Nuori nainen istuu sohvalla hymyillen ja tablettietokonetta selaillen.

Miten hoidan arjen raha-asiani?

Opintojen aloitukseen liittyy usein myös suurempi vastuu omasta taloudesta. Arjen raha-asioiden hoitaminen onnistuu sujuvasti, kun oppii oman talouden kannalta keskeisten apuvälineiden käytön.

Käyttötili on arjen keskiössä

Käyttötililtä hoidat helposti arkesi raha-asiat. Käyttötilille opiskelijan kannattaakin ohjata säännölliset tulot, kuten opintotuki tai sivutyöstä ansaittu palkka. Tällöin tililtä on helppo hoitaa myös arjen maksut: laskut, ostokset ja lainanmaksut. Kun sinulla on käyttötili, voit liittää tiliisi haluamasi kortin ja erilaisia sähköisiä palveluita, esimerkiksi verkkotiliotteen ja e-laskun.

Käyttötilin tapahtumia seuraat vaivattomasti verkossa OP-verkkopalvelun kautta tai puhelimellasi nopeasti OP-mobiilissa.

Mikäli käyttötilillesi kertyy säästöjä, voit ohjata rahasi säästöön esimerkiksi erilliselle tilille tai voit avata OP-verkkopalveluusi maksuttoman Säästölippaan.

Käytä puhelintasi raha-asioiden hallintaan

Voit halutessasi seurata raha-asioitasi puhelimellasi, kun otat käyttöösi OP-mobiilin. OP-mobiili on oiva väline arjen raha-asioiden helppoon ja nopeaan hoitamiseen. Parasta on, että se on aina mukana puhelimessa ja tabletissa. OP-mobiililla

  • näet tulosi ja menosi yhdellä vilkaisulla.
  • tarkistat tilisi saldon ja tilitapahtumat ilman avainlukua, kun sinulla on käytössäsi laaja mobiiliasiakkuus.
  • saat laskujen tiedot puhelimesi näytölle, kun otat kuvan laskusi viivakoodista.
  • voit seurata sijoituksiasi, käydä osakekauppaa, ostaa rahastoja ja koota seurantalistaan sinua kiinnostavat kohteet.
  • löydät tiedot vakuutuksistasi ja matkavakuutuskortistasi. Vahingon sattuessa löydät OP-mobiilista myös toimintaohjeet.

Maksa mobiilisti

Pivo on monipuolinen mobiilimaksamisen sovellus, jolla maksat kätevästi ja turvallisesti kaikissa arjen tilanteissa. Siirrä rahaa helposti vaikkapa ystävälle tai puolisolle ja maksa verkkokaupoissa ja sovelluksissa ja kaupan kassalla puhelimellasi. Pivolla maksaminen onnistuu ilman tilinumeroita, pankkitunnuksia, korttinumeroita tai muuta säätöä. Riittää, että olet syöttänyt tietosi kerran Pivoon.

Mobiilimaksuominaisuuksien lisäksi Pivosta löytyy myös paljon muuta, esimerkiksi suositut CityShoppari 2021 -edut, jotka saat osuuspankin omistaja-asiakkaana maksutta käyttöösi.

Rahan säästäminen kannattaa

Vaikka opiskelijana tulosi usein kuluvatkin opintojen rahoittamiseen ja arjen maksuihin, kannattaa rahaa mahdollisuuksien mukaan ohjata myös säästöön.

OP-verkkopalveluusi avattava Säästölipas on helppo ja hauska tapa rahan säästämiseen. Aseta oma säästötavoitteesi ja avaa sekä ylläpidä Säästölipasta maksutta. Voit myös halutessasi siirtää rahaa erilliselle säästämiseen tarkoitetulle tilille. Valitse säästöillesi tili omien tavoitteidesi pohjalta. Esimerkiksi kasvutuottotili sopii sinulle silloin, kun sinulla on säästössä tarvittava avaustalletus ja sinulla ei ole aktiivista tarvetta käyttää tilille siirtämiäsi rahoja.

Omaan asuntoon säästäminen ja asunnon osto on monen opiskelijan toiveissa. ASP-tili on vaivaton ja elämäntilanteesi mukaan joustava tapa säästää ensimmäiseen omaan asuntoon. Voit aloittaa ASP-säästämisen 15-vuotiaana. Kun olet säästänyt vähintään 10 % kodin kauppahinnasta, pankki voi myöntää sinulle loput vaadittavasta kauppahinnasta ASP-lainana.

Yllättävät ongelmat

Jos kohtaat yllättäviä ongelmia, joiden vuoksi rahasi eivät riitä, ota meihin heti yhteyttä. Voimme sopia esim. maksuvapaasta kuukaudesta lainan lyhennyksissä tai muutoksista lainajärjestelyissä. Käänny puoleemme ennen kuin turvaudut esimerkiksi kalliisiin pikavippeihin.
Jos jätät laskuja hoitamatta etkä ota yhteyttä niihin, joille olet velkaa, velat kasvavat ja laiminlyönneistä seuraa ennen pitkää maksuhäiriömerkintä. Se puolestaan voi aiheuttaa monia vaikeuksia:

  • ei lainaa, ei luottokorttia, ei osamaksumahdollisuutta
  • ei vuokra-asuntoa, ei työpaikkaa (myös kesätyöntekijöistä voidaan kysyä luottotiedot)
  • ei kännykkäliittymää, ei laajakaistaa ym.


Myös nykyiset ja tulevat opinnot saattavat vaikeutua maksuhäiriömerkinnän myötä, sillä Kela ei myönnä valtion takausta maksuhäiriöisen henkilön opintolainaan.