Vanliga frågor om Apple Pay

Vad är Apple Pay?

 • Apple Pay är en tjänst som produceras av Apple. Med Apple Pay köper du enkelt och säkert genom att betala med din iPhone, iPad, Apple Watch eller Mac-dator.
 • Med din Apple-enhet kan du betala i butiker, på nätet och i appar med en beröring eller en blick. Du behöver varken ditt kort eller dess uppgifter när du betalar.
 • Du kan betala med Apple Pay när du har lagt till ditt betalkort i appen Apple Wallet.
 • Du kan betala med Apple Pay då du ser symbolen för kontaktlös betalning eller Apple Pay-symbolen.
lahimaksu-logo
apple-pay-logo

Basfakta

Appen Apple Wallet finns i allmänhet färdigt i en finskspråkig telefon med namnet Lompakko. I appbutiken heter den Apple Wallet.

Apple Wallet är en skyddad, privat digital plånbok där du kan ladda ner och administrera inte bara OP:s Visa-kort utan också andra betal- och resekort, biljetter, nycklar och identitetsbevis.

Du kan betala enkelt med Apple Pay i butiker, på nätet och i appar. När du ser symbolen för kontaktlös betalning eller Apple Pay, kan du betala med Apple Pay.

Ytterligare information finns på Apples webbplats. Skriv där in Apple Pay i sökfältet:

Du behöver:

 • En Apple-enhet som har iOS version 11 eller senare och funktionen Face ID eller Touch ID
 • Ett Apple ID som är inloggat i iCloud
 • Ett kompatibelt och giltigt OP-Visa-kort  
 • Ett OP-nättjänstavtal eller OP-nätbanksavtal, det vill säga OP:s koder
 • Om du är 13–17 år räcker det att din vårdnadshavare har OP:s koder.
 • Den senaste versionen av OP-mobilen (minst 36.1.), om du lägger till kort via OP-mobilen

Du kan använda Apple Pay med enheter som har iOS version 11 eller senare och funktionen Face ID eller Touch ID. Du kan använda Apple Pay också med Apple Watch.

Apple Pay fungerar med följande apparater:

 • iPhone med Face ID
 • iPhone med Touch ID (inte iPhone 5S)
 • iPad Pro, iPad Air, iPad och iPad mini med Touch ID eller Face ID
 • Apple Watch serie 1, 2 eller senare
 • Apple Watch (första generationen)
 • Mac med Touch ID
 • Mac som lanserats 2012 eller senare + iPhone/Apple Watch med Apple Pay

Med OP:s Visa-kort: OP-Visa Credit/Debit, OP-Visa Gold, OP-Visa Platinum, OP-Visa Debit, OP-Visa Basic, OP-Visa Electron och OP-Visa Business Card.

Det går att lägga till OP-Visa Business Card i Apple Wallet. Det går att göra med nättjänstkoderna för privatkunder. Kortet kan läggas till i OP-mobilen eller i Apple Wallet genom att bekräfta tillägget i OP-mobilen.

Ja, du kan lägga till flera kort i Apple Wallet. I en iPhone 8 eller senare eller i en Apple Watch serie 3 eller senare kan du lägga till 12 kort. I övriga enheter kan du lägga till 8 kort. Du kan lägga till samma kort i flera olika enheter.

Observera att kombikorten, dvs. OP-Visa Credit/Debit, OP-Visa Gold och OP-Visa Platinum, innehåller två kort, då debit- och credit-funktionerna läggs till i tjänsten separat.

Du kan även ansluta ett kort som inte har den kontaktlösa funktionen till Apple Pay.

För att kunna få ett Apple ID, som är en förutsättning för att man ska kunna använda Apple Pay, måste man vara minst 13 år. Därtill behöver man ett OP-Visa-kort och en Apple-enhet.

För att bekräfta att kortet läggs till i tjänsten används OP:s nättjänst- eller nätbankskoder. När du är inloggad i OP-mobilen kan du lägga till ditt kort i Apple Wallet där.

Du kan också lägga till kortet via Apple Wallet, vilket bekräftas separat i OP-mobilen eller i OP:s kundtjänst på numret 0100 0500. Välj 4 för betjäning på svenska och därefter 1 för kort, kortbetalningar och fakturering.

Om du är under 18 år, identifieras i stället för dig en av dina vårdnadshavare med hens egna OP-koder i kundtjänsten.

Om du är 15–17 år och har beviljats ett OP-nättjänstavtal efter 10.12.2020, kan du i OP-mobilen själv lägga till ditt kort i Apple Wallet. Alternativt kan du lägga till kortet via Apple Wallet och välja OP-mobilen som bekräftelsesätt.

Apple Pay är en avgiftsfri tjänst, och att betala med den är likaså avgiftsfritt.

