Varför lönar det sig att betala med kreditkort?

När du betalar med kreditkort får du många fördelar. Läs våra tips om betalningar och om användningen av kort.

Kreditkortet gör betalningarna flexiblare

Du får en gång per månad en faktura på dina credit-betalningar, det vill säga de betalningar du gjort med kreditfunktionen, och kan då välja om du betalar hela beloppet på en gång eller i delar.

  • Om du betalar hela fakturan uppstår inga extra kostnader. Du får en räntefri betalningstid på i genomsnitt 35 dagar för fakturan. 
  • Du kan också betala fakturan i mindre månadsposter. I så fall läggs räntan och kontoavgiften i enlighet med kortvillkoren till fakturan.

Du får tilläggsskydd för dina inköp

Då du betalar med kreditkort fungerar kreditkortsbolaget som en buffert mellan dina pengar och nätbutiken. Beloppet för inköpen tas ut från det kreditkonto som anslutits till kortet, alltså inte direkt från ditt bankkonto såsom vid betalning med bankkort.  
 
I enlighet med konsumentskyddslagen får du ett inköpsskydd för de anskaffningar du betalat med kreditkort som ger skydd i problemsituationer. Om du till exempel inte får en produkt som du beställt från en nätbutik eller om researrangören går i konkurs före resan kan du ansöka om ersättning av kreditkortsbolaget. 
 
Läs mer om kortreklamation 

Då du är ägarkund hos oss har ditt OP-kreditkort också ett Produktskydd, som försäkrar inköp som du betalar med kortets credit- och debit-funktioner i minst ett halvt år i händelse av att produkten går sönder, försvinner eller stjäls. 
 
Läs mer om Produktskydd

Stark autentisering skyddar betalningarna

Inom EU-området kräver betaltjänstdirektivet stark autentisering av kunden vid användning av kontoinformation eller betaltjänster. Stark autentisering gäller inköp med debit- och credit-funktionen.

När du har matat in uppgifterna om ditt kort i nätbutiken kommer du automatiskt till OP:s identifieringstjänst, där du identifierar dig med Mobilnyckeln eller din OP Användarkod. Efter identifieringen kan du godkänna betalningen och se fram emot att få ditt inköp. 

Läs mer om identifieringen

Kom ihåg att använda kortuppgifterna endast då du själv betalar i en pålitlig nätbutik. Godkänn aldrig med Mobilnyckeln eller med ett nyckeltal en transaktion som du inte är säker på eller som du inte känner igen. Banken eller myndigheterna ber dig aldrig om nätbankens användarkod och lösenord, hela kortnumret eller kortets PIN-kod.

Så använder du ditt betalkort på ett säkert sätt 

Du kan enkelt granska dina korttransaktioner 

Det är lätt att följa upp och kontrollera kortbetalningarna bland kreditkortstransaktionerna eller i fakturan, både i tjänsten op.fi och i OP-mobilen. Återkommande betalningar lönar det sig att betala med kreditkort så att de inte blandas ihop med andra dagliga utgifter.

Aktiverat också meddelanden i OP-mobilen så undviker du överraskningar. Med hjälp av meddelandena får du veta direkt när en debitering går från ditt kort eller till exempel om din kortbetalning misslyckas. Meddelanden i realtid förbättrar säkerheten och ger sinnesro.

Om du upptäcker kreditkortstransaktioner som du inte känner igen, ska du genast spärra kortet genom att ringa OP Spärrtjänsten 0100 0555 (öppet dygnet runt). Observera att namnet på butiken du handlade i ofta inte är det namn som syns i transaktionsspecifikationen. Undersök alltså också beloppen och datumen. 

Läs mer om OP-mobilens meddelanden

Läs mer om OP Spärrtjänsten

Läs anvisningarna om att göra en reklamation

Kom också ihåg att sätta ut säkerhetsgränser för kortet 

Hur försiktig du än är, kan det hända att ditt kort försvinner eller blir stulet. Då skyddar säkerhetsgränserna kortet mot missbruk.

Vi rekommenderar att du anger säkerhetsgränser för kortet så att de motsvarar din dagliga användning. Du kan ange dygnsvisa säkerhetsgränser för kontantuttag, inköp som betalas med betalterminal samt inköp på nätet och i appar. Om du bara sällan köper något på nätet, är det bäst att ange en låg säkerhetsgräns för inköp på nätet. Om du väljer en säkerhetsgräns på 0 euro, kan ditt kort inte alls användas för inköp på nätet.

Säkerhetsgränserna kan alltid vid behov enkelt ändras i tjänsten op.fi eller i OP-mobilen. De nya säkerhetsgränserna träder i kraft genast.

Kontrollera säkerhetsgränserna för ditt kort

Läs mer om ändring av säkerhetsgränserna för kort

Vad är ett kreditkort?
Drar du full nytta av ditt kreditkort? Använder du det på ett fiffigt sätt? Läs hur kreditkortet fungerar.
Henkilö muuttaa maksukortin turvarajoja puhelimella OP-mobiilissa.
Så här ändrar du ditt korts säkerhetsgränser
Du kan snabbt och lätt ändra säkerhetsgränserna för ditt betalkort eller kreditkort i tjänsten op.fi eller OP-mobilen.