Häät-muistilista kuva

Suunnitteletko häitä?

Häät ovat yksi ikimuistoisimmasta päivistä elämän aikana. Haluamme auttaa teitä tekemään päivästä juuri sellaisen, kun olette aina halunneet ja kokosimme tähän artikkeliin listan asioita, jotka on hyvä huomioida kun alatte suunnitella häitä ja aloitatte avioliiton.

Unelmista totta

Unelmien häät ja häämatkan voi järjestää hyvinkin erilaisilla budjeteilla, mutta jonkin verran rahaa järjestelyihin kuluu aina. Budjettia ja sen kartuttamista kannattaakin miettiä heti hääsuunnittelun alkuvaiheessa.

Säästäminen

Jos juhlapäivään on vielä runsaasti aikaa, kannattaa aloittaa säännöllinen säästäminen kuukausittain. Vaivattomimmin säästöjä karttuu, kun kummankin tililtä lähtee palkkapäivänä tietty summa suoraveloituksena rahastoon tai säästötilillenne. Näin säästäminen onnistuu lähes huomaamatta - ja suunnitelmallisesti.

Tarjoamme erilaisia säästämisvaihtoehtoja rahastoista säästämisen tileihin.

Rahoitus

Jos säästöaika ei riitä tai varoja ei muuten ehdi kertyä tarpeeksi, löytyy häiden ja häämatkan rahoittamiseen myös erilaisia luottovaihtoehtoja. Miettikää jo etukäteen, onko lainalle tarjota vakuuksia joko omasta takaa tai esimerkiksi vanhempien puolesta. Vakuudellinen luotto tulee aina edullisimmaksi. Takaisinmaksuaikataulusta sovitaan neuvottelun yhteydessä pankin kanssa.

Nykyään moni maksaa osan lainasta takaisin myös häälahjarahoilla. Tärkeintä on joka tapauksessa mitoittaa häiden toteutus oman maksukykynne mukaan.

Häälahjatili

Tavarataloihin voi nykypäivänä käydä tekemässä häälahjalistan, joka helpottaa hääparin tarpeita pohtivien vieraiden urakkaa. Aina tämänlaiselle lahjalistan teolle ei kuitenkaan ole tarvetta ja vieraat muistavatkin hääparia kirjekuoren muodossa.

Jos haluatte välttyä kirjekuorirumbalta, voitte avata häälahjatilin. Tili voi olla perinteinen käyttötili, jolta kustannetaan esimerkiksi osa häämatkasta tai häiden kuluista. Mikäli lahjatilin sisällöllä ei heti häiden jälkeen ole käyttöä, kannattaa teidän ottaa parempituottoinen rahasto tai säästötili pesämunallenne.

Häämatkalle ulkomaille

Suuntasipa häämatkanne Malediivien auringon alle, talvisille huipuille Sveitsiin tai Barcelonaan kauniille kaduille, OP-Visa-perheen kortti kannattaa ottaa lompakkoon mukaan! Kortilla voitte maksaa esimerkiksi illalliset, ostokset, tuliaiset sekä tarvittaessa nostaa käteistä rahaa automaateista.

Tarkistakaa hyvissä ajoin ennen matkaa milloin korttinne vanhenevat ja uusikaa tarvittaessa kortit ennen matkalle lähtöä. Jos jommankumman kortti katoaa tai varastetaan, tehkää heti katoamisilmoitus. Vastuu kortin mahdollisesta väärinkäytöstä lakkaa heti kun ilmoitus on tehty.

Vakuutuksella turvaa vahinkojen varalle

Jotta häämatkanne ei saisi yhtään tummaa pilveä ylleen, kannattaa matkavakuutus hankkia ajoissa. Matkavakuutus voi pelastaa matkalla pahastakin pulasta niin henkilöt kuin matkatavaratkin.

Muistakaa myös nämä

Avioehto

Avioehdolla on monen häitä suunnittelevan nuoren parin korvissa huono kaiku. Todellisuudessa omaisuuden jakamiseen liittyvien kysymysten pitäisi kuulua jokaisen avioliittoon aikovan mietintälistalle; vaikka liitto kestäisikin vihkikaavan mukaisesti aina kuolemaan asti, omaisuuden jakaminen tulee ajankohtaiseksi viimeistään silloin. Siksi on järkevää varmistaa jo ennen liiton solmimista, että omaisuus jaetaan aikanaan siten kuin pari itse toivoo.

Jos avioehtoa ei ole tehty, omaisuutenne lasketaan liiton päättyessä yhteen ja puolitetaan tasan molemmille. Näin tehdään myös siinä tapauksessa, jos toisen omaisuus on merkittävästi suurempi tai pienempi kuin avioliittoa solmittaessa. Kannattaa huomata, että myös omistettu yritys tai sen osa kuuluu tasattavaan avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen.

Mikäli lain määräämä peruskaava ei tunnu hyvältä, avioehdolla voi muuttaa sitä. Yleisimmin sovitaan esimerkiksi siitä, ettei puolisoilla ole oikeutta toistensa omaisuuteen tai että omaisuus tasataan vain, jos liitto kestää kuolemaan saakka. Usein myös määritellään, että esimerkiksi perintönä tai lahjana saatua omaisuutta ei tasata.

Avioehdon voi halutessaan tehdä myös liiton solmimisen jälkeen, kunhan olette samaa mieltä sen yksityiskohdista.

Timantteja sormissa

Älkää unohtako vakuuttaa kihla- ja vihkisormuksianne. Arvotavaravakuutuksella turvaatte kallisarvoiset sormukset vahinkojen varalta ilman omavastuuta. Lisäksi vakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa eli sormukset ovat turvassa myös matkustaessanne ulkomaille.

Uudet nimet

Vihkimisen jälkeen, kun elämä alkaa uudella nimellä, tulee nimenmuutoksesta huolehtia. Nimenmuutoksesta tulee tehdä ilmoitus mahdollisimman pian ainakin seuraaviin paikkoihin:

  • Poliisi
  • Kansaneläkelaitos
  • Posti
  • Muut sidosryhmät, kuten työnantaja, taloyhtiön isännöitsijä, sukulaiset ja ystävät

Nimenmuutos aiheuttaa myös muunkinlaisia toimenpiteitä, kun uusien korttien ja henkilötietojen päivittämistä eri tahoille. Muistakaa päivittää nimenmuutos valtakirjoihin sekä edunsaajamääräyksiin. Pääset kätevästi ilmoittamaan muutoksista meille verkkopalvelusi kautta.