Mies kiinnittää turvavyötä

Auton osto - opas auton ostajan tueksi

Auton osto on päätös, jossa pitää huomioida monta asiaa. Tutustu tähän auton ostajan oppaaseen ja tiedät, mitä kaikkea uuden tai käytetyn auton ostaminen vaatii.

Mieti auton käyttötarkoitus ennen ostoa

Onko autolla tarkoitus ajaa pääasiassa vain työ- ja kauppamatkoja, vai onko sen funktiona kuljettaa sinut ja perheesi pitkille yhteisille matkoille? Kun auton osto muodostuu ajankohtaiseksi, ensimmäinen luonnollinen askel on pohtia auton tulevaa käyttötarkoitusta. Auton tuleva rooli määrittelee pitkälti sen, minkälaista menopeliä lähdet itsellesi etsimään.

Kun olet päättänyt auton tulevan käyttötarkoituksen, on sinun helpompi lähteä etsimään kyseisen käyttötarkoituksen mukaista kulkuvälinettä kattavasta uusien ja käytettyjen autojen valikoimasta. Samalla saat jo suuntaa-antavan arvion auton tulevasta hinnasta ja pääset peilaamaan tätä käytettävissäsi olevaan budjettiin.  

Suunnitteletko uuden vai käytetyn auton ostoa?

Kun olet päättänyt auton merkin ja mallin, on aika tehdä valinta uuden auton ja käytetyn auton oston välillä.

Uuden auton myyntihinta on todennäköisesti korkeampi, mutta auton ylläpitokulut voivat olla käytettyä autoa pienemmät – tai ainakin ennalta-arvattavammat. Käytetyn auton osto on usein halvempi vaihtoehto, mutta siitä voi seurata esimerkiksi yllättäviä korjauskustannuksia.

Ota vaihtoehtoja pohtiessasi huomioon myös muut uuden ja käytetyn auton erot, kuten auton turvallisuus, kulutus sekä ympäristöystävällisyys.

Autorahoituksella mahdollistat auton oston

Uuden tai käytetyn auton ostaminen ja auton ylläpitäminen saattaa uudelle kuskille olla yllättävänkin hintavaa hommaa. Uusi auto tuo mukanaan myyntihinnan ohella mm. katsastus- ja korjauskulut, polttoainekustannukset, mahdolliset kuukausittaiset auton rahoitukseen liittyvät suoritukset (esim. lainanlyhennykset) sekä liudan pienempiä toistuvia kuluja, kuten auton pesu- ja puhdistuskulut. Pohdi siis aluksi, paljon voit maksaa autosta ja sen käytöstä.

Säästäminen on hyvä tapa kerätä rahat auton ostamista varten.

Vaihtoehtoisesti voi rahoittaa auton oston esimerkiksi OP:n autorahoituksella

Käytetyn auton osto: Muista tarkistaa auton tiedot

Etenkin käytetyn auton ostaminen vaatii ostajalta erityistä valppautta ja viitseliäisyyttä. Mitä paremmin perehdyt auton ominaisuuksiin ja tietoihin ennen käytetyn auton ostoa, sitä todennäköisemmin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Muista siis tarkistaa auton yleinen kunto ja etenkin kori, moottori, kolarihistoria sekä mahdollinen huoltokirja ennen auton ostamista. Myös auton rekisteritiedot sekä ajoneuvoveron suorituksen kannattaa käydä tarkkaan läpi. Varmista lisäksi, ettei käytetyn auton määräaikaiskatsastus ole jäänyt tekemättä tai auto ole poistettu liikennekäytöstä.

Koeaja auto ennen ostoa

Auto on tehty ajettavaksi, joten hyvä ajettavuus on tärkeä varmistaa ennen kuin päätät auton ostamisesta. Kun olet tarkistanut auton tiedot ja yksityiskohdat, testaa auton toimivuus ja ajokokemuksen miellyttävyys koeajolla. Muista huomioida ainakin seuraavat asiat:

•     Sulje auton radio koeajon ajaksi ja kuuntele auton moottorin ääntä eri nopeuksilla.
•     Kokeile jarruja sekä vaihteita.
•     Tarkista, palavatko merkkivalot ja toimivatko sähkölaitteet.

