Maksa verkossa turvallisesti luottokortilla, tietokone, ihminen

Med kreditkort betalar du tryggt på nätet

Det är tryggt och smart att betala med kreditkort också på nätet. Kontrollera om du redan drar nytta av de här fördelarna med att betala med kreditkort!

Då du betalar med kreditkort är dina pengar i tryggt förvar

Ibland går det så illa att en vara som är beställd via nätet är felaktig eller försvinner under transport. Det är i första hand säljaren som är ansvarig om en vara är felaktig eller försvinner. Om du inte kan komma överens om saken med säljaren, kan du ansöka om att få pengarna tillbaka från kreditkortsbolaget. Kreditkortsbolaget fungerar som en buffert mellan dina pengar och nätbutiken.

Samma praxis gäller också resor. Om du har betalat en resa med ditt kreditkorts kreditfunktion, får du skydd också i det fall att flygbolaget eller researrangören går i konkurs. Du kan då ansöka om ersättning för resan från kreditkortsbolaget.

För den som reser mycket öppnar kreditkortet dessutom många dörrar, helt konkret. Om du till exempel vill boka hotell på nätet eller hyra bil gör du det enklast med ett kreditkort.

Du får Produktskydd för dina inköp

Ibland händer det ett och annat – skärmen på din nya mobiltelefon går sönder eller du slår omkull ett glas så att innehållet rinner ut över pekplattan. Visste du att som ägarkund hos OP omfattas ditt kreditkort av den avgiftsfria Produktskyddsförsäkringen? Varor som du betalat med kreditkort får skydd i händelse av skada eller stöld i sex månader från inköpstidpunkten upp till 2 000 euro. 

Läs mer om Produktskydd

Det är tryggt att betala på nätet tack vare stark autentisering

Du kan tryggt mata in dina kortuppgifter i nätbutiken. Betaltjänstdirektivet, det vill säga PSD2, kräver i regel alltid stark autentisering av kunden vid användning av kontouppgifter eller betaltjänster. 

Det här innebär i praktiken att när du har matat in uppgifterna om ditt kort i nätbutiken kommer du automatiskt till OP:s identifieringstjänst, där du identifierar dig med mobilnyckeln eller dina nätbankskoder. Efter identifieringen kan du godkänna betalningen och se fram emot att få dina inköp. 

Läs mer om identifieringen

Säkerhetsgränser skyddar mot missbruk

Trots att du håller noga reda på kortet kan det hända att det till exempel försvinner eller blir stulet. Det är därför skäl att fastställa säkerhetsgränser för kortet. Du kan ange dygnsvisa säkerhetsgränser för kontantuttag, kortinköp som ska auktoriseras och nätbetalningar samt andra distansköp. 

Det lönar sig att hålla säkerhetsgränserna låga för i synnerhet nät- och distansköp, eftersom du kan alltid höja dem vid behov. Du kan göra ändringar i säkerhetsgränserna så ofta som du vill i OP-mobilen eller på op.fi. De nya gränserna träder i kraft genast. 

Observera att den vanligaste orsaken till att det inte går att betala med kort på nätet är att säkerhetsgränserna är för låga.

Kontrollera säkerhetsgränserna för ditt kort

Du får räntefri betaltid för dina inköp

Då du betalar med kreditkort får du för kreditfakturan en avgiftsfri betaltid på i genomsnitt 35 dagar. Beloppet debiteras från det kreditkonto som anslutits till kortet, inte direkt från bankkontot, såsom vid betalning med bankkort. Det börjar samlas ränta på krediten först om du inte betalar hela fakturan på en gång före utgången av förfallodagen för den första kreditfakturan.

Vid behov kan du periodisera betalningar för större inköp på en längre period. Du kan förkorta krediten månatligen med minimiposten, men du kan också välja hela beloppet på en gång. För att dra den bästa nyttan av kreditkortet ska du kontrollera att kreditgränsen i relation till din ekonomi är tillräckligt hög.

Höj kreditgränsen i op.fi

Med tilläggstjänsterna i OP:s kreditkort får du tilläggsskydd i vardagen

I OP:s mångsidigaste kreditkort ingår värdefulla tilläggstjänster. I till exempel OP-Visa Gold ingår en mångsidig reseförsäkring och ID-skydd som hjälper dig att vidta åtgärder för att förhindra identitetsstöld, samt – om du skulle råka ut för bedrägeri – utreda situationen och begränsa följderna. ID-Skydd avlägsnar vid behov obefogade betalningar, annullerar bokningar som gjorts i ditt namn och avlägsnar betalningsanmärkningar i anslutning till identitetsstölder.

Läs mer om OP:s kreditkort

Du ser dina korttransaktioner alltid enkelt på nätet eller i mobilen

Om det finns korttransaktioner som du inte känner igen i din kredit, spärra då kortet genast genom att ringa OP:s Spärrtjänst 0100 0555 (alltid dygnet runt). Efter det kan du lämna en begäran om utredning av korttransaktionerna, det vill säga göra en reklamation. 

Reklamera

Så här hittar du ditt kreditkorts nummer för nätbetalningar

På OP:s betalkort står kreditkortets nummer (credit) på kortets framsida. Kortets säkerhetskod, det vill säga tresiffriga CVC finns på kortets omstående sida bredvid underteckningsfältet. 

I nedre kanten på kortets omstående sida finns också bankkortets (debit) nummer och genast efter det bankkortets tresiffriga säkerhetskod, det vill säga CVC.