Vinkkejä pankkiasiointiin senioreille ja erityistä tukea tarvitseville

Tältä sivulta löydät tietoa senioreille ja erityistä tukea tarvitseville suunnatuista palveluistamme sekä vinkkejä sujuvaan raha-asioiden hoitoon.

Apua verkkopalveluiden käyttöön

Melkein kaikki pankkiasiat voi nykyisin hoitaa verkossa. Verkkopalvelut kehittyvät vauhdilla ja uusia palveluita tulee koko ajan, joten kaikkea ei voi oppia kerralla. Mutta huoli pois. Kokeile rohkeasti ja huomaat nopeasti, kuinka asiointi helpottuu.

Onko sinulla OP:n verkkopalvelutunnukset, mutta et ole vielä käyttänyt niitä?

Jos sinulla ei vielä ole verkkopalvelutunnuksia, saat ne varaamalla ajan konttoriin. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan, kun asioit konttorissa.
Voit aina kysyä opastusta verkkopalveluiden käyttöön oman pankkisi asiantuntijoilta tai soittaa meille. Paikalliset osuuspankit järjestävät myös säännöllisesti kaikille avoimia ja ilmaisia digiopastuksia. Kysy lisätietoa opastuksista omasta pankistasi.

Apua arjen raha-asioihin luotettavalta läheiseltä 

Kun omien pankkiasioiden hoito ei enää suju täysin itsenäisesti, on luotettavien läheisten apu korvaamatonta.

Jos tarvitset arjen raha-asioissa jonkin verran apua, voit antaa luotettavalle läheisellesi käyttöoikeudet omaan tiliisi. Näin läheinen voi esimerkiksi nostaa tililtäsi rahaa ja maksaa laskujasi. 

Jos tarvitset pankkiasioissa vähän enemmän apua, voit valtuuttaa läheisen hoitamaan pankkiasioitasi valtakirjalla. Yleisvaltakirjalle voi itse kirjoittaa suostumuksen tai valtuutuksen sisällön. Yleisvaltakirjaan tulee kirjoittaa tarkasti yksilöiden, mitä pankkiasioita valtuutettu läheinen voi hoitaa.

Hoidatko läheisesi pankkiasioita?

Toisen raha-asioiden hoito tuo mukanaan vastuuta ja velvoitteita. 

Raha-asiat ovat usein myös arkaluontoisia. Miten ottaa asiat puheeksi läheisen kanssa?

Turvallinen asiointi

Verkkopalveluiden ja maksukortin käyttäminen on turvallista, kun muistaa muutamat perusasiat. Tärkeintä on, ettei luovuta omia tunnuksia toisen käyttöön tai paljasta omaa tunnuslukua ja salasanaa kenellekään. Jos joku on sinuun yhteydessä ja kysyy pankkitunnuksiasi tai korttitietojasi, on syytä epäillä tietojen kalastelua rikollisiin tarkoituksiin. Kun pidät tunnuksesi omassa tiedossasi, sinun ei tarvitse olla huolissasi.

Kirjaudu turvallisesti 

Kirjoita verkkopankin osoite (www.op.fi) aina itse selaimesi osoiteriville, kun kirjaudut verkkopankkiin. Älä klikkaa sähköpostissa tai tekstiviestissä tulleita linkkejä. Älä myöskään kirjaudu verkkopankkiin hakukoneiden (esim. Bing tai Google) tulosten kautta.

Arki sujuvaksi näillä vinkeillä

Maksukortti on turvallinen ja kätevä väline päivittäisten ostosten maksamiseen. Kun pidät mukanasi maksukorttia, sinun ei tarvitse huolehtia käteisen nostamisesta ja taskussasi on aina tasaraha.

Maksaminen lähimaksulla

Jos et ole vielä käyttänyt lähimaksua, kokeile sitä rohkeasti. Lähimaksaminen on turvallista ja sujuvoittaa pienempien ostosten tekemistä, sillä korttia ei tarvitse laittaa maksupäätteeseen tai näppäillä tunnuslukua jokaisen ostoksen yhteydessä. Riittää, että vie kortin lähelle maksupäätettä. Turvallisuussyistä maksupäätteeseen on kuitenkin aina silloin tällöin näppäiltävä tunnusluku.

Isommissa ostoksissa maksupäätteeseen on näppäiltävä tunnusluku.

Unohditko tunnusluvun?

Ei hätää, tunnusluvun unohtaminen on inhimillistä. Voit tilata unohtuneen tunnusluvun uudelleen soittamalla asiakaspalveluumme. 

Käteisen nostaminen maksukortilla

Suomessa lähes kaikkialla voi maksaa kortilla tai maksusovelluksella. Jos kuitenkin tarvitset käteistä rahaa, voit nostaa sitä helpoiten maksukortin avulla kaupan kassalta tai automaatilta. Käteistä voi nostaa myös kassapalveluita tarjoavista konttoreista.

Verkkotiliotteen saat milloin tahansa

Verkkotiliote on digitaalisessa muodossa suoraan verkkopankkiin toimitettava tiliote. Näet siitä kaikki samat tiedot, kuin paperisestakin tiliotteesta. Tulostettuna se toimii myös virallisena asiakirjana paperisen tiliotteen tavoin. Voit tilata verkkotiliotteen rinnalle myös perinteisen paperisen tiliotteen. Huomaathan kuitenkin, että paperinen tiliote on maksullinen.

Paperinen tiliote kerran kuukaudessa

Jos sinulla ei ole OP:n verkkopalvelutunnuksia tai käytät verkkopalveluita hyvin vähän, voit tilata paperisen tiliotteen, jonka saat postitse kerran kuukaudessa. Paperiselta tiliotteelta näet takautuvasti edellisen kuukauden tilitapahtumat. 

Jos haluat pysyä vielä paremmin perillä tilisi tapahtumista, tilaa paperisen tiliotteen rinnalle OP Tiliviesti.

OP Tiliviesti - tekstiviesti jokaisesta tilitapahtumasta

Jos et käytä verkkopalveluita aktiivisesti, mutta haluat pysyä perillä tilisi tapahtumia, kokeile OP Tiliviesti -palvelua. Saat tekstiviestin maksusta tai laskusta heti, kun se on veloitettu tililtäsi. Voit tilata tekstiviesteihin myös tiedon tilisi saldosta.

Voit suositella OP Tiliviestiä myös läheiselle, joka ei käytä verkkopalveluita, ja seuraa tilin tapahtumia paperiselta tiliotteelta.

Voit maksaa laskuja monella eri tapaa kotoa käsin, ilman tarvetta käydä konttorissa. Jos käytät verkkopalveluita, voit tilata laskut e-laskuina, jolloin saat ne suoraan op.fi-palveluun tai OP-mobiiliin. OP-mobiililla voit maksaa laskut myös laskun viivakoodin avulla.

Jos et käytä verkkopalveluita, voit maksaa laskuja maksukuorella tai suoramaksulla.

Maksukuori

Maksukuoren käyttöön ei tarvitse tehdä erillistä sopimusta pankin kanssa, mutta sinulla pitää olla maksuja varten osuuspankissa käyttötili, johon on käyttöoikeus. Palvelusta veloitetaan hinnaston mukainen palvelumaksu.

Saat maksukuoria ja tilisiirtolomakkeita omasta konttoristasi. Voit myös soittaa OP:n asiakaspalveluun ja tilata kuoria kotiin.

Toimita saamasi paperilaskut maksukuoressa postin kirjelaatikkoon ja OP hoitaa maksun puolestasi tililtäsi. 

Suoramaksu

Suoramaksu on ilmainen, helppo ja turvallinen tapa laskujen maksuun. 

Suoramaksun käyttö sovitaan laskuttajakohtaisesti pankin kanssa, joko konttorissa tai soittamalla asiakaspalveluun. Maksu hoituu automaattisesti maksutililtä eräpäivänä ja saat postitse vahvistuksen maksetusta laskusta.

Erityisesti säännöllisesti toistuvat maksut kuten vuokra, vastike, puhelinlaskut, sähkö-, vesi- ja jätehuoltomaksut sekä verot sopivat suoramaksulla maksettaviksi.