Lemmikin kanssa ulkomaille

Lemmikin kanssa matkustaminen on entistä yleisempää. Ole ajoissa liikkeellä, kun suunnittelet ottavasi lemmikkisi mukaan ulkomaanmatkalle.

Lemmikkieläinpassi matkalle mukaan

Lemmikkieläimen todistus eli lemmikkieläinpassi vaaditaan koirilta, kissoilta ja freteiltä EU-maissa matkustettaessa. Passin tarkoituksena on osoittaa, että lemmikkisi on tunnistettavissa ja että se täyttää jäsenmaiden välisissä kuljetuksissa vaadittavat eläinten terveyttä koskevat ehdot. Voit käyttää lemmikkieläinpassia myös silloin, kun matkustat EU:n ulkopuoliseen maahan.

Voit hankkia lemmikkieläinpassin eläinlääkäriltä. Ennen passin myöntämistä eläinlääkäri tarkistaa, että lemmikilläsi on tunnistusmerkintä (tatuointi tai mikrosiru), ja että sen on rokotettu raivotautia vastaan. Passiin merkitään tiedot eläimestä ja omistajasta, tunnistusmerkinnästä, rokotuksista, mahdollisesta ekinokokkoosilääkityksestä sekä raivotautivasta-aineiden määrityksestä.

Selvitä kohdemaan vientiehdot

Suomi ei ole asettanut lemmikeille vientiehtoja, joten sinun tulee itse selvittää ne määränpäämaasta Suomesta lähdettäessä. Selvitä ennen matkaa mitä kohdemaan viranomaiset vaativat maahantulon yhteydessä ja mitä vaaditaan eläimen palatessa takaisin Suomeen.  Mikäli matkustat EU:n ulkopuolelle, sinun on hyvä olla yhteydessä kohdemaan suurlähetystöön mahdollisten erityisvaatimuksien varalta. Tiedon hankkimisen vastuu on aina sinulla eläimen omistajana, joten ikävien tilanteiden ehkäisemiseksi vaatimuksiin kannattaa perehtyä tarkasti. Tarkista tietojen ajankohtaisuus ennen jokaista lemmikkisi kanssa tehtyä reissua.

Rokotukset kuntoon

Jotta voit matkustaa lemmikkisi kanssa ulkomaille, se tulee rokottaa raivotautia vastaan vähintään 21 vuorokautta ennen matkaa. Rokotuksesta on oltava merkintä lemmikkieläinpassissa tai muussa rokotustodistuksessa. Eläinlääkäri merkitsee raivotautirokotuksen viimeisen voimassaolopäivän lemmikkieläinpassiin. Suomessa tällä hetkellä käytössä olevat raivotautirokotteet ovat voimassa rokotteesta riippuen 2-3 vuotta, jos rokotus on annettu yli vuoden ikäiselle eläimelle.

Keskustele mahdollisista muista rokotuksista, rokotusaikatauluista sekä esimerkiksi matolääkityksestä ja punkkikarkotteista eläinlääkärin kanssa.

Matkustaminen eri liikennevälineissä

Yhdessä autoillen. Lemmikkisi ei saa matkustaa autossa vapaana. Lemmikin kuljettaminen on sallittua esimerkiksi henkilöauton avoimessa tavaratilassa, jossa sille on riittävästi tilaa. Voit kuljettaa lemmikkiä myös kuljetushäkissä tai auton takapenkillä, johon se on kiinnitetty erillisillä turvavyövaljailla.

Lentäen. Mikäli aiot lentää lemmikkisi kanssa, tarkista aina hyvissä ajoin ennen matkaa lentoyhtiöiden vaihtelevat käytännöt lemmikkien kuljetuksessa. Joidenkin yhtiöiden lennoilla voit kuljettaa matkustamossa pieniä lemmikkejä, kuten koiria ja kissoja. Tällöin eläimen ja kuljetuslaatikon yhteenlaskettu paino saa olla korkeintaan kahdeksan kiloa. Osa lentoyhtiöistä taas kuljettaa lemmikkejä ainoastaan lentokoneen ruumassa tai ei lainkaan.

Aalloilla keinuen. Voit matkustaa lemmikkisi kanssa laivalla, mikäli kyseessä on reittimatka. Matkaa varatessasi tee lemmikistäsi kuljetussopimus, sillä eläimiä otetaan kullekin laivavuorolle rajoitettu määrä. Tutustu tarkempiin ohjeisiin yhtiön omilta verkkosivuilta.

Lemmikkivakuutukset ajan tasalla?

On tärkeää, että lemmikkisi vakuutus on voimassa myös matkoilla, ja vakuutus onkin voimassa Pohjoismaissa. Eläin-, hoitokulu-, eläinvastuu- ja hyötykäyttövakuutus ovat tilapäisesti, enintään vuoden ajan, voimassa myös muissa EU-maissa, Isossa-Britanniassa ja Sveitsissä. Kysy meiltä tarvittaessa myös vakuutuksen voimassaoloalueen laajentamista.

Koiravakuutus on kunnossa ja lemmikkisi voi nukkua leppoisasti
MAKSUTON ETU
Koiravakuutus
MAKSUTON ETU
Kissavakuutus
Matkustaja lähdössä turvallisin mielin reissuun, kun matkavakuutus on kunnossa.
Matkavakuutus