10 vinkkiä matkaa suunnittelevalle

Mielessä rantaloma tai kaupunkimatka? Katso vinkit, joilla matkan suunnittelu helpottuu.

1. Valitse matka ja tutustu matkakohteeseen

Tulevan reissun järjestäminen käynnistyy tyypillisesti suunnittelupöydältä. Minne aiot matkustaa, kuinka pitkäksi aikaa ja kenen kanssa? Perehdy huolellisesti tulevan matkasi sekä matkakohteen yksityiskohtiin ja selvitä etenkin pidemmälle tai eksoottisiin maihin suuntautuvien matkojen kohdalla tarvitsemasi rokotukset.

2. Varaa lennot ja majoittuminen

Kun matkasi suunta on selvä, seuraava luonnollinen askel on pohtia matkustusmetodeja, toisin sanoen esimerkiksi lento-, juna- tai muita matkalippuja. Muista varata ajoissa tarvitsemasi liput. Usein esimerkiksi halvat lennot varataan jo hyvissä ajoin ennen varsinaista matkaa. Verkossa voit kätevästi vertailla lippuhintoja, ja matkalippujen ostaminen onnistuu myös helposti verkkopankkitunnuksilla. Mikäli käytössäsi on OP Visa Platinum -kortti ja olet maksanut matkan luotolla eli credit-ominaisuudella, voit perua matkasi mistä syystä tahansa. Luottokortilla maksetusta matkasta saat rahat takaisin, jos matka peruuntuu lentoyhtiön tai matkatoimiston taloudellisten vaikeuksien vuoksi.

Varaa myös hotelli tai muu matkakohteesi majoitus. Hotellin varaus onnistuu usein jopa samassa yhteydessä matkalippujen hankkimisen kanssa. Mikäli et halua jo tässä vaiheessa varata majoittumista, muista kuitenkin alustavasti perehtyä mahdollisiin nopealla aikataululla tai vasta paikanpäällä varattaviin majoitusvaihtoehtoihin. Tällä tavoin vältät majoittumiseen liittyvät mahdolliset ikävät käänteet itse matkasi aikana.

3. Pohjola Matkavakuutus takataskussasi

Ihannetilanteessa matkasi sujuu täysin suunnitelmiesi mukaisesti ja ilman ikäviä ongelmia. Aina on kuitenkin olemassa riski, että syystä tai toisesta yllättäviä mutkia muodostuu matkan varrelle. Matkavakuutus tuo turvaa matkalla sattuvien tapaturmien sekä matkan aikana alkavien sairauksien varalta. Vakuutuksen korvauksen piiriin kuuluu lisäksi matkan peruuntuminen ja matkan keskeytyminen, matkalta myöhästyminen sekä matkan odottamisen aiheuttamat kulut.

Voit vakuuttaa sekä itsesi että matkatavarasi ja koota oman matkavakuutuksen omien tarpeidesi mukaisesti. Voit myös halutessasi ladata älypuhelimeesi tai tablettiisi OP-mobiili –sovelluksen, josta saat helposti toimintaohjeet mahdollisiin vahinkotilanteisiin. OP-mobiilissa matkavakuutuskortti kulkee myös kätevästi mukanasi matkoillasi.

4. Muista passi, viisumi ja muut asiakirjat

Tarkista passisi voimassaoloaika. Tietyissä maissa passin tulee olla voimassa vielä jopa kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Mikäli passisi täytyy uusia, onnistuu tämä Poliisin verkkopalveluiden kautta.

Varmista myös viisumin tai muiden asiakirjojen tarpeellisuus. Matkustus tiettyihin maihin edellyttää aina viisumia, ja jos matkasi kohteena on Yhdysvallat, pitää sinun hankkia erillinen maksullinen ESTA-matkustuslupa ennen reissuasi. Varmista siis jo hyvissä ajoin ennen matkaa, että olet hankkinut kaikki matkakohteesi edellyttämät asiakirjat. Ulkoasiainministeriön julkaisemista maakohtaisista matkustustiedotteista on nähtävissä kohteiden mahdolliset passirajoitukset sekä muut kohdekohtaiset suositukset.

5. Matkalle mukaan: kortti vaiko käteinen?

Matkaa suunnittelevan on pohdittava myös tulevan reissun raha-asioita, ja tässä yhteydessä eteen tulee monesti kysymys: kortti vaiko käteinen?  Vaikka matkalle on mahdollista vaihtaa valuuttaa, pärjää monessa maassa erinomaisesti maksukortilla. Sinun ei siis välttämättä tarvitse vaihtaa rahaa etukäteen, vaan voit asioida suoraviivaisesti kansainvälisellä maksukortillasi. Tarvittaessa voit nostaa kortillasi matkakohteesi valuuttaa vasta paikanpäällä. Maksaessasi ostokset kortilla, on valuuttakurssi myös parempi käteisvaluuttaan verrattuna.