Voit myös ottaa koeajolle mukaan henkilön, joka tuntee hyvin erilaiset autot. Asiantuntijan apu on hyvä tapa varmistaa, ettei auton ostaminen tuo mukanaan ikäviä yllätyksiä.

Auton ostaminen

Kun koeajot on tehty ja auton yksityiskohdat tarkistettu, on aika tehdä varsinainen ostopäätös. Jos päätät ostaa auton, muista vielä neuvotella hinnasta. Tinkiminen kannattaa aina.

Jos kyseessä on käytetyn auton ostaminen, tarkista aina, että ostat auton rekisteriin merkityltä omistajalta. Auton ostosta kannattaa myös tehdä myyjän kanssa kirjallinen kauppakirja.

Turvaa ostamasi auto vakuutuksella

Kun auton ostaminen on hoidettu, sinulla on lain mukaan seitsemän vuorokautta aikaa ostaa autolle vakuutus. Kattava vakuutus turvaa sekä autosi että lompakkosi yllättävien vahinkojen ja kulujen varalta.

Autolle on aina hankittava pakollinen liikennevakuutus, ja lisäksi suosittelemme auton kaskovakuutusta. Kasko turvaa autosi muun muassa ilkivallan ja kolarin aiheuttamien vahinkojen varalta. Katso alta tarkemmat tiedot auton vakuutuksista:

•    Pakollinen liikennevakuutus

Jokaisella liikenteessä käytettävällä moottoriajoneuvolla tulee olla liikennevakuutus. Se korvaa liikennevakuutuslain mukaisesti omassa ajoneuvossa olevien henkilövahingot sekä syyttömälle osapuolelle ja muille osallisille aiheutuneita henkilö- ja omaisuusvahinkoja. Lue lisää liikennevakuutuksesta

•    Kattavampaa turvaa kaskovakuutuksella

Liikennevakuutus ei korvaa oman ajoneuvon vahinkoja missään tilanteissa. Oman auton vahinkojen varalle tarvitset vapaaehtoisen autovakuutuksen, kaskovakuutuksen. Voit valita erilaajuisista autovakuutuksista omaan tarpeeseesi sopivimman vaihtoehdon. Kerromme autosi rekisterinumeron perusteella, millaisen vakuutuksen tarvitset, sekä arvioimme kyseiselle vakuutukselle hinnan. Mietityttääkö kuinka laskurimme toimii? Tutustu autovakuutuslaskuriin ja lue muun muassa hintaan vaikuttavista tekijöistä sekä vinkkimme vakuutuksen valinnassa hinnan lisäksi huomioitavista asioista.

Muista rekisteröinti auton ostamisen jälkeen

Oletpa sitten ostanut uuden auton tai käytetyn auton, sinun tulee rekisteröidä auto nimiisi vakuutuksen ottamisen jälkeen. Auton rekisteröinti on uudistunut syksyllä 2015. Jos olet ostanut auton yksityishenkilöltä, saatat saada myyjältä sähköisen varmenteen. Paperista rekisteröintitodistuksen II-osaa eli ilmoitusosaa ei enää välttämättä tarvita, sillä rekisteröinnin voi tehdä varmenteella sähköisesti.

Kun ostat vakuutuksen verkosta, voit samalla hoitaa myös auton rekisteröinnin myyjältä saamallasi sähköisellä varmenteella. Rekisteriotteen ilmoitusosan kanssa voit asioida OP:n  konttorissa tai katsastusasemalla.

Jos hankit ajoneuvon autoliikkeestä, hoitaa autoliike vakuutuksen ja rekisteröinnin puolestasi.