” ”

Ala villiksi – Villiinnytetään yhdessä Suomea neliömetri kerrallaan ja tarjotaan lisää elinalaa pölyttäjille!

Luonto. Se on tärkeintä yhteistä varallisuuttamme. Se kuuluu kaikille, eikä ole kenenkään oma. Samalla siitä on vahvasti riippuvainen myös kestävä ja hyvinvoiva talous. Siksi luontokadon pysäyttäminen on lähivuosien tärkeimpiä yhteisiä haasteitamme.

Tänä kesänä OP ja WWF kutsuvat kaikki puutarhaharrastajat, nikkarit ja parvekeviljelijät mukaan yhteisiin talkoisiin ja tarjoamaan tilaa luonnolle omalla pihalla, puutarhassa, mökkipihalla tai parvekkeella – neliömetri kerrallaan.

Ala villiksi -kampanjan idea on yksinkertainen: annetaan pinta-alaa luonnolle erilaisin keinoin, ja mukaan voi tulla ilmoittamalla luonnolle antamansa neliömetrit. Alavilliksi.fi-nettisivuilta löytyy kattavasti vinkkejä, millä tavoin pihamaata tai parveketta voi villiinnyttää.

Voit lähteä mukaan tekemällä pieniä ja suuria tekoja aina pölyttäjäystävällisistä kasvivalinnoista koko pihamaan hallittuun hoitamattomuuteen. Mukaan voit siis tulla, olitpa sitten aloitteleva viherpeukalo tai ammattilainen. Poimi alta helpot vinkit ja ilmoita villiinnytetyt neliöt yhteiseen laskuriin alavilliksi.fi -sivustolle.

Ala villiksi -kampanja on toteutettu OP Ryhmän tuella.

Viisi pikavinkkiä villiinnyttämiseen: 

Jätä nurmikko leikkaamatta. Lyhyeksi ajettu nurmikko on luonnolle käytännössä autiomaa. Nurmikäytävät ja ainakin jonkin alan leikkaamatta jättäminen ovat helppo keino lisätä pihan monimuotoisuutta.

Valitse pölyttäjäystävällisiä kukkia. Pölyttäjät pitävät kasveista, jotka tuottavat runsaasti mettä ja siitepölyä. Hyvä sääntö on valita värikkäitä kukkia, jotka tuoksuvat hyvältä, ja mieluiten sellaisia, jotka kasvavat myös luonnossa villinä.

”Rikkaruohotkin” ovat tärkeitä. Villiinnyttää voi myös siten, että antaa niin sanottujen rikkaruohojen kasvaa omia aikojaan hävittämättä niitä puutarhakasvien tai nurmikon tieltä. Yksi hyödyllinen kasvi on nokkonen, jota monet perhoslajit, kuten nokkosperhonen, syövät toukkana.

Tee vesipiste pölyttäjille ja muille eläimille. Etenkin helteillä juoma- ja kylpypiste on pölyttäjille ja pikkueläimille tärkeä lisä. Pienimmillään auttaa, että sijoittaa sopivaan paikkaan vedellä täytetyn lautasen.

Älä käytä myrkkysuihkeita. Kasvinsuojeluaineet ja kemialliset lannoitteet ovat suuri uhka kotipuutarhojen monimuotoisuudelle, joten niitä kotipuutarhurin kannattaa välttää. Ei ole järkeä kylvää toisella nurkalla niittykukkia ja ruiskuttaa myrkkyjä kulman takana.

Meillä on jotain yhteistä: luonto, ja se on säästämisen arvoinen

Asiakkaidensa omistama OP Ryhmä on Suomen suurin finanssiryhmä ja perustehtävämme on edistää yli 2 miljoonan omistaja-asiakkaidemme sekä toimintaympäristömme kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Meillä OP Ryhmässä työskentelee noin 13 000 ihmistä.  Linkitymme hyvin monen suomalaisen arkeen – toimimme kumppanina kestävän talouden ja hyvinvoinnin rakentamisessa. Siksi tehtävämme on myös kirittää yrityksiä, yhteisöjä ja ihmisiä toimiin luontokadon pysäyttämiseksi.

Luonnon monimuotoisuus eli lajien ja eliöyhteisöjen kirjo on romahtanut ihmisen toiminnan seurauksena kuluvalla vuosituhannella. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon kasvavien vaikutusten myötä ymmärrys luonnon ja talouden välisestä riippuvuudesta on kasvanut. Maailman bruttokansantuotteesta yli puolet perustuu luontopääoman hyödyntämiseen.

Suomen suurimpana finanssialan toimijana näemme tärkeäksi panostaa oman ja asiakkaidemme työn lisäksi yhteistyöhön kolmannen sektorin kanssa. Yhdessä WWF:n kanssa haluamme innostaa koko Suomen tekoihin lähiluonnon puolesta ja villiinnyttämään tilaa pölyttäjille ja muille luontomme eliöille. Yhteistyö tukee pitkäjänteistä työtä, jonka päämääränä on luontokadon pysäyttäminen vuoteen 2030 mennessä. Jokainen neliömetri on arvokas! 

Yhteistyö on osa OP Ryhmän vuonna 2023 julkaiseman luonnon monimuotoisuustiekartan toimenpiteitä. Tavoitteenamme on luontopositiivisen kädenjäljen kasvattaminen vuoteen 2030 mennessä. Luontopositiivisuus tarkoittaa, että toiminnallamme on enemmän myönteisiä kuin kielteisiä vaikutuksia luontoon.