Seniori tietokoneen äärellä

OP-Eläkesäätiön lisäeläketurva

OP Ryhmän työntekijöille tai työsuhteessa olleille suunnattu lisäeläketurva

Voit päivittää eläkkeesi maksamistietoja ja tarkastaa lisäeläkkeen eläke-etuusotteesi verkkopalvelussamme

Jos OP-Eläkesäätiö maksaa sinulle eläkettä, voit muuttaa verkkopalvelussamme mm. osoitteesi ja tilinumerosi ja korottaa veroprosenttiasi. OP-Eläkesäätiön toimintapiiriin kuuluvat työntekijät voivat tarkastaa oman lisäeläke-etuusotteensa. Otteen tiedot päivitetään kerran vuodessa. Palveluun kirjautumista varten tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset. Palvelu ohjautuu Porasto Oy:lle.

Lisäeläkkeen eläke-etuusotteet

Työnantajille tuli lakiin perustuva velvollisuus järjestää työeläketurva vasta, kun työntekijäin eläkelaki säädettiin 8.7.1961 ja se tuli voimaan 1.7.1962.

OP Ryhmän lakisääteisen eläkevakuutuksen hoitaa Ilmarinen.

OP-Eläkesäätiö on suljettu uusilta henkilöiltä 1.7.1991 alkaen, mutta siihen kuulunut henkilö voi palata OP-Eläkesäätiön toimintapiiriin, jos

  • hän on kuulunut OP-Eläkesäätiön toimintapiiriin vähintään 10 vuoden ajan ja
  • saanut OP-Eläkesäätiön sääntöjen mukaisen vapaakirjan ja
  • palaa takaisin OP-Eläkesäätiöön kuuluvan työnantajan palvelukseen vakinaiseen työsuhteeseen.

Yhteystiedot


Käyntiosoite:
Gebhardinaukio 1
00510 Helsinki

Postiosoite:
PL 308
00013 OP

Puhelin:
010 252 7883

Puhelinpalvelumme vastaa tiedusteluihin ma - ke kello 9.00-15.00.

Ryhmäsähköposti
op-elakesaatio(a)op.fi

OP-Eläkesäätiön Y-tunnus: 0201804-4

Eläkelaitoksen kotipaikka on Helsinki.

Julkinen yhteenveto OP-Eläkesäätiön sijoituspolitiikasta 2025

Eläkevastuun vaatimukset sijoitustoiminnalle

OP-Eläkesäätiön sijoitustoiminnan tavoitteena on saavuttaa tuotto, jolla voidaan kattaa eläkevastuun kustannukset, hoitokulut ja säilyttää vähintään nykyinen vakavaraisuusaste.

Eläkevastuun määrä riippuu sekä arvioiduista tulevista eläkemaksuista että käytettävästä diskonttokorosta. Säätiön tulevaisuudessa maksamien eläkkeiden suuruuteen vaikuttaa myös hintainflaation perusteella määräytyvät indeksikorotukset.

Säätiön sijoitustoiminnan tavoitteena on ensisijaisesti turvata eläkkeensaajien edut sekä toissijaisesti tehdä hyvää tuottoa pääomalle. Lisäksi tavoitteena on, että osakkailta ei peritä uusia kannatusmaksuja.

Tavoitteet sijoitustoiminnalle

Säätiön tehtävänä on turvata eläkkeiden maksaminen kaikissa markkinaympäristöissä ja hoitaa sitä varten kertyneitä varoja säädöksissä määritellyt edut turvaavalla tavalla.

Pitkän aikavälin tavoitteena on saavuttaa sijoitustoiminnalla Säätiön riskinkantokyvyn huomioivalla riskitasolla tuotto, joka vähintään kattaa eläkevastuun tuottovaateen. Sijoitustoiminnan tuottama lisäarvo konkretisoituu Säätiön vakavaraisuuspääoman pitkäjänteisenä kartuttamisena yli taloussyklien.