 

 

Ibruktagning

Du kan ta i bruk tjänsten i OP-mobilen eller i Apple Wallet.

OP-mobilen

 • Öppna OP-mobilen och logga in.
 • Välj det kort som du vill lägga till i Apple Wallet.
 • Välj ”Lägg till i Apple Wallet”. Om kortet har både credit- och debit-funktion, välj vilkendera som läggs till i tjänsten.
 • Om du har flera Apple-enheter (t.ex. en Apple Watch), välj på vilken enhet kortet ska läggas.
 • Kontrollera kortuppgifterna och godkänn villkoren.

Apple Wallet

 • Öppna appen.
 • Tryck på + för att lägga till ett kort i appen.
 • Skanna kortet enligt anvisningarna.
 • Kontrollera kortuppgifterna och godkänn villkoren.
 • Bekräfta att kortet läggs till i OP-mobilen eller genom att ringa OP:s kundtjänst. Välj 2 för kort och kortbetalningar.

När kortet har lagts till får du ett separat meddelande och ett nätmeddelande om saken.

 

Du kan ta i bruk Apple Pay också med Apple Watch. Din Apple Watch måste vara ansluten, det vill säga parkopplad, till din iPhone.

 1. I OP-mobilen kan du ta i bruk Apple Pay för din Apple Watch på samma sätt som för din iPhone. Läs anvisningarna i punkten OP-mobilen ovan.
 2. Ta i bruk med appen Apple Watch:
 • Öppna appen Apple Watch i din iPhone.
 • Gå till fliken Min klocka. 
 • Tryck på Wallet och Apple Pay. 
 • Välj det kort du vill lägga till eller lägg till ett nytt kort genom att följa anvisningarna.
 • Bekräfta att kortet ska läggas till enligt anvisningarna.

I kortets uppgifter i OP-mobilen kan du kontrollera om kortet har lagts till i Apple Wallet. Om kortet har lagts till, ser du i kortuppgifterna knappen "Hantera i Apple Wallet".

Om kortet inte har lagts till och du inte kan ta i bruk tjänsten, kontrollera att du har:

 • en enhet som är kompatibel med Apple Pay
 • ett giltigt OP-Visa-kort som kan anslutas till tjänsten och användas för kortbetalningar
 • den senaste versionen av iOS, watchOS eller macOS
 • ett Apple ID som är inloggat i iCloud
 • den senaste versionen av OP-mobilen (minst 36.1.), om du lägger till kort via OP-mobilen

Teknisk support hittar du på Apples webbplats genom att gå till support.apple.com/sv-se och där skriva in Apple Pay i sökfältet.

Vid behov kan du kontakta OP:s kundtjänst på numret 0100 0500. Välj 2 för kort och kortbetalningar.

När du lägger till ett kort via Apple Wallet kan du välja om du bekräftar kortet i OP-mobilen eller genom att ringa OP:s kundtjänst. Om du bekräftar kortet i OP-mobilen, kontrollera att du har den senaste versionen av OP-mobilen.

Om du inte har OP-mobilen eller om bekräftelsen inte lyckas den vägen, kan du ringa OP:s kundtjänst på numret 0100 0500. Välj 2 för kort och kortbetalningar. Om du är minderårig ska din vårdnadshavare ringa i ditt ställe, och då sker bekräftelsen med hens OP-koder.

Det går att lägga till OP-Visa Business Card i Apple Wallet med nättjänstkoderna för privatkunder. Kortet kan läggas till i OP-mobilen eller i Apple Wallet genom att bekräfta tillägget i OP-mobilen.

Det är inte möjligt att ta i bruk Apple Pay med nättjänstkoderna för företagskunder och inte heller i OP-företagsmobilen. Om kortet har beviljats endast för insättningar och det inte används för betalningar går det inte att använda Apple Pay med kortet.

Vid behov kan du kontakta OP:s kundtjänst på numret 0100 0500, välj 2 för kort och kortbetalningar.

Om kortet har både credit- och debit-funktion, väljer du i samband med ibruktagningen vilken funktion du lägger till i tjänsten. Du kan lägga till båda sidorna i tjänsten separat, och på det här sättet bättre dra nytta av kortets funktioner.

Det första kortet eller den första kortfunktionen som du lägger till i tjänsten blir ditt förvalda kort i Apple Pay, det vill säga betalningarna görs i första hand med det. Du kan också betala med ett annat kort genom att välja det när du ska betala.

 

 

Användning

I butiker – Du kan betala med Apple Pay globalt i alla butiker som accepterar kontaktlösa betalningar med Visa-kort.

I nätbutiker och appar – Du kan använda Apple Pay i de nätbutiker och många appar som accepterar Apple Pay som betalsätt. Använd knappen "Pay with Apple Pay" (Betala med Apple Pay) eller alternativet “Apple Pay as a payment method" (Apple Pay som betalsätt).

