Autovakuutus nuorelle

Kun autokoulu on takanapäin ja ajokortti takataskussa, on aika lähteä kartuttamaan ajotaitoa itsenäisesti. Kokosimme erityisesti nuorelle kuljettajalle suunnatun artikkelin, jonka avulla pääset tutustumaan Pohjola Vakuutuksen autovakuutukseen ja etuihin, joita tarjoamme uudelle kuljettajalle.

Ensimmäinen autovakuutus? Termit tutuiksi!

Autovakuutus on monimuotoinen turva, jonka kattavuus ja korvaavuus on monelta osin räätälöitävissä kuljettajan ja auton tarpeisiin. Ensimmäistä autovakuutusta kartoittaessa saatat törmätä uusiin termeihin ja käsitteisiin, kuten liikennevakuutus, kasko, bonus ja bonusturva. Alta pääset tutustumaan autovakuutuksen termeihin ennen ensimmäisen autovakuutuksen hankkimista. 

Jokainen liikenteessä käytettävä ajoneuvo on turvattava vähintään liikennevakuutuksella. Kolarin tai muun vahingon sattuessa liikennevakuutuksesta korvataan kaikki vahinkotilanteessa aiheutuneet henkilövahingot. Lisäksi liikennevakuutuksesta korvataan mahdollisen syyttömän osapuolen ajoneuvolle tai omaisuudelle aiheutuneet vahingot. 

Jos siis esimerkiksi toinen kuljettaja aiheuttaa liikenteessä omalla huolimattomuudellaan peräänajon ja vahingoittaa ajoneuvoasi, hänen liikennevakuutuksestaan korvataan sekä ajoneuvosi vahingot että mahdolliset sinulle aiheutuneen loukkaantumisen hoitokulut. 

Pakollisen liikennevakuutuksen lisäksi voit laajentaa ajoneuvon vakuutuksen turvaa vapaaehtoisella kaskovakuutuksella. Kaskovakuutus, tai kasko, turvaa autosi erilaisten vahinkojen varalta, ja voit räätälöidä autosi kaskon oman tarpeesi mukaan. Pohjola Vakuutuksen asiakkaana voit valita autolle kaskon kolmesta eri vaihtoehdosta: Osakasko, Kevytkasko tai kattavin Superkasko. Huomioithan, että kaikkia kaskoja ei ole saatavilla vanhemmille ajoneuvoille.

Kaskovakuutus sisältää useampia turvia autollesi erilaisiin vahinkotilanteisiin. Esimerkiksi pysäköintiturvasta korvataan, jos tuntemattomaksi jäävä henkilö aiheuttaa vahinkoa autollesi sen ollessa pysäköitynä. Lasiturvasta korvataan esimerkiksi kiveniskemän aiheuttama vaurio autosi tuulilasille. Kolarointiturvasta korvataan puolestaan kolarin, törmäyksen tai ulosajon aiheuttamia korjauskuluja. 

Autovakuutuksen bonus on palkitsemisjärjestelmä, jossa bonusprosenttia kerryttämällä ansaitset alennuksen autovakuutukseesi. Kun ajat vakuutuskauden ilman vakuutuksestasi korvattavaa vahinkoa, bonuksesi nousee seuraavalle vakuutuskaudelle. Mitä korkeamman bonuksen ansaitset, sitä suuremman alennuksen saat autovakuutuksesi maksuihin. 

Autovakuutuksen bonusjärjestelmä koostuu kahdesta erillisestä bonuksesta:

  • Liikennevakuutuksen bonus
  • Kaskon kolarointiturvan bonus (Osakasko ei sisällä kolarointiturvaa)

Liikennevakuutuksen bonus

Liikennevakuutuksen lähtöbonus on uudelle kuljettajalle aina 40 %, mutta vahingottomalla ajotavalla voit ansaita vakuutukseesi 80 %:n maksimibonuksen jo viidessä vuodessa. Kun ajat kaksi vuotta maksimibonuksella, ansaitset vakuutukseesi bonusturvan, jolloin yksi vakuutuskauden aikana ajettu liikennevakuutuksesta korvattava vahinko ei alenna bonustasi. 

Kaskon kolarointiturvan bonus

Kaskon kolarointiturvan bonukseen saat kättelyssä 70 %:n maksimibonuksen. Jos ajat kolarointiturvasta korvattavan vahingon, kolarointiturvasi bonus alenee seuraavalle vakuutuskaudelle 10 prosenttiyksikköä. Jos ajat maksimibonuksella viisi vakuutuskautta ilman vahinkoa, bonuksen vähentyminen on vahingon sattuessa vain 10 %.

Vakuutuksen omavastuu ja enimmäiskorvaus konkretisoituvat vahinkotilanteessa. Kun vahinko sattuu, omavastuu on se määrä, minkä maksat itse. Liikennevakuutuksesta korvattaessa omavastuu on aina 0 euroa, mutta kaskovakuutuksen omavastuut vaihtelevat valintojesi, turvien ja sattuneen vahingon mukaisesti.

Enimmäiskorvaus tarkoittaa sitä määrää, mikä vakuutuksesta vahinkotilanteessa korkeintaan korvataan. Enimmäiskorvaukset vaihtelevat turvien mukaisesti.

Millainen on paras autovakuutus nuorelle?

Autovakuutuksia on monenlaisia, ja vakuutuksia kartoittaessa vertailussa korostuu monesti autovakuutuksen hinta. Vakuutuksen hintaan vaikuttavat mm. vakuutettavan auton merkki ja ikä, vakuutuksen bonus ja vakuutukseen valitsemasi turvat. Halvin autovakuutus nuorelle on todennäköisesti vakuutus, joka sisältää vain pakollisen liikennevakuutuksen. Nuoren ajotaidon vasta kertyessä on kuitenkin kannattavaa harkita, onko halvin autovakuutus kuitenkaan paras autovakuutus nuorelle. 

Vaikka valinnainen kaskovakuutus korottaa autovakuutuksen hintaa, korottaa se samalla turvaa, jota vakuutus tuo vielä ajotaitoaan kerryttävän nuoren ajoneuvolle. Vahingon sattuessa halvin autovakuutus ei siis välttämättä olekaan loppukädessä halvin vakuutus. Suosittelemmekin tutustumaan kaskovaihtoehtoihimme ennen ajoneuvovakuutuksen hankkimista.

Autovakuutus nuorelle tai tuoreelle kuljettajalle -20 %

Onko sinulla vielä liukkaankelin ajoharjoittelu suorittamatta? Pohjola Vakuutus haluaa tarjota yhteistyössä Suomen Autokoululiiton ja ajoharjoitteluratojen kanssa tuoreelle kuskille parhaat mahdolliset edellytykset turvallisiin ajokilometreihin. 

Kun suoritat ajoharjoittelusi yhteistyökumppanimme ajoradalla, saat Pohjola Autovakuutukseen jopa 20 %:n edun. Etu on voimassa 6 kuukauden ajan ajorataharjoittelun suorittamisesta.