Mitä terveysvakuutus korvaa?

Pohjola Vakuutuksen terveysvakuutus korvaa kattavimmillaan sairauden ja tapaturman hoitoon, lääkkeiden hankkimiseen ja kuntoutukseen liittyviä kustannuksia. Tutustu esimerkkeihimme vakuutuksen korvaustilanteista ja katso, mitä vakuutus korvaa ja mitä vahinkoja jää omalle vastuulle.

Näin terveysvakuutus korvaa

Alta löydät fiktiivisiä esimerkkitilanteita vauvan terveysvakuutuksen, lapsen terveysvakuutuksen ja aikuisen terveysvakuutuksen korvaustilanteista. Kerromme korvaustilanteen sekä sen, korvaako vakuutus lähtökohtaisesti vahingon kuluja. Ota kuitenkin huomioon, että kaikki terveysvakuutuksia koskevat vahinkotilanteet käsitellään aina tapauskohtaisesti. Vahingosta aiheutuvien kulujen korvattavuus voi vaihdella vahinkotilanteen luonteesta riippuen.

 

Korvaako terveysvakuutus: Lapsen sairastuminen

On alkusyksy, ja Teija valmistautuu 8-vuotiaan esikoisensa Eemelin kanssa alkavaan kouluvuoteen. Muutama viikko ennen koulun alkamista Eemeli alkaa valittamaan vatsaansa. Teija yrittää hoitaa vaivaa ensin kotikonstein muun muassa pojan ruokavaliota tarkkailemalla. Mahakipujen kuitenkin yltyessä Teija päättää, että Eemeliä on paras käydä näyttämässä lääkärillä. Teija soittaa Pohjola Terveysmestarille, joka kartoittaa pojan oireet ja varaa ajan sopivalle lääkärille. Lääkäri määrää Eemelille apteekista hankittavan lääkityksen, jonka turvin Eemeli muutamassa päivässä paranee. Ripeän hoidon ansiosta kouluvuosi päästäänkin aloittamaan terveissä merkeissä.

Ratkaisu: Teija on turvannut Eemelin lapsen terveysvakuutuksella eli lapsivakuutuksella, joka sisältää hoitoturvan sekä tapaturmien että sairauksien varalta. Hoitoturvasta korvataan lääkärin tutkimuksen aiheuttamat kustannukset ja lääkärin määräämän lääkkeen kustannukset.  

Hyvä tietää

Terveysvakuutus kasvaa lapsen mukana ja on voimassa 100-vuotiaaksi saakka. 

Kattavimmassa terveysvakuutuksessamme yhdistyy sekä sairauskuluvakuutus  että tapaturmavakuutus. Voit kuitenkin valita lapsesi terveysvakuutukseen juuri sellaisen laajuuden, joka parhaiten sopii tarpeisiisi. Jos haluat, voit esimerkiksi hankkia terveysvakuutuksen pelkästään tapaturmien varalle.

Riippuen valitsemistasi turvista, korvataan terveysvakuutuksen hoitoturvasta sinulle tai lapsellesi aiheutuneista kuluista esimerkiksi:

 • maksut, kun yleis- tai erikoislääkäri tai esimerkiksi sairaanhoitaja vastaanotollaan tutkii tai hoitaa sinua tai joudut leikkaukseen. Korvattavia tutkimuksia ovat muun muassa laboratorio-, tähystys-, röntgen-, ultraääni- ja magneettitutkimus sekä tietokonetomografia.
 • maksut apteekista myytävistä lääkkeistä ja haavasidoksista.
 • julkisen tai yksityisen sairaalan hoitopäivämaksut.
 • ensimmäisen ortopedisen tuen, jonka hankit korvattavan leikkauksen tai korvattavan tapaturman vuoksi, enintään 500 €/leikkaus tai tapaturma.
 • kyynär- tai kainalosauvojen vuokrausmaksun.

Pohjola Terveysmestari apunasi

Kun turvaat itsesi tai lapsesi terveysvakuutuksella, saat käyttöösi Pohjola Terveysmestari -palvelun. Terveyden mietityttäessä voit olla yhteydessä terveysmestariin Pohjola Terveysmestari -sovelluksen kautta joko puhelimitse tai chatissa. Terveysmestari arvioi tilanteen ja ohjaa sinut tarvittaessa hoidettavaksi sopivalle asiantuntijalle.