Du kan betala med Apple Pay då du ser symbolen för kontaktlös betalning eller Apple Pay-symbolen.

lahimaksu-logo
apple-pay-logo
Inom Föli, det vill säga Åboregionens kollektivtrafik, kan du nu betala din resa smidigare genom att använda Apple Pays Expresskollektivtrafik. När du tar i bruk läget Expresskollektivtrafik, behöver du inte godkänna betalningen separat med Touch ID eller Face ID eller ens låsa upp telefonen. Du betalar smidigt genom att endast hålla din enhet intill kortläsaren. Läs mer på Apples webbplats

I butiken

Face ID: Aktivera betalkortet med Face ID i din iPhone. Dubbeltryck på telefonens högra sidoknapp och titta på enheten eller ge lösenkoden. Håll övre delen av din iPhone intill terminalen för kontaktlös betalning ända tills du på skärmen ser en bock och ordet Klar.

Touch ID: Aktivera Apple Wallet med Touch ID-sensorn. Håll fingret på Touch ID och för övre delen av din iPhone nära terminalen för kontaktlös betalning. Betalningen är gjord när du på skärmen ser en bock och ordet Klar.

Apple Watch: För klockan intill betalterminalen och dubbeltryck på klockans sidoknapp. Betalningen är gjord när du känner ett tryck från klockan.

I appar och på nätet

Med iPhone eller iPad: Välj Apple Pay som betalsätt och bekräfta med Face ID, Touch ID eller din lösenkod.

I Safari på din Mac: Välj Apple Pay som betalsätt och betala med din iPhone eller Apple Watch.

MacBook Pro: Välj Apple Pay som betalsätt och betala via Touch ID på Touch Bar.

Apple Pay är ett enkelt och säkert sätt att betala snabbt i appar eller på nätet genom en beröring eller en blick. Du behöver inte skapa något konto eller fylla i dina uppgifter i samband med varje köp. Miljontals handlare accepterar Apple Pay-betalningar på nätet.

Betalterminalen visar när betalningen har godkänts. Därtill står det Klar på din Apple-enhets skärm när betalningen är godkänd. Om du betalar med Apple Watch känner du ett tryck i klockan när betalningen är gjord.

På nätet vet du att betalningen har lyckats när du ser ett meddelande om att betalningen har godkänts. Du får dessutom ett separat meddelande om varje transaktion till din Apple-enhet.

Javisst. Gör så här:

iPhone med Face ID: Dubbeltryck på telefonens högra sidoknapp. När du ser det förvalda kortet, tryck på det, och välj sedan ett annat kort genom att trycka på det. Identifiera dig med Face ID genom att titta på din iPhone, och betala genom att hålla övre delen av din enhet intill betalterminalen.

iPhone med Touch ID: Håll din enhet intill betalterminalen utan att placera fingret på Touch ID-sensorn. När du ser det förvalda kortet, tryck på det, och välj sedan ett annat kort genom att trycka på det. Placera ditt finger på Touch ID-sensorn för att betala.

Apple Watch: Dubbeltryck på klockans sidoknapp. När du ser det förvalda kortet, välj ett annat kort genom att svepa till vänster eller till höger. Betala genom att hålla klockan intill betalterminalen.

Det första kortet du lägger till i appen blir ditt förvalda kort. Om du lägger till flera kort i tjänsten, frågar OP-mobilen för varje nytt kort om du vill ställa in det som ditt förvalda kort.

Om du vill byta ditt förvalda kort i ett senare skede, gör så här:

I iPhone eller iPad: Inställningar - Wallet och Apple Pay - Förvalt kort, och välj det önskade kortet. I iPhone kan du också öppna Wallet, trycka på ett kort och dra det överst.

I Apple Watch: Öppna appen Apple Watch i din iPhone. Gå till Min klocka - Wallet och Apple Pay - Förvalt kort, och välj det önskade kortet.

Om du har flera kort i Apple Wallet, är ett av dem alltid det förvalda kortet med vilket betalningarna i första hand görs. Du kan också betala med ett annat kort genom att välja det när du ska betala.

Kortet är förvalt endast för ifrågavarande enhet, dvs. du väljer förvalt kort för telefon och klocka separat.

Nej, du behöver ingen nätförbindelse för att betala med Apple Pay i en butik, eftersom betalningen sker via en betalterminal som stöder kontaktlös betalning. Sådana betalterminaler känner du igen på symbolen för kontaktlös betalning.

