Usein kysyttyä sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttamisesta
1.6.2024 alkaen kaikki yli 25 km/h tai yli 25 kg painavat ajoneuvot täytyy liikennevakuuttaa, niiden käyttövoimasta riippumatta.
Vakuuttamisvelvollisuus koskee ajoneuvon omistajaa ja pysyvää haltijaa. Vakuutuksen voi ottaa joko omistajan tai haltijan nimiin. Jos vakuutukset otetaan haltijan nimiin, vakuutuksenottaja on eri kuin ajoneuvon omistaja. Vähintään 15 vuotta täyttänyt henkilö voi ottaa liikennevakuutuksen.
Kyllä, jos lapsen ajoneuvo kulkee yli 25 km/h tai painaa yli 25 kg, täytyy sille ottaa 1.6.2024 alkaen liikennevakuutus.
Voit vakuuttaa Pohjola kotivakuutuksella rekisteröinti- ja liikennevakuuttamisvelvollisuudesta vapaita sähköpolkupyöriä. Pohjola Kotivakuutuksesta korvataan sähköpyörän vahinkoja aina 5 000 euroon asti. Vakuutus on voimassa kaikkialla Pohjoismaissa. Yli 5 000 euron arvoisen sähköpolkupyörän voit vakuuttaa arvotavaravakuutuksella. Jos sähköpyörä on liikennevakuuttamisvelvollinen, tee sähköpyörälle liikennevakuutus ja kasko.
Voit vakuuttaa kotivakuutuksella rekisteröinti- ja liikennevakuuttamisvelvollisuudesta vapaita sähköavusteisia polkupyöriä. Pohjola Kotivakuutuksesta korvataan sähköavusteisen polkupyörän vahinkoja aina 5 000 euroon asti. Vakuutus on voimassa kaikkialla Pohjoismaissa. Yli 5 000 euron arvoisen sähköavusteisen polkupyörän voit vakuuttaa arvotavaravakuutuksella. Jos sähköavusteinen polkupyörä on liikennevakuuttamisvelvollinen, tee sähköpyörälle liikennevakuutus ja kasko.
Vastuuvakuutuksesta korvataan vahinkoja, jos aiheutat vahinkoa ulkopuolisille koti- tai arvotavaravakuutuksella vakuutetulla sähköisellä liikkumisvälineellä liikkuessasi. Jos sähköinen liikkumisväline lakimuutoksen 1.6.2024 jälkeen kuuluu liikennevakuuttamisvelvollisuuden piiriin, ei vastuuvakuutus korvaa edellä mainittuja vahinkoja. Tällaisia vahinkoja varten tarvitset liikennevakuutuksen.
Laitteet yksilöidään esimerkiksi runkonumeron tai valmistenumeron avulla. Sähköisiin liikkumisvälineisiin liittyy usein mobiilisovellus, jossa laitteelle on annettu yksilöivä tunnistenumero tai vastaava tieto.
Kyllä. Jos mopo kulkee yli 25 km/h tai painaa yli 25 kg, täytyy sille ottaa 1.6.2024 alkaen liikennevakuutus.
Kyllä peltoautotkin pitää liikennevakuuttaa. Auto kulkee yli 25 km/h tai painaa yli 25 kg, niin sille täytyy ottaa 1.6.2024 alkaen liikennevakuutus.
Et voi edes yksityistiellä ilman liikennevakuutusta. Jos ajopelisi kulkee yli 25 km/h tai painaa yli 25 kg, täytyy sille ottaa 1.6.2024 alkaen liikennevakuutus.
Voit ostaa liikennevakuutuksen yksityshenkilön omistamalle sähköpotkulaudalle ja muille kevyille sähköisille liikkumisvälineille Pohjola Vakuutuksen asiakaspalvelusta. Jätä meille tarjouspyyntö op.fi -palvelussa, niin otamme sinuun yhteyttä. Linkki tarjouspyyntöön.
Myös rekisteröimättömälle moottoripyörälle täytyy ottaa liikennevakuutus. Jos moottoripyörä kulkee yli 25 km/h tai painaa yli 25 kg, täytyy sille ottaa liikennevakuutus.
Ajoneuvon pääasiallinen käyttäjä vastaa liikennevakuuttamisesta.
Kyllä, jos äidin ajoneuvo kulkee yli 25 km/h tai painaa yli 25 kg, täytyy sille ottaa 1.6.2024 alkaen liikennevakuutus. Voit myös vakuuttaa senioriskootterin vapaaehtoisella kaskovakuutuksella.
