Iäkkäämmät ihmiset kädet yhdessä

Lisätietoa työeläkkeestä

Milloin voi siirtyä vanhuuseläkkeelle?

Voit siirtyä vanhuuseläkkeelle seuraavan kuukauden alusta, kun olet täyttänyt oman ikäluokkasi vanhuuseläkkeen alaikärajan ja nykyinen työsuhteesi on päättynyt. Vanhuuseläkeikäsi määräytyy syntymävuotesi perusteella. Mitä pidempään työskentelet, sitä suurempi lakisääteinen työeläkkeesi on.

Sinulla voi olla lisäeläketurvan perusteella oikeus jäädä vanhuuseläkkeelle jo ennen oman ikäluokkasi mukaista vanhuuseläkeikää. Tarkempaa tietoa lisäeläketurvasta saat OP-Eläkesäätiön ja OP-Henkivakuutuksen asiantuntijoilta.

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Osittainen vanhuuseläke mahdollistaa eläkkeelle siirtymisen jo ennen varsinaista vanhuuseläkeikääsi. Voit jäädä osittaiselle vanhuuseläkkeelle aikaisintaan 61-vuotiaana ja ottaa maksuun 25% tai 50% työeläkkeestäsi. Jos olet syntynyt vuonna 1964 voit siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle 62-vuotiaana. Vuoden 1964 jälkeen syntyneille eläkeikää ei ole vielä vahvistettu.

Jos jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle ennen kuin täytät alimman vanhuuseläkeiän, eläkkeeseesi tehdään varhennusvähennys oman ikäluokkasi mukaiseen vanhuuseläkkeeseen saakka. Varhennusvähennys on pysyvä ja se leikkaa myös tulevaa eläkettäsi.

Mikäli työnantajasi täydentää lakisääteistä työeläketurvaasi lisäeläkkeellä, varmistathan ennen osittaiselle vanhuuseläkkeelle jäämistä, miten työeläkkeen nostaminen vaikuttaa lisäeläkejärjestelyysi.

Työkyvyn heikentyessä

Voit saada työkyvyttömyyseläkkeen, jos työkykysi on alentunut sairauden tai vamman vuoksi vähintään vuoden ajaksi. Ammatillinen kuntoutus on ensisijainen vaihtoehto ennen työkyvyttömyyseläkettä. Alle vuoden kestävään työkyvyttömyyteen voi saada Kelan maksamaa sairauspäivärahaa.

Mikä on perhe-eläke?

Kuoleman jälkeen leski ja lapset voivat saada perhe-eläkettä. Perhe-eläke perustuu puolison työeläketurvaan. Perhe-eläkkeen määrään vaikuttavat lesken työeläketurva ja lasten lukumäärä.