 

Korvaako terveysvakuutus: Nilkka taittuu lenkillä

Samuli on intohimoinen kuntoilija. Hän käy aktiivisesti salilla ja lenkkeilee myös ympäri vuoden. Syksyinen sää ja synkkenevät illat tekevät kuitenkin tepposet, kun Samuli iltalenkin aikana astuukin kuoppaisella maastopolulla huolimattomasti syrjään. Vasen nilkka taittuu pahan oloisesti. Samuli pääsee jatkamaan matkaa hitaasti linkaten, mutta huomaa kotiin palatessaan nilkan turvonneen ikävän näköisesti. Sen enempää empimättä Samuli soittaa Pohjola Terveysmestarille. Terveysmestari arvio nilkan tilanteen ja antaa Samulille kotihoidon ohjeet, mutta varaa myös ajan sopivalle lääkärille. Lääkäri tutkii ennen tapaturmaa oireilemattoman nilkan ja lähettää Samulin tarkempiin magneettikuvauksiin. Magneettikuvasta paljastuu leikkausta edellyttävä murtuma. Nilkka leikataan, ja Samuli kuntouttaa nilkan. Seuraavana syksynä Samuli on jälleen lenkkipoluilla.

Ratkaisu: Samulilla on terveysvakuutus tapaturmien varalta. Terveysvakuutus on voimassa Samulin harrastaessa liikuntaa omaksi iloksi. Tapaturman aiheuttamia kustannuksia, lääkärin tutkimuksesta kuntoutukseen, korvataan Samulin terveysvakuutuksen hoitoturvasta ja Samulin valitsemasta tuki- ja liikuntaelinterapian lisähoitoturvasta.

Hyvä tietää 

Terveysvakuutus kattaa urheillessa sattuvia vahinkoja, kun urheilet omaksi iloksi esimerkiksi lenkkeillen, hiihdellen tai pelaillen kaveriporukalla jalkapalloa. Jos harrastat kilpaurheilua seurassa tai riskialttiita lajeja, sinun on laajennettava terveysvakuutustasi urheilijan lisäturvilla tai hankittava Sporttiturva urheilulisenssin hankkimisen yhteydessä. Asiantuntijamme käy kanssasi mielellään läpi erot Sporttiturvan sekä kilpaurheiluun laajennettavan terveysvakuutuksen välillä.

Lapset ja nuoret kokeilevat usein eri urheilulajeja. Tämän vuoksi alle 16-vuotiaille terveysvakuutuksen saa voimaan kerralla kaikkiin kilpaurheilulajeihin (pl. riskialttiit lajit, kuten amerikkalainen jalkapallo tai alamäkipyöräily). Tämän vaihtoehdon ottaessasi sinun ei siis tarvitse miettiä, onko vakuutus kunnossa, jos lapsesi vaihtaa lajia vaikka jalkapallosta jääkiekkoon tai päinvastoin. 

Tarvittaessa voit vakuuttaa lapsesi urheiluharrastuksen myös yksittäisen lajin osalta. Jos alle 16-vuotiaan vakuutukseen on valittu tietty urheilulaji, esimerkiksi koripallo eikä kaikkia kilpaurheilulajeja, turva jatkuu, vaikka vakuutettu täyttää 16 vuotta.

Tutustu urheiluvakuutuksiimme

Pohjola Terveysmestari apunasi

Kun turvaat itsesi tai lapsesi Terveysvakuutuksella, saat käyttöösi Pohjola Terveysmestari -palvelun. Terveyden mietityttäessä voit olla yhteydessä terveysmestariin Pohjola Terveysmestari -sovelluksen kautta joko puhelimitse tai chatissa. Terveysmestari arvioi tilanteen ja ohjaa sinut tarvittaessa hoidettavaksi sopivalle asiantuntijalle.

 

Korvaako terveysvakuutus: Raskausajan hoidot

Petra on kuudetta kuukautta raskaana ja aloittelee näin ollen innolla jo tulokasta odotellen raskauden viimeistä kolmannesta. Valmistelut syntymään on tehty, ja Petra onkin heti rakenneultran jälkeen turvannut tulokkaan syntyvän lapsen terveysvakuutuksella. Viimeisellä kolmanneksella Petra kuitenkin joutuu raskauden lähentyessä loppuaan tarkempaan seurantaan äitiyspoliklinikalle ja Petralle määrätään loppuraskauden ajaksi lääkitys verenpaineen laskemiseksi. Huilaaminen ja määrätty lääke tepsivät ja Petra synnyttää ajallaan terveen poikavauvan.

Ratkaisu: Syntyvän lapsen vakuutuksen hoitoturvasta korvataan julkisen terveydenhuollon poliklinikkamaksut ja julkisen terveydenhuollon sairaalan hoitopäivämaksut. Lisäksi turvasta korvataan maksut apteekista myytävistä lääkkeistä.

Hyvä tietää

Syntyvän lapsen vakuutusta voi hakea syntyvälle lapselle rakenneultraäänitutkimuksen jälkeen aina synnytyksen käynnistymiseen asti. Terveysvakuutus kasvaa lapsen mukana ja on voimassa aina 100-vuotiaaksi saakka.

Huomaa, että jos haet vakuutusta vauvalle vasta syntymän jälkeen, lapsen omat terveystiedot saattavat vaikuttaa vakuutuksen myöntämiseen tai myönnettävän vakuutuksen laajuuteen. Ennen syntymää päätös terveysvakuutuksen myöntämisestä ja laajuudesta tehdään äidin terveysselvityksen perusteella.

