Ensiasuntolainoja haettu OP Ryhmästä 40 prosenttia edellisvuotta enemmän

Ensiasuntolainoja on OP Ryhmästä haettu ja myönnetty loppuvuoden aikana runsaasti. Hallituksen esitys ensiasunnon varainsiirtoverovapauden poistamisesta on saanut ensiasunnon ostajat liikkeelle verohelpotuksen toivossa. Marraskuussa asuntolainahakemuksia tehtiin kaikkiaan 10 prosenttia vuodentakaista enemmän ja ensiasuntolainahakemuksia jopa 40 prosenttia enemmän.

Ensiasunnosta haaveilevat ovat aktivoituneet loppuvuodesta. Varainsiirtoveroedun on määrä poistua ensiasunnon ostajilta vuoden vaihteessa, mikä on saanut monet toimimaan nopeasti.

– Ensiasuntolainahakemusten määrä pomppasi heti lokakuussa yli 60 prosentilla hallituksen esityksen jälkeen. Tämänkin jälkeen hakemuksia on tullut edelleen noin 40 prosenttia viime vuotta enemmän, OP Ryhmän henkilöasiakasrahoituksesta vastaava johtaja Satu Nurmi kertoo.

Syksyisen piikin jälkeen hakemuksien määrä on tasaantunut hieman. Marraskuussa ensiasuntolainoja myönnettiin jopa 50 prosenttia viime vuotta enemmän.

– Syksyn edetessä ensiasuntolainahakemukset ovat johtaneet hyvin myös kauppoihin, marras-joulukuun vaihteessa ensiasuntolainoja myönnettiin jopa enemmän kuin aiempina vuosina, Nurmi jatkaa.

Monet asunnon ostajat toimivat siis veroedun toivossa. Nurmi kuitenkin muistuttaa, että päätöksiä asunnon hankinnan suhteen ei kannata tehdä hätiköidysti.

– Varainsiirtoverovapauden poistuminen vuodenvaihteessa voi hiukan ensiasunnon ostajia nyt mietityttää. Mikäli näin on, kannattaa olla yhteydessä pankkiin. Jos vakuudet ovat riittävät, voi varainsiirtoveron neuvotella mukaan lainasummaan, Nurmi huomauttaa.

Nurmi myös muistuttaa, että ensiasunnoksi ostetaan usein hiukan pienempi asunto, jossa varainsiirtoveron määrä ei nouse yhtä korkeaksi kuin esimerkiksi suurissa perheasunnoissa.

Ensiasuntolainoista noin 30 prosenttia ASP-lainoja

ASP-lainojen osuus ensiasuntolainoista on niin ikään kasvanut edellisvuoteen verrattuna. Tällä hetkellä ASP-lainojen osuus on noin 30 prosenttia. Vuodentakaiseen verrattuna osuus on tuplaantunut.

– Verotusmuutoksen mahdollisia vaikutuksia ASP-lainojen suosioon on vielä turhan aikaista arvioida. Yleisesti ottaen voidaan todeta ASP-lakimuutosten sekä mahdollisesti myös korkojen nousun vaikuttaneen ASP-lainojen kysyntään, Nurmi toteaa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: 

OP Ryhmän viestintä, p. 010 252 8719, viestinta@op.fi