Vahvistamme suomalaisten taloustaitoja

Oman talouden hallinnan taidot ovat tärkeitä kansalaistaitoja. Nuoruudessa opitut taidot heijastuvat talousosaamiseen myös aikuisena. Nuoret kokevat, että taloustaitoja ei opeteta ja rahasta ei puhuta riittävästi, ja he kaipaavat tukea arkisten raha-asioiden hoitoon. Siksi OP tuki vuonna 2020 yli 52 000 lapsen ja nuoren taloustaitoja.

Osuuspankkien koulu- ja oppilaitoskäynnit

Taloustaitotyömme kivijalka ovat osuuspankkien koulu- ja oppilaitoskäynnit ympäri Suomen. Lisäksi osuuspankit kutsuvat lapsia ja nuoria pankkivierailuille työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitojen opettamiseksi, ja kohtasivat lähes 32 000 lasta ja nuorta ympäri Suomen vuonna 2020. 

Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa osuuspankit lahjoittivat vuonna 2020 kesätyön yli 1800 nuorelle ympäri Suomen.

OP tukee myös suomalaista koulutusta ja osaamista. Vuonna 2018 lahjoitimme ammattikorkeakouluille yhteensä 1,3 miljoonaa euroa. Kokonaisuus koostui OP:n keskusyhteisön ja osuuspankkien lahjoituksista. Lahjoitukset ovat jatkoa OP:n panostuksille koulutuksen kehittämiseen. OP on ollut mukana merkittävillä lahjoituksilla myös yliopistojen varainkeruukierroksilla aikaisempina vuosina.

Taloustaitoviikko 22.-26.3.2021

OP viettää maaliskuussa 2021 Taloustaitoviikkoa, jolloin kiinnitetään erityishuomiota lasten ja nuorten oman talouden hallintaan. Viikon aikana osuuspankit ympäri Suomen opettavat arjen raha-asioita ja käytännön taloustaitoja nuorille. OP viettää taloustaitojen teemaviikkoa Global Money Weekin kunniaksi. Viikon aikana osuuspankit jalkautuvat kouluihin ja opettavat nuorille taloustaitoja OPxRahapuhetta-opetustuokioissa, vuonna 2021 pääasiassa etäyhteyksien välityksellä. OP lanseerasi myös keväällä 2019 OPxPankkiholvi-ratkaisuhuoneen, jossa nuoret oppivat maksuhäiriömerkinnän vaikutuksesta elämään.

Taloustaitoja yhdeksäsluokkalaisille Taloustaitokilpailussa yhteistyössä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton kanssa

Yhdessä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton (HYOL) kanssa vahvistamme 9. luokkalaisten talousosaamista valtakunnallisessa Taloustaitokilpailussa ja siihen linkittyvissä tapahtumissa. Taloustaitokilpailun alkukilpailu järjestetään jälleen huhtikuun alussa kouluissa ympäri Suomen ja vuonna 2020 siihen osallistui noin 7000 oppilasta.

Taloustaitokilpailuun liittyvän kisailun rinnalla OP:n tavoitteena on opettaa yhdeksäsluokkalaisille oman talouden hallinnan taitoja. Kilpailun rinnalla osuuspankit opettavat taloustaitoja etänä OPxRahapuhetta -opetustuokioissa.

OP tukee Nuori Yrittäjyys ry:n Pikkuyrittäjät -ohjelmaa ja Uskalla yrittää -kilpailua

Nuori Yrittäjyys ry:n kumppanuuden kautta OP on mukana Uskalla Yrittää -ohjelman alueellisissa semifinaaleissa ja finaalissa sekä tukee Pikkuyrittäjät-ohjelmaa. Näiden tarkoituksena on vahvistaa ala- ja yläkoululaisten työelämätaitoja sekä opastaa yrittäjyyden tielle. Pikkuyrittäjät -ohjelmassa kohderyhmänä ovat etenkin alakouluikäiset lapset, jotka perustavat ensimmäisiä yrityksiään ohjelman tukemana.

OP mukana Yrityskylissä eri puolilla Suomea

Yrityskylä on maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu suomalainen oppimiskokonaisuus, joka tarjoaa kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille myönteisiä kokemuksia työelämästä, taloudesta ja yhteiskunnasta. Yrityskylä toimii kahdeksalla paikkakunnalla ja OP tukee toimintaa eri puolilla Suomea.

Talous- ja työelämätaitoja toiselle asteelle yhteistyössä Talous ja nuoret TAT ry:n kanssa

Yhdessä Talous ja nuoret TAT kanssa OP ja Suomalaisen työn liitto käynnistivät keväällä 2019 Suomen suurimman työelämäkiertueen "Mun elämä", joka tuo toisen asteen opiskelijoille näkökulmia työelämään ja haastaa nuoret pohtimaan omaa taloudenhallintaansa. Vuonna 2020 verkkoon siirtynyt tapahtuma tavoitti 11 000 nuorta. Kiertue jatkuu myös vuonna 2021.

Vuonna 2021 OP Ryhmä on mukana toteuttamassa oman talouden hallinnan oppimateriaaleja TAT:in toisen asteen bisneskursseille.

Olemme mukana Helsingin Diakonissalaitoksen Taloustaitohankkeessa

Helsingin Diakonissalaitoksen koordinoimassa, pankkien yhteisessä Taloustaitohankkeessa pankkilaiset opettavat syrjäytyneille nuorille taloustaitoja työpajoissa ja yksilökohtaamisissa eri puolilla Suomea. Vuodesta 2013 käynnissä olleen hankkeen kautta OP:n työntekijät vierailevat nuorisoryhmissä ja yksilövalmennuksen kautta tukevat nuorille taloustaitoja.

4H

Suomen 4H-liiton, Finlands svenska 4H:n ja OP:n yhteistyön tavoitteena on tukea nuorten työelämään siirtymistä, lisätä taloustiedon ymmärrystä ja vahvistaa nuorten itsenäistä otetta omien raha-asioiden hoitoon.

Rahapuhetta-tutkimus selvitti suomalaisten taloustaitoja vuonna 2019

OP julkisti vuonna 2019 Takuusäätiön ja Marttaliiton kanssa Rahapuhetta-tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten taloustaitojen nykytilaa. Tutustu tutkimukseen.

Puhutaan rahasta livenä ja somessa #rahapuhetta #omatalous.