Nuorten valtakunnallinen taloustaitokilpailu

Vahvistamme suomalaisten taloustaitoja

Oman talouden hallinnan taidot ovat tärkeitä kansalaistaitoja. Nuoruudessa opitut taidot heijastuvat talousosaamiseen myös aikuisena. Nuoret kokevat, että taloustaitoja ei opeteta ja rahasta ei puhuta riittävästi, ja he kaipaavat tukea arkisten raha-asioiden hoitoon. Siksi OP on tuki vuonna 2019 jo yli 70 000 lapsen ja nuoren taloustaitoja.

Osuuspankkien koulu- ja oppilaitoskäynnit

Taloustaitotyömme kivijalka ovat osuuspankkien koulu- ja oppilaitoskäynnit ympäri Suomen. Lisäksi osuuspankit kutsuvat lapsia ja nuoria pankkivierailuille työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitojen opettamiseksi. Kohtasimme näissä tapahtumissa yli 46 000 lasta ja nuorta ympäri Suomen vuonna 2019. 

Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa osuuspankit lahjoittivat vuonna 2019 kesätyön yli 1700 nuorelle ympäri Suomen.

OP tukee myös suomalaista koulutusta ja osaamista. Vuonna 2018 lahjoitimme ammattikorkeakouluille yhteensä 1,3 miljoonaa euroa. Kokonaisuus koostui OP:n keskusyhteisön ja osuuspankkien lahjoituksista. Lahjoitukset ovat jatkoa OP:n panostuksille koulutuksen kehittämiseen. OP on ollut mukana merkittävillä lahjoituksilla myös yliopistojen varainkeruukierroksilla aikaisempina vuosina. Vuosina 2016-2017 OP Ryhmä lahjoitti yliopistoille yhteensä 6,3 miljoonaa euroa.

Taloustaitoviikko 23.-29.3.2020

OP viettää vuonna 2020 taloustaitoviikkoa, jolloin kiinnitetään erityishuomiota lasten ja nuorten oman talouden hallintaan. Viikon aikana osuuspankit ympäri Suomen opettavat arjen raha-asioita ja käytännön taloustaitoja nuorille. OP viettää taloustaitojen teemaviikkoa Global Money Weekin kunniaksi. Viikon aikana osuuspankit ympäri Suomen jalkautuvat kouluihin ja opettavat pelillisin menetelmin OPxRahapuhetta -opetustuokioissa nuorille taloustaitoja. OP lanseerasi myös keväällä 2019 OPxPankkiholvi -ratkaisuhuoneen, jossa nuoret oppivat maksuhäiriömerkinnän vaikutuksesta elämään.

Taloustaitoja yhdeksäsluokkalaisille Taloustaitokilpailussa yhteistyössä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton kanssa

Yhdessä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton (HYOL) kanssa vahvistamme 9. luokkalaisten talousosaamista valtakunnallisessa Taloustaitokilpailussa ja siihen linkittyvissä tapahtumissa. Taloustaitokilpailun alkukilpailu järjestetään jälleen huhtikuun alussa kouluissa ympäri Suomen ja vuonna 2019 siihen osallistui noin 25 000 oppilasta yli 390 koulusta. Finaali kisataan Helsingissä toukokuun lopulla. Vuonna 2019 voiton vei Iida Saraniemi Napapiirin yläasteelta Rovaniemeltä. Toiseksi sijoittui Aapo Räikkönen Kuninkaanhaan koulusta Porista ja kolmanneksi Iiris Jurmu Tupoksen yhtenäiskoulusta Limingasta. Taloustaitokilpailuun liittyvän kisailun rinnalla OP:n tavoitteena on opettaa yhdeksäsluokkalaisille oman talouden hallinnan taitoja. Osuuspankit jalkautuvatkin kilpailun rinnalla kouluihin opettamaan taloustaitoja pelillisin menetelmin OPxRahapuhetta -opetustuokioissa.

OP tukee Nuori Yrittäjyys ry:n Pikkuyrittäjät -ohjelmaa ja Uskalla yrittää -kilpailua

Nuori Yrittäjyys ry:n kumppanuuden kautta OP on mukana Uskalla Yrittää -finaalissa sekä tukee Pikkuyrittäjät-ohjelmaa. Näiden tarkoituksena on vahvistaa ala- ja yläkoululaisten työelämätaitoja sekä opastaa yrittäjyyden tielle. Pikkyrittäjät -ohjelmassa kohderyhmänä ovat etenkin alakouluikäiset lapset, jotka perustavat ensimmäisiä yrityksiään ohjelman tukemana.

OP mukana Yrityskylissä eri puolilla Suomea

Yrityskylä on maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu suomalainen oppimiskokonaisuus, joka tarjoaa kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille myönteisiä kokemuksia työelämästä, taloudesta ja yhteiskunnasta. Yrityskylä on tavoittanut jo yli 300 000 lasta ja nuorta ja se toimii kahdeksalla paikkakunnalla eri puolilla Suomea. OP tukee Yrityskyliä eri puolilla Suomea.

Mun elämä, mun työ -kiertue, Talous ja nuoret TAT

Yhdessä Talous ja nuoret TAT kanssa OP ja Suomalaisen työn liitto käynnistivät keväällä 2019 Suomen suurimman työelämäkiertueen "Mun elämä, mun työ", joka tuo ammattiin opiskeleville toisen asteen opiskelijoille näkökulmia työelämään ja haastaa nuoret pohtimaan omaa taloudenhallintaansa.

Etsimme taloustaito-opetuksen innovaatioita HundrED kanssa

OP tukee HundrEDin työtä, jossa kummiprojektinamme on Startup High School. HundrED ja OP selvittivät vuonna 2019 yhteistyössä kymmenen taloustaidot nuorten arkeen tuovaa opetusinnovaatiota, jotka julkaistiin Spotlight: Nuorten taloustaidot -raportissa. Tutustu Spotlight -raporttiin.

Taloustaitohanke, Helsingin Diakonissalaitos

Helsingin Diakonissalaitoksen koordinoimassa, pankkien yhteisessä Taloustaitohankkeessa pankkilaiset opettavat syrjäytyneille nuorille taloustaitoja työpajoissa ja yksilökohtaamisissa eri puolilla Suomea. Vuodesta 2013 käynnissä olleen hankkeen kautta OP:n työntekijät vierailevat nuorisoryhmissä ja yksilövalmennuksen kautta tukevat nuorille taloustaitoja.

Rahapuhetta -tutkimus selvitti suomalaisten taloustaitoja

OP julkisti vuonna 2019 Takuusäätiön ja Marttaliiton kanssa Rahapuhetta -tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten taloustaitojen nykytilaa. Tutustu tutkimukseen.

Puhutaan rahasta livenä ja somessa #rahapuhetta #omatalous.

4H

Suomen 4H-liiton, Finlands svenska 4H:n ja OP:n yhteistyön tavoitteena on tukea nuorten työelämään siirtymistä, lisätä taloustiedon ymmärrystä ja vahvistaa nuorten itsenäistä otetta omien raha-asioiden hoitoon.