Apple Pay har samma begränsningar som ditt kort, dvs. transaktionerna kan inte överskrida kortets dygnsvisa säkerhetsgränser eller kontots eventuella bruksgräns. Om du betalar med Apple Pay i en butik, kontrolleras kortets säkerhetsgräns för auktoriserade inköp. Om du betalar i en nätbutik eller en app, kontrolleras säkerhetsgränsen för nät- och andra distansköp.

Den normala gränsen för kontaktlös betalning, 50 euro, gäller inte betalningar som görs med Apple Pay.

Du ser dina Apple Pay-transaktioner i Apple Wallet, appen Watch och OP-mobilen.

När du klickar på ditt kort i Apple Wallet ser du kortets senaste transaktioner som gjorts med ifrågavarande enhet.

Om du har tagit i bruk Apple Pay i Apple Watch, kan du granska dina transaktioner i appen Watch i din iPhone. Klicka på Wallet och Apple Pay i appen Watch, klicka på ditt kort och sedan på fliken Transaktioner.

I Wallet visas beloppet av täckningsreserveringen, som kan avvika från transaktionens slutliga belopp. Kontrollera de slutliga transaktionsuppgifterna i dina kontotransaktioner eller kredittransaktioner eller på kontoutdraget/fakturan.

I OP-mobilen ser du alla transaktioner som gjorts med debit-funktionen genom att välja ditt konto. Transaktionerna som gjorts med credit-funktionen ser du genom att välja ditt kort.

Om du har tagit i bruk meddelandena om kort, får du ett meddelande till OP-mobilen ifall en transaktion inte godkänts samt orsaken till det. Vid behov kan du kontakta OP:s kundtjänst på numret 0100 0500. Välj 1 för kort och kortbetalningar. Kontrollera öppettiderna
När du betalar med Apple Pay kan du inte samla eller använda Plussa-pengar eller Plussa-förmåner.
Produktskyddet för OP:s ägarkunder hör också till inköp som gjorts med Apple Pay om kortet som använts för betalningen är ett OP-Visa Credit/Debit-, OP-Visa Gold- eller OP-Visa Platinum-kort.

 

 

Säkerhet

Apple Pay är en mycket säker tjänst. Dina kortuppgifter sparas varken i appen eller i din enhet. För att sända betalningen använder Apple Pay ett enhetsspecifikt nummer och en transaktionsspecifik kod. Apple kommer inte åt dina betalkortsuppgifter, och de överlåts inte heller till köpmannen i samband med betalningstransaktionen.

Du bekräftar varje betalningstransaktion med Touch ID, Face ID eller din enhets lösenkod. Du är med andra ord den enda som kan betala med ditt kort med Apple Pay. Eftersom du inte behöver använda din kortkod när du betalar kan ingen få reda på den. Ditt kort hålls också i bättre förvar i din enhet.

Med Apple Pay betalar du säkert och enkelt utan att röra betalterminalen. Du behöver varken röra knapparna på betalterminalen eller hantera kontanter när du gör inköp. Du kan dra nytta av samma kortförmåner* och skydd som när du betalar med det fysiska kortet.

Om din telefon skulle försvinna, kan utomstående varken se dina kortuppgifter eller betala med din telefon. Om ditt kort skulle försvinna och spärras, kan vid behov ett nytt kort genast läggas till i din telefon.

*Observera att du inte kan samla eller använda Plussa-pengar eller Plussa-förmåner när du betalar med Apple Pay.

Ta omedelbart kontakt med OP:s spärrtjänst på numret 0100 0555 (24/7), så att vi kan spärra kortuppgifterna du anslutit till Apple Pay. Ditt fysiska kort behöver inte spärras i den här situationen, så du kan fortsätta att använda det. 
Om ditt kort försvinner, ska du genast kontakta OP:s spärrtjänst på numret 0100 0555 (24/7) för att spärra kortet. I spärrtjänsten kan du beställa ett nytt kort i stället för det som försvunnit, och det nya kortet syns genast i Apple Wallet. Så behöver du inte vara utan kort en enda stund.
Uppgifterna för kort som förnyats med samma nummer eller för kort som förnyats med nytt nummer i stället för ett försvunnet/stulet kort uppdateras automatiskt i Apple Pay.
Om ditt kort spärras är det spärrat också i Apple Pay och kan inte längre användas via Apple Pay.

När du ansluter en ny iPhone till ditt Apple ID, länkas kortuppgifterna i Apple Pay till din nya enhet. Du måste dock bekräfta att korten läggs till i tjänsten i OP-mobilen eller i Apple Wallet. 

Om du inte hittar ditt kort i din nya enhet, kan du lägga till det på nytt.

Nej. När du använder Apple Pay överförs sådana uppgifter varken från dig eller OP till Apple. Som innehavare av din Apple-enhet är du den enda som ser uppgifterna om dina betalningar.
Apple Pay erbjuds av Apple. Korten beviljas av OP Detaljkunder Abp.