Riskinkantokyky

Säätiön vakavaraisuusasema ja siihen tehdyt riskitestit määrittävät sijoitustoiminnan riskinkantokyvyn. Säätiön sijoitustoiminnan tärkeimmät tavoitemuuttujat ovat vakavaraisuusaste sekä sen laskuperusteena oleva vakavaraisuuspääoma. Lisäksi seurataan erityisesti kateasemaa, joka lasketaan eläkevastuun kokonaismäärän (ml. indeksikorotusvastuu) sekä katekelpoisten sijoitusten perusteella.

Säätiön riskinkantokykyä testataan skenaarioanalyyseillä, joissa on analysoitu sekä sijoitusten että vastuiden erilaisia kehityspolkuja. Sijoitusten markkinariskitaso mitoitetaan siten, että Säätiön vakavaraisuus kestää heikoimman skenaarion mukaisen voimakkaan sijoitusten markkinahintojen laskun ilman, että riskillisiä sijoituksia jouduttaisiin myymään sekä ilman, että Säätiön täytyisi periä vakuutusmaksuja.

Sijoitustoiminnan hallinnan yleiset periaatteet

Säätiön hallinnoinnista ja sijoitustoiminnan järjestämisestä vastaa Säätiön hallitus. Säätiö on ulkoistanut sijoitustoiminnan (sisältäen varojen sijoittamisen ja salkunhoidon) operatiivisen toteutuksen toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella OP Varainhoito Oy:lle. OP Varainhoito on edelleen ulkoistanut kiinteistöomaisuuden hoidon OP Kiinteistösijoitus Oy:lle ja mm. sijoitusinstrumenttien hinnoitellun sekä pääomarahastoihin liittyvän maksuliikenteen OP-Rahastoyhtiö Oy:lle. 

Sijoitustoimintaa valvovat seuraavat, siitä riippumattomat toimielimet:

  • Varainhoidon riskienhallinta (riskipäälliköt) ja Compliance
  • Vakuutusyhtiöiden riskienhallinta (toinen puolustuslinja)
  • Sisäinen tarkastus
  • Ulkoiset tilintarkastajat tilintarkastustoimintansa puitteissa

Säätiön ja OP-Varainhoidon on noudettava kaikkia eläkesäätiöiden sijoitustoimintaa koskevia lakeja, sääntelyä, määräyksiä sekä ohjeita. Sijoitustoiminnassa on myös noudatettava Säätiön ja OP ryhmän tekemiä sitoumuksia ja muita sopimuksia. Toiminta on lisäksi järjestettävä Säätiön valvonta, riskien arviointi ja hallinta -ohjeistuksen puitteissa.

Säätiön sijoitustoiminnan yleisenä periaatteena on velvoite toimia varovaisesti ja huolellisesti. Hyvin tehty sijoitustoiminnan huolellisuusvelvoite on osa laadukasta ensimmäisen puolustuslinjan riskienhallintaa. Varoivaisuusperiaate (Prudent Person Principle) taas velvoittaa Säätiötä tekemään sijoituksia vain sellaisiin sijoituskohteisiin, joihin liittyvät riskit Säätiö voi tunnistaa, mitata, seurata, hallita, valvoa ja raportoida.

Sijoituskohteita arvioitaessa pitää arvioida myös niihin liittyvät kestävyysriskit. Kestävyysriskeillä tarkoitetaan ympäristöön, yhteiskuntaan tai hallintotapaan (Environmental, Social, Governcance, ESG) liittyvää tapahtumaa tai olosuhdetta, jonka toteutumisella saattaisi olla sijoituksen arvoon tosiasiallinen tai mahdollinen kielteinen vaikutus. Lisäksi Säätiön on otettava huomioon sijoitusstrategiansa ja sijoituspäätöstensä pitkäaikainen vaikutus kestävyystekijöihin. Säätiön Vastuullisen sijoittamisen periaatteissa on tarkemmin määritelty, miten vastuullista sijoittamista toteutetaan säätiön sijoitustoiminnassa.

