Vahvistamme suomalaisten taloustaitoja

Oman talouden hallinnan taidot ovat tärkeitä kansalaistaitoja. Nuoruudessa opitut taidot heijastuvat talousosaamiseen myös aikuisena. Nuoret kokevat, että taloustaitoja ei opeteta ja rahasta ei puhuta riittävästi, ja he kaipaavat tukea arkisten raha-asioiden hoitoon. Siksi OP tuki vuonna 2020 yli 52 000 lapsen ja nuoren taloustaitoja.

Osuuspankkien koulu- ja oppilaitoskäynnit

OP Ryhmän vastuullisuusohjelman yksi painopiste on suomalaisten taloustaitojen vahvistaminen. OP Ryhmä tekee valtakunnallisesti työtä lasten ja nuorten taloustaitojen eteen yhteistyökumppanien kanssa ja vuonna 2021 taloustaitotyö tavoitti yli 39 000 nuorta.

Taloustaitotyömme kivijalka ovat osuuspankkien koulu- ja oppilaitoskäynnit ympäri Suomen. Lisäksi osuuspankit kutsuvat lapsia ja nuoria pankkivierailuille työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitojen opettamiseksi.

Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa osuuspankit lahjoittivat vuonna 2021 kesätyön yli 1600 nuorelle ympäri Suomen.

Taloustaitoviikko 21.-27.3.2022

OP viettää maaliskuussa 2022 Taloustaitoviikkoa, jolloin kiinnitetään erityishuomiota lasten ja nuorten oman talouden hallintaan. Viikon aikana osuuspankit ympäri Suomen opettavat arjen raha-asioita ja käytännön taloustaitoja nuorille. OP viettää taloustaitojen teemaviikkoa Global Money Weekin kunniaksi. Viikon aikana osuuspankit jalkautuvat kouluihin ja opettavat nuorille taloustaitoja OPxRahapuhetta-opetustuokioissa.

Taloustaitoja yhdeksäsluokkalaisille Taloustaitokilpailussa yhteistyössä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton kanssa

Yhdessä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton (HYOL) kanssa vahvistamme 9. luokkalaisten talousosaamista valtakunnallisessa Taloustaitokilpailussa ja siihen linkittyvissä tapahtumissa. Taloustaitokilpailun alkukilpailu järjestetään jälleen huhtikuun alussa kouluissa ympäri Suomen. Vuonna 2021 Taloustaitokilpailussa oli mukana 240 koulua ja yli 22 000 ysiluokkalaista.

OP tukee Nuori Yrittäjyys ry:n Pikkuyrittäjät -ohjelmaa ja Uskalla yrittää -kilpailua

Nuori Yrittäjyys ry:n kumppanuuden kautta OP on mukana Uskalla Yrittää -ohjelman alueellisissa semifinaaleissa ja finaalissa sekä tukee Pikkuyrittäjät-ohjelmaa. Näiden tarkoituksena on vahvistaa ala- ja yläkoululaisten työelämätaitoja sekä opastaa yrittäjyyden tielle. Pikkuyrittäjät -ohjelmassa kohderyhmänä ovat etenkin alakouluikäiset lapset, jotka perustavat ensimmäisiä yrityksiään ohjelman tukemana.

OP mukana Yrityskylissä eri puolilla Suomea

Yrityskylä on maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu suomalainen oppimiskokonaisuus, joka tarjoaa kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille myönteisiä kokemuksia työelämästä, taloudesta ja yhteiskunnasta. Yrityskylä toimii kahdeksalla paikkakunnalla ja OP tukee toimintaa eri puolilla Suomea.

Talous- ja työelämätaitoja toiselle asteelle yhteistyössä Talous ja nuoret TAT ry:n kanssa

Yhdessä Talous ja nuoret TAT kanssa OP ja Suomalaisen työn liitto käynnistivät keväällä 2019 Suomen suurimman työelämäkiertueen "Mun elämä", joka tuo toisen asteen opiskelijoille näkökulmia työelämään ja haastaa nuoret pohtimaan omaa taloudenhallintaansa.

Olemme mukana Helsingin Diakonissalaitoksen Taloustaitohankkeessa

Helsingin Diakonissalaitoksen koordinoimassa, pankkien yhteisessä Taloustaitohankkeessa pankkilaiset opettavat syrjäytyneille nuorille taloustaitoja työpajoissa ja yksilökohtaamisissa eri puolilla Suomea. Vuodesta 2013 käynnissä olleen hankkeen kautta OP:n työntekijät vierailevat nuorisoryhmissä ja yksilövalmennuksen kautta tukevat nuorille taloustaitoja.

4H

Suomen 4H-liiton, Finlands svenska 4H:n ja OP:n yhteistyön tavoitteena on tukea nuorten työelämään siirtymistä, lisätä taloustiedon ymmärrystä ja vahvistaa nuorten itsenäistä otetta omien raha-asioiden hoitoon.

 

Puhutaan rahasta livenä ja somessa #rahapuhetta #omatalous.