Pohjola Terveysmestari apunasi

Kun turvaat itsesi tai lapsesi Terveysvakuutuksella, saat käyttöösi Pohjola Terveysmestari -palvelun. Terveyden mietityttäessä voit olla yhteydessä terveysmestariin Pohjola Terveysmestari -sovelluksen kautta joko puhelimitse tai chatissa. Terveysmestari arvioi tilanteen ja ohjaa sinut tarvittaessa hoidettavaksi sopivalle asiantuntijalle.

 

Korvaako terveysvakuutus: Tapaturmainen hammasvaurio

Juuso nauttii keskitalven pakkassäistä uuden harrastuksensa, retkiluistelun, parissa. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, kun Juuso viilettää luistimilla reppu selässä ja aurinkolasit silmillä. Huolimattomuuttaan Juuso kuitenkin kopsauttaa luistimen kärjen liian jyrkässä kulmassa jäähän. Luistin tökkää, ja Juuso lentää nenälleen jäähän ehtien vain hieman pehmittämään laskua käsillään. Alaleuka kolahtaa jäähän, ja hyvin nopeasti maassa makaava Juuso huomaa alahammasrivistön ottaneen tapahtuneesta kolhua. Kaksi etummaista hammasta on lohjennut. Juuso laittaa Pohjola Terveysmestari -sovelluksessa viestiä Pohjola Terveysmestarille, joka varaa Juusolle ajan hammaslääkärin tutkimuksiin. Hammaslääkäri ehdottaa Juusolle etuhampaiden korjaamista implanttikantoisilla hammasproteeseilla.

Ratkaisu: Juuso on sisällyttänyt terveysvakuutukseensa valinnaisen hammasturvan eli niin sanotun hammasvakuutuksen. Hammasturvasta korvataan tapaturman aiheuttamia hammaslääkärin maksuja sekä maksuja implanttikantoisista hammasproteeseista. Turvasta korvataan myös maksuja apteekista myytävistä lääkkeistä.

Hyvä tietää

Hammasturvan voi valita joko tapaturman ja sairaudesta johtuvan hampaan menettämisen varalta tai pelkästään tapaturman varalta.

Korvaamme aiheutuneista kuluista tapaturmissa

 • maksut hammaslääkärin, erikoishammaslääkärin, suuhygienistin tai hammasteknikon tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä.
 • maksut hammaslääkärin ja hammasteknikon valmistamista kiinteistä tai irrotettavista hammasproteeseista sekä implanttikantoisista hammasproteeseista.
 • maksut apteekista myytävistä lääkkeistä.

Korvaamme sinulle aiheutuneista kuluista sairauksissa

 • maksut tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä, kun ne koskevat puuttuvan hampaan ensimmäistä hammasproteesia.
 • maksut hammaslääkärin tai hammasteknikon valmistamista kiinteistä tai irrotettavista hammasproteeseista sekä implanttikantoisista hammasproteeseista, kun ne koskevat puuttuvan hampaan ensimmäistä hammasproteesia.
 • maksut apteekissa myytävistä lääkkeistä, jotka liittyvät proteettiseen hoitoon.

 

Korvaako terveysvakuutus: Sairastuminen matkan aikana

Rainer on aktiivinen reppureissaaja. Kevään tullessa on jälleen aika lähteä reissuun, ja tällä kertaa matka suuntautuu Etelä-Eurooppaan. Pääosin junakiskoja myöten toteutuvan reissun aikana Rainer kuitenkin sairastuu. Nousevan kuumeen kourissa taisteleva reissaaja hakeutuu paikalliselle lääkärille, joka tutkii Rainerin ja määrää hänelle lääkkeen. Rainer huilailee muutaman päivän, mutta kykenee lääkkeen turvin jatkamaan matkaa. Kotiin palataan hyvävointisena ja seuraavaa reissua jo suunnitellen.

Ratkaisu: Terveysvakuutuksesta maksetaan korvausta vain Suomessa syntyneistä kuluista, ellei erikseen ole laajennettu vakuutusta kattamaan kuluja myös ulkomailla. Rainerilta löytyy kuitenkin myös matkustajan hoitoturvan sisältävä matkavakuutus. Hoitoon ja lääkkeisiin liittyviä kuluja korvataan Rainerin matkavakuutuksesta.

Hyvä tietää

Matkavakuutus kattaa parhaimmillaan sekä matkustajan että matkalle lähtevät tavarat. Matkavakuutuksesta on mahdollista hakea korvausta matkasairauden tai -tapaturman yllättäessä, ja matkatavaran voit turvata muun muassa ilkivallan, varastamisen sekä rikkoutumisen varalta. Matkavakuutuksessa ei ole korvauksille euromääräistä ylärajaa eli siitä korvataan tarvittaessa kotiinkuljetus Suomeen myös ambulanssilennolla.