OP-Eläkesäätiön oma henkilöstö vastaa eläkkeiden käsittelystä, maksamisesta ja asiakaspalvelusta.

Sijoitustoiminnasta vastaa toimitusjohtaja yhdessä hallituksen kanssa. Sijoitustoiminnan hoitaa OP Varainhoito Oy.

OP-Osuuskunta hoitaa eläkelaitoksen sisäisen ja ulkoisen laskennan kirjanpidon, maksuliikenteen, tilinpäätökset, raportoinnin ja taloussuunnittelun.

OP Osuuskunnan riskienhallinta hoitaa eläkelaitoksen riskienhallinnan sekä tuotto- ja toimintapääomaseurannan.

OP-Eläkesäätiön hallitus vastaa kaikesta eläkelaitoksen toiminnasta.

Hallituksella on kokonaisvastuu sisäisestä valvonnasta, jolla varmistetaan eläkelaitosten:

  • asetettujen tavoitteiden saavuttaminen
  • resurssien tehokas käyttäminen
  • riskien pitäminen oikeassa suhteessa eläkelaitoksen riskinkantokykyyn ja riskinottohalukkuuteen
  • taloudellisen ja muun informaation luotettavuus ja oikeellisuus
  • lainmukainen toiminta ja määräysten noudattaminen
  • päätösten ja sisäisten menettelytapaohjeiden noudattaminen.

Hallituksen tehtävänä on mm.:

  • nimittää toimitusjohtajan
  • päättää varojen sijoittamisesta ja hyväksyä sijoitussuunnitelma, joka asettaa kehykset sijoitustoiminnalle ja siinä otettavalle riskille
  • päättää vakuutusmaksujen perimisestä
  • päättää eläkelaitoksen tekemistä sopimuksista
  • vastata kirjanpidon ja varainhoidon asianmukaisesta järjestämisestä
  • valita tilintarkastajat ja päättää heille maksettavan palkkion määrä
  • antaa ja poistaa sääntöjen mukainen nimenkirjoitusoikeus
  • laatia tilinpäätöksen yhteyteen toimintakertomus
  • päättää toimenpiteistä, joihin edellisen vuoden tilinpäätös antaa aihetta
  • päättää OP-Eläkesäätiön sääntömuutoksista

OP Osuuskunnan hallintoneuvosto nimeää hallitukseen työnantajien edustajat ja työntekijöiden edustajat valitaan vaaleilla. Hallituksen toimikausi on 2 vuotta.

OP Ryhmän nimitystoimikunta antaa vuosittain suosituksen OP-Eläkesäätiön hallituksen kokouspalkkioista.

OP-Eläkesäätiön hallitus päättää eläkesäätiön henkilöstön ja toimitusjohtajan palkka- ja palkkiopolitiikasta.

OP-Eläkesäätiö noudattaa toiminnassaan OP Ryhmän palkka- ja palkkiopolitiikan periaatteita. 

OP-Eläkesäätiön henkilöstöllä on käytössä kannustinjärjestelmä, joka koskee toimitusjohtajan lisäksi yhtäläisin periaattein koko henkilöstöä. Kannustinjärjestelmän kriteerit vahvistetaan OP-Eläkesäätiön hallituksessa.

Palkka- ja palkkioperiaatteissa on otettu huomioon lisäeläkesäätiöistä ja lisäeläkekassoista annetun lain vaatimukset turvaavasta, varovaisesta ja tehokkaasta johtamisesta ja hallinnoinnista sekä epäterveen riskinoton ja eturistiriitojen välttämisestä. 

Palkitsemisjärjestelmä ei ole ristiriidassa vakuutettujen ja etuudensaajien etujen kanssa.

OP Ryhmän eläkelaitosten verkkosivut ovat osa op.fi-palvelua ja niiden saavutettavuuden tila on kuvattu op.fi-palvelun yleisten osien ja toiminnallisuuksien saavutettavuusselosteessa.