OP Vallila

OP Ryhmän Historiasäätiö sr

OP Ryhmän Historiasäätiö on yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoituksena on vaalia OP Ryhmän historiallista perintöä, ylläpitää ja kehittää OP Museota sekä edistää ja tukea suomalaista osuuspankkitoimintaa ja sen kulttuuriperintöä.

OP Ryhmä täytti 14.5.2022 120 vuotta ja tämän juhlavuoden kunniaksi päätti OP Osuuskunnan hallitus perustaa OP Ryhmän Historiasäätiön. OP Vallilan tiloihin avattiin uusi OP Museo lokakuussa 2022.

Historiasäätiö hoitaa OP Ryhmän historiallisesti arvokasta arkistomateriaalia, josta osa siirretään ELKAan, Suomen elinkeinoelämän keskusarkistoon. Näin arkisto on soveltuvin osin myös tutkijoiden käytössä. Lisäksi säätiö digitoi ja luetteloi ryhmän arkistojen sisältöjä sekä historiallisia valokuvia. Säätiölle tuleva museoesineistö luetteloidaan ja viedään kokoelmahallintajärjestelmään. Kaikki valitut esineet tuovat konkreettisesti esille historiaa ja muutoksia niin osuuspankissa, ihmisten työssä, elämässä kuin yhteiskunnassa.

Vahvat juuremme ja roolimme suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa ovat kuitenkin vahvuuksia, jotka haluamme säilyttää. Uusi säätiö varmistaa OP Ryhmän tarinan ja suomalaisen osuuspankkihistorian jakamisen myös tuleville sukupolville, kuvailee historiasäätiön hallituksen puheenjohtaja ja OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio.

OP Museo

OP Museo on näkyvä osa historiasäätiön toimintaa. Museon pysyvä näyttely kertoo osuuspankkitoiminnan ja vakuuttamisen historiasta 1900-luvun alusta lähtien, ja se esittelee myös finanssialan tulevaisuutta.

OP Ryhmän historia on myös suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan historiaa ja OP Museo kertoo tätä tarinaa. Museon tavoite on lisätä ymmärrystä talouden ja hyvinvoinnin liitosta, sillä talouden ylläpidolla saavutetaan hyvinvointia.

Museon vaihtuvan näyttelyn teema on työn historia Se koostuu monista arkisista työvälineistä, jotka ovat aikoinaan ketteröittäneet työntekoa, ja joita ei nykyisessä ympäristössä enää käytetä.

OP:n historia kertoo pankkimaailman mullistuksista

Taival 1900-luvun pankkikriisistä 2020-luvulle asti on koottu yhteen. Tutustu OP:n kahden vuosikymmenen historiaan.
Taival 1900-luvun pankkikriisistä 2020-luvulle asti on koottu yhteen. Tutustu OP:n kahden vuosikymmenen historiaan.