Mies kiinnittää turvavyötä

Auton myynti – vinkit auton myyjän tueksi

Auton myynti mielessä, mutta mistä liikkeelle? Vilkaise alta vinkit käytetyn auton myyntiin – netin myynti-ilmoituksesta aina myynnin jälkeiseen auton luovutusilmoitukseen.

Aloita auton myynti kiinnostavalla myynti-ilmoituksella

Tie auton myymiseen ja autokauppaan alkaa mielenkiinnon herättävällä myynti-ilmoituksella. Laadi myynti-ilmoitus huolella. Panosta laadukkaisiin kuviin ja huolehdi, että auton tiedot on esitetty kattavasti ja ymmärrettävästi. Mikäli myyt autoa verkossa, hyödynnä suosituimpia auton myymisen kauppapaikkoja, kuten Nettiautoa ja Autotallia.

Auton myynti netissä – vinkkimme myynti-ilmoitukseen

•    Siisti auto takaa sujuvat kaupat. Huolla myytävä auto tiptop-kuntoon ennen myyntikuvien ottamista. Auto ei välttämättä ole houkuttelevimmillaan ilman kunnon pesua ja puhdistusta.

•    Persoonan puute vain positiivista. Auton myynti on verrattavissa kodin kauppaamiseen siinä mielessä, että molemmissa ostaja haluaa lähtökohtaisesti visualisoida oman tyylinsä ostettavaan kohteeseen. Jätä siis karvanopat ynnä muu turha tilpehööri kuvien ulkopuolelle ja anna tilaa ostajan omalle tyylitajulle.

•    Selkeä ja ymmärrettävä myynti-ilmoitus. Panosta laadukkaaseen myynti-ilmoitukseen. Auton kuvat, myyjän yhteystiedot ja auton yksityiskohdat kannattaa listata myynti-ilmoitukseen huolellisesti ja tarkkuudella. Epäselvä myynti-ilmoitus luo epävarmuutta potentiaaliseen ostajaan.

•    Kuvien kattavuus kannattaa. Auton myyminen harvoin onnistuu pelkän kaukaa otetun yleiskuvan perusteella. Ota kuvia sekä auton ulko- että sisäpuolelta – niin ovista, penkeistä kuin moottoristakin.

•    Rehellisyys tuo turvallisuutta. Kerro myynti-ilmoituksessa myös mahdolliset auton ”uniikit ominaisuudet”. Vioista ilmoittaminen sekä niiden kuvaaminen varmistaa, että vältyt ikäviltä yllätyksiltä autokaupoilla.

•    Hinta kohdilleen kertaheitolla. Arvioi auton hinta huolella. Jos auton myynti-ilmoituksessa mainittu hinta on liian matala tai korkea, tämä voi kilistellä hälytyskelloja auton ostajassa. Huomioi auton ikä, ajetut kilometrit ja yleinen kunto. Jos haluat, voit verkossa vertailla vastaavien merkkien ja mallien hintapyyntöä.

•    Aktiivinen myyjä on hyvä myyjä. Aktiivisuus palkitaan. Jaa myynti-ilmoitusta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, ja vastaa ostajien yhteydenottoihin mahdollisimman nopeasti.

Helppoutta havittelemassa? Harkitse auton myyntiä autoliikkeeseen

Myynti-ilmoituksen tekeminen, auton hinnan kartoittaminen ja auton myynnistä potentiaalisten ostajien kanssa keskusteleminen voi vaikuttaa työläältä. Käytetyn auton myynti autoliikkeeseen voi tällöin olla sopivampi ja helpompi vaihtoehto.

Voit viedä auton autoliikkeeseen, pyytää tarjouksen ja sopia kaupoista helposti ja jouhevasti. Tällöin autoliikkeen edustaja hoitaa auton myynnin edellyttämät asiat puolestasi alan ammattitaidolla. Kartoita lähistöltäsi siis käytettyjä autoja suosivat autoliikkeet ja sovi tapaaminen!   

Valmistaudu omistajanvaihdokseen sähköisellä varmenteella

Myymäsi auton tulevan omistajan on kirjattava auton omistajanvaihdos 7 päivän kuluessa. Omistajanvaihdos tehdään rekisteri-ilmoituksella ja sitä varten ostaja tarvitsee joko sähköisen varmenteen tai voimassa olevan auton rekisteröintitodistuksen II-osan eli ilmoitusosan. Omistajanvaihdokseen on helpointa valmistautua sähköisellä varmenteella. Jos et halua asioida sähköisesti tai myyt auton ulkomaille tai Ahvenanmaalle, tarvitset rekisteröintitodistuksen II-osaa.

Luotuasi sähköisen varmenteen se on voimassa 14 vuorokautta. Voit siis laatia varmenteen jo ennen kaupantekoa. Siirry luomaan sähköinen varmenne Trafi.fi-palvelussa alla olevasta linkistä.   

Laadi luovutuskirja tai kauppakirja autokaupasta

Auton myynti on toteutumassa, sähköinen varmenne on valmiina ja kauppahetki on käsillä. Autokaupasta on aina hyvä tehdä luovutus- tai kauppakirja sekä myyjälle että ostajalle. Tarkista auton tulevan omistajan henkilöllisyys ennen kauppakirjan laatimista.

Kauppakirjaan kirjataan auton myyjän, ostajan ja ajoneuvon tiedot. Kauppakirjaan merkitään myös sovittu hinta, maksuaikataulu sekä tiedot auton omistusoikeuden siirtymisestä. Sekä auton myyjä että ostaja allekirjoittavat laaditun kauppakirjan.

Voit ladata autosi tiedoilla esitäytetyn luovutuskirjan kätevästi Trafin verkkopalvelusta.

Viimeistele auton myynti luovutusilmoituksella

Kaupanteon jälkeen suosittelemme tekemään rekisteriin luovutusilmoituksen. Tällöin varmistat, että myymäsi auton vakuutusmaksut päättyvät oikeaan luovutuspäivään. Luovutusilmoitusta varten tarvitset ostajan tiedot, jotka löydät tekemästäsi luovutus- tai kauppakirjasta. Luovutusilmoituksen tekeminen onnistuu Trafin verkkopalvelussa.

Mitä tapahtuu auton vakuutusturvalle?

Myymäsi auton vakuutusturva ei siirry auton mukana uudelle omistajalle. Auton vakuutussuoja katkeaa välittömästi, kun uusi omistaja hankkii autolle liikennevakuutuksen omalle nimelleen. Kun omistajanvaihdos on tehty, auton uudella omistajalla on seitsemän päivää aikaa hankkia uusi vakuutus omalle nimelleen. Autoa ei tämän jälkeen saa käyttää liikenteessä ilman pakollisen liikennevakuutuksen hankkimista.

Kun auton myynti on ohi ja edessä siintää mahdollisesti uuden auton hankinta, muista tässä yhteydessä jälleen vakuutus. Laskemme sinulle automaattisesti bonuksen vahinko- ja vakuutushistoriasi perusteella, ja jos olet huippukuski, voit saada myös bonusturvan suojaamaan bonusmenetykseltä.