Jos sähköpolkupyöräsi on liikennevakuutusvelvollinen, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Arvotavaravakuutus täytyy muuttaa liikennevakuutukseksi ja kaskovakuutukseksi. Arvotavaravakuutusta ei voi tehdä liikennevakuutusvelvollisille ajoneuvoille, eikä se korvaa kaskoa.
Kyllä täytyy painosta tai käyttövoimasta riippumatta. Liikennevakuutuksen ottaa ajoneuvon omistaja tai haltija.
Vuokrapotkulautayritysten tulee liikennevakuuttaa kaikki vuokrapotkulaudat 1.6.2024 alkaen liikennevakuutuksella. Vuokrapotkulautojen liikennevakuutus korvaa ainoastaan liikennevakuutuslaissa tarkoitetut henkilövahingot. Voit olla yhteydessä suoraan vakuutusyhtiöön, jossa on ko. yrityksen liikennevakuutus. Löydät tiedon vakuutusyhtiöstä vuokrapotkulautayrityksen nettisivuilta.
Lainsäädäntö ei tällä hetkellä vaadi sähköpotkulautailijalta kypärän käyttöä, mutta suosittelemme sen käyttöä.
Vakuuttamatta jättäminen ja valvonta
Jos laite on vakuuttamisvelvollisuuden piirissä, se on ilman vakuutusta käyttökiellossa. Jos sillä siitä huolimatta ajetaan, seurauksena on vakuuttamattomuusmaksu. Sen suuruus on aina moninkertainen verrattuna vakuutusyhtiöistä ostettavaan vakuutukseen.
Poliisi valvoo.
Voit ottaa esim. kuvan vakuutuskirjasta tai verkkopalvelusta, jota voit näyttää tarvittaessa poliisille.
Hyvinvointialueiden myöntämät apuvälineet on rajattu liikennevakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle.
Muu vakuutusturva
Vuokrattavien potkulautojen liikennevakuutuksen kuljettajanpaikkasuoja on osittainen. Tämä tarkoittaa sitä, että liikennevakuutus korvaa vahingosta vain potkulaudan kuljettajan sairaanhoitokuluja, eikä esimerkiksi eläkkeitä lainkaan.
Sinun on hyvä vakuuttaa itsesi Pohjola Terveysvakuutuksella, joka korvaa henkilövahinkoja siltä osin kuin lakisääteisistä vakuutuksista ei ole oikeutettu korvaukseen. Ensisijaisesti korvaukset maksetaan siis lakisääteisestä turvasta, kuten vuokrapotkulautayrityksen liikennevakuutuksesta. Kuitenkaan esimerkiksi alle 25km/h kulkevat tai alle 25 kiloa painavat yksityishenkilön sähköpotkulaudat eivät kuulu liikennevakuutettaviin ajoneuvoihin, jolloin kuljettaja ei ole osalta liikennevakuutuksella turvattuna. Omalla potkulaudalla ajamisen lisäksi Terveysvakuutus on voimassa luonnollisesti muulloinkin kuin vain sähköpotkulautaillessa.
Moottoriurheilua koskevat kysymykset
Kilpailuun tai sen harjoitteluun osallistuneen kuljettajan omia henkilövahinkoja ei enää korvata kyseisen ajoneuvon liikennevakuutuksesta. Moottoriurheiluun on tarjolla Pohjola Sporttiturvaa eri lajiliittojen kautta (kaikki AKK:n ja HAMU:n jäsenet ovat Sporttiturvalla vakuutettuja, Moottoriliiton ja Moottorikelkkailijoiden kohdalla halukkaat jäsenet voivat ostaa Sporttiturvan). Voit Sporttiturvan sijasta ottaa itsellesi myös Pohjola Terveysvakuutuksen, joka kattaa kilpaurheilussa sattuneita vahinkoja, tai laajentaa jo sinulla mahdollisesti voimassa olevaa terveysvakuutusta moottoriurheilun kattavaksi.
Myös Pohjola Terveysvakuutuksen voi ottaa kilpaurheiluun laajennettuna oikealla moottoriurheiluvalinnalla (esim. Auto-, moottoripyörä- tai moottorikelkkaurheilu tai kaikki nämä yhdessä).
Onko kuljettajan omat henkilövahingot suljettu näissäkin korvauksen ulkopuolelle?
Liikennevakuutuksesta korvataan kuljettajan omat henkilövahingot normaalisti.
Kuljettajanpaikkasuoja tarkoittaa, että omasta vakuutuksesta saa turvaa loukkaantumisen tai vammautumisen varalle myös siinä tapauksessa, että on itse aiheuttanut vahingon.