002_OP_Kortit_lifestyle_final_hires

4 x med kreditkort betalar du tryggt på nätet

Det är tryggt och smart att betala med kreditkort, också på nätet. Läs fyra argument för varför det är tryggare att betala med kreditkort på nätet.

1. Då du betalar med kreditkort är dina pengar i tryggt förvar

Då du betalar med kreditkort fungerar kreditkortsbolaget som en slags buffert mellan dina pengar och nätbutiken. Vid en kreditkortsbetalning tas beloppet för inköpen ut från det kreditkonto som anslutits till kortet, inte direkt från ett bankkonto, såsom vid betalning med bankkort.

Du får en faktura på dina credit-betalningar en gång per månad och kan välja om du betalar hela beloppet på en gång eller i delar. Om du betalar hela fakturan på en gång uppstår inga kostnader för den. Du får upp till 35 dagar räntefri betalningstid.

2. Inköpsskydd enligt konsumentskyddslagen hjälper i problemsituationer

Ibland går det så illa att en vara som beställts via nätet är felaktig eller försvinner under transporten. Enligt konsumentskyddslagen kan du ansöka om att få pengarna tillbaka från kreditkortsbolaget vid situationer som gäller kredit-inköp och säljarföretagets avtalsbrott. Avtalsbrott är det fråga om till exempel om du inte får en vara som du betalat eller om varan inte överensstämmer med avtalet.

Detsamma gäller också resor. Om du har betalat en resa med kreditkort, får du skydd också i det fall att flygbolaget eller researrangören går i konkurs. Du kan också ansöka om återbetalning från kreditkortsbolaget om flygbolaget eller researrangören ställer in resan utan att ersätta den.

3. Det är tryggt att betala på nätet tack vare stark autentisering

Du kan tryggt mata in dina kortuppgifter i nätbutiken. Betaltjänstdirektivet, det vill säga PSD2, kräver i regel alltid stark autentisering av kunden vid användning av kontoinformation eller betaltjänster.

Det här innebär i praktiken att när du har matat in uppgifterna om ditt kort i nätbutiken kommer du automatiskt till OP:s identifieringstjänst, där du identifierar dig med mobilnyckeln eller dina nätbankskoder. Efter identifieringen kan du godkänna betalningen och se fram emot att få dina inköp.

Läs mer om identifieringen

4. Du ser alltid dina korttransaktioner enkelt på nätet eller i mobilen

Det är lätt att följa upp och kontrollera kortbetalningarna bland transaktionerna på kreditkontot eller i kreditfakturan, när transaktionerna inte blandas ihop med andra dagliga utgifter. Därför lönar det sig att välja att till exempel återkommande betalningar, såsom Spotify och Netflix, ska betalas med krediten.

Om du i din kredit upptäcker korttransaktioner som du inte känner igen, ska du genast spärra kortet genom att ringa OP:s Spärrtjänst 0100 0555 (dygnet runt, alla dagar i veckan). Efter det kan du lämna en begäran om rättelse av korttransaktionerna, det vill säga göra en reklamation.

Gör en reklamation

+ Säkerhetsgränser skyddar mot missbruk

Även om du håller noga reda på kortet kan det hända att det till exempel försvinner eller blir stulet. Då skyddar säkerhetsgränserna kortet.

Vi rekommenderar att du anger säkerhetsgränser för kortet så att de motsvarar din dagliga användning. Du kan ange dygnsvisa säkerhetsgränser för kontantuttag, inköp som betalas med betalterminal och inköp på nätet och i appar.

Det lönar sig att hålla säkerhetsgränserna låga i synnerhet för nät- och distansköp, om du gör inköp på nätet mer sällan. Du kan alltid vid behov enkelt ändra säkerhetsgränserna i OP-mobilen eller op.fi, och de nya gränserna träder i kraft genast.

Kontrollera säkerhetsgränserna för ditt kort

Läs mer om ändring av säkerhetsgränserna för kort

Vad är ett kreditkort?
Drar du full nytta av ditt kreditkort? Använder du det på ett fiffigt sätt? Läs hur kreditkortet fungerar.
Henkilö muuttaa maksukortin turvarajoja puhelimella OP-mobiilissa.
Så här ändrar du ditt korts säkerhetsgränser
Du kan snabbt och lätt ändra säkerhetsgränserna för ditt betalkort eller kreditkort i tjänsten op.fi eller OP-mobilen.