Så här fungerar Mobilnyckeln utan OP:s koder

Då du betalar inköp på nätet ska du i regel bekräfta betalningarna med stark autentisering. Det här gör betalningen tryggare. Om du har ett K-Plussa Maksuaika-kort eller ett OP-Visa Business Card, men inte OP:s koder, kan du bekräfta betalningen av dina inköp på nätet med Mobilnyckeln i OP-mobilen.

Ändringen i bekräftelsen av inköp på nätet baserar sig på EU:s betaltjänstdirektiv (PSD2), som för den starka autentiseringens del trädde i kraft i september 2019. Lagens övergångsperiod för kortbetalningar på nätet upphörde vid årsskiftet. Ändringen gäller alla kortbetalningar som görs i nätbutiker och via mobilappar.  Vi erbjuder nu Mobilnyckeln för stark autentisering också för de av våra kunder som har ett K-Plussa Maksuaika-kort eller ett OP-Visa Business Card, men inte OP:s koder.

I butikskassan kan du fortfarande betala med kort och kortkod eller med kontaktlös betalning.

Vad är Mobilnyckeln?

Mobilnyckeln är ett identifieringssätt som alltid finns till hands i appen OP-mobilen. Med den bekräftar du inköp i nätbutiker och via mobilappar med en PIN-kod som du själv valt. Du får en Mobilnyckel genom att ladda ner appen OP-mobilen i din smarttelefon eller datorplatta.

Vad behöver jag för att ta i bruk Mobilnyckeln?

 • En smarttelefon eller datorplatta.
 • Internetförbindelse
 • En annan banks koder. Då du tar i bruk Mobilnyckeln ska du identifiera dig med en annan banks koder.

Så här laddar du ner OP-mobilen och börjar använda Mobilnyckeln utan OP:s koder

 1. När du har handlat färdigt, gå till betalningen. Välj Betala och identifiera dig i OP:s tjänst. 
 2. Välj Mobilnyckeln som identifieringssätt. 
 3. Öppna OP-mobilen i din telefon. Observera att du inte i det här skedet får något separat meddelande till din telefon att du ska öppna appen. 
 4. Tryck på Bekräfta med Mobilnyckel. 
 5. I appen ska du kontrollera beloppet och mottagaren för kortbetalningen som du bekräftar. Bekräfta transaktionen med den Mobilnyckel-PIN som du själv valt och klicka på Bekräfta. 
 6. Du får ett meddelande att bekräftelsen har lyckats. Välj Färdig. 
 7. När du har bekräftat korttransaktionen får du en bekräftelse på betalningen. 
 8. Du går tillbaka till försäljarens webbplats och får en beställningsbekräftelse från denna.