Matkaa ei kuitenkaan kannata jättää ns. yhden kortin varaan. Mikäli ensisijainen maksukorttisi vioittuu tai katoaa, on matkalla hyvä olla mukana myös toissijainen varakortti. Tällä toisella kortilla varmistat sen, että matka jatkuu mukavissa merkeissä, vaikka lähtökohtainen maksukorttisi ei olisi käytettävissä.

Pidä luottokorttisi tunnusluvuista huolta, äläkä anna korttiasi vieraisiin käsiin. Sulje kortti, mikäli huomaat, että sitä käytetään väärin, se katoaa tai varastetaan. Tällöin vastuu mahdollisista väärinkäytöistä siirtyy välittömästi pankille.  Älä myöskään kuljeta käteistä rahaa tai luottokorttia näkyvästi.

6. Lataa käyttöösi OP-mobiili ja Pivo

Matkustajan on hyvä pysyä reissuillaan ajan tasalla mm. tilin saldosta, tilitapahtumista, luottokortilla käytettävissä olevan luoton määrästä sekä luonnollisesti myös parhaista hyödynnettävistä eduista. OP-mobiili tuo verkkopankin ja vakuutustietosi mukaasi kaikkialle maailmassa. Sovelluksen kautta voit hoitaa päivittäistä pankkiasiointiasi, tarkastella vakuutustietojasi sekä siirtää rahaa omien tiliesi välillä, ilman avainlukulistaa. OP-mobiililla saat käyttöösi verkkopankin palvelut näppärästi joko älypuhelimellasi tai tabletillasi – ajasta ja paikasta riippumatta.

Pivo auttaa sinua pysymään ajan tasalla omasta taloudestasi matkasi aikana. Pivon kautta pääset näppärästi tarkastamaan saldosi ja seuraamaan rahan käyttöäsi.

7. Pohdi aikataulut, nähtävyydet ja muut tapahtumat

Etenkään lomamatkan aikataulua ei ole luonnollisesti tarkoitus suunnitella etukäteen, viimeistä sekuntia myöten. Tästä huolimatta lomallekin on hyvä lähteä alustava aikataulu ja suunnitelma kourassa, etenkin mikäli tarkoituksena on tutustua tulevan matkakohteen suosittuihin nähtävyyksiin. Vietä siis tovi pohtien matkakohteesi nähtävyyksiä sekä kokemuksen arvoisia tapahtumia ja suunnittele aikataulusi niin, että ehdit toteuttaa laatimasi suunnitelmat.

8. Pakkaa laukut ajoissa ja huolellisesti

Päivän tai kahden päivän risteily saattaa onnistua pelkällä repulla/käsilaukulla. Useamman viikon rantalomalle kannattaa kuitenkin pakata mukaan jo isompikin matkalaukku. Matkasi tarkoitus, kohde sekä pituus määrittelevät hyvin pitkälti sen, kuinka paljon ja millä tavoin sinun kannattaa matkallesi pakata. Sään ja olosuhteiden mukaiset vaatteet on luonnollisesti hyvä pakata. Muista kuitenkin myös helposti unohtuvat pienemmät matkatavarat, kuten mahdollisesti tarvitsemasi lääkkeet tai muiden maiden sähköjärjestelmiin sopivat matka-adapterit.

Matkalaukku on matkalle lähtiessä myös hyvä pakata niin, että sinulle mahtuu mukaasi palatessasi mahdolliset tuomiset tai tuliaiset. Mikäli matkasi taittuu lentokoneella, muistathan huomioida myös lentoyhtiön asettamat matkalaukun maksimipainoon liittyvät rajoitukset. Pidä myös mielessä, että sinulla ei lentojen aikana ole pääsyä ruumassa oleviin tavaroihisi. Pakkaa siis pitkille lennoille esimerkiksi lämpimät ja mukavat sukat mukaasi käsimatkatavaraan.

9. Tärkeimmät numerot muistiin

Listaa vielä ennen reissulle lähtemistä tärkeimmät puhelinnumerot kännykän lisäksi paperille tai tulosta ne mukaasi erilliselle dokumentille. Läheisten, kanssamatkustajien sekä mm. hotellin puhelinnumeron ohella tällaisia keskeisiä numeroita ovat:

Pohjola Vakuutuksen 24 h -matkahätäpalvelu: +358 10 253 0011
Sulje korttisi tai verkkopalvelutunnukset soittamalla OP:n Sulkupalveluun +358 100 0555

Yllä mainitut numerot palvelevat kellon ympäri, kaikkina viikonpäivinä. Kirjaa myös ylös paikallisen suurlähetystön puhelinnumero.

10. Nauti matkasta!

Lennot varattu, tuleviin nähtävyyksiin tutustuttu ja laukut huolellisesti pakattu. Tämä muistilistan viimeinen pykälä on tietenkin kaikkein tärkein! Olipa matkasi tarkoitus sitten työ tai huvi, muista aina nauttia reissustasi. Matkustaminen tosiaankin avartaa ja pääset matkustamalla tutustumaan vieraisiin kulttuureihin sekä käytäntöihin.

Hyvää sekä turvallista matkaa!