OP:s Mobilnyckel

Identifiera dig enkelt och säkert

Mobilnyckeln är ett personligt identifieringsverktyg, som fungerar endast med den smarttelefon eller surfplatta med vilken du aktiverat den

Mobilnyckeln ingår i appen OP-mobilen, och med den loggar du snabbt in i OP:s digitala tjänster. Du kan använda den också för att identifiera dig när du ringer vår kundtjänst, för att bekräfta betalningar och för att identifiera dig i myndigheternas tjänster såsom MittKanta och FPA.

Du kan aktivera Mobilnyckeln med OP-mobilen om du har OP:s koder

Mobilnyckeln fungerar på alla de ställen där du annars skulle identifiera dig med din nyckeltalslista – också då du identifierar dig i tjänsten op.fi via en webbläsare på en dator.

Mobilnyckeln är lättanvänd och säker

Den fungerar bara i din egen enhet. När du bekräftar något med Mobilnyckeln gör du det genom att mata in den 4–8 siffror långa PIN-kod som du själv valt då du aktiverat Mobilnyckeln.

Ladda ner den avgiftsfria OP-mobilen och börja använda Mobilnyckeln:

Hämta i App Store
Ladda Ned På Google Play

Hur får jag en Mobilnyckel?

För att kunna använda Mobilnyckeln behöver du OP:s koder. Till dem hör en användarkod, ett lösenord och en nyckeltalslista. Du får koderna antingen på ett kontor eller genom att bli kund hos oss via nätet. Du får en Mobilnyckel genom att ladda ner appen OP-mobilen avgiftsfritt till din smarttelefon eller surfplatta. Pohjola Försäkrings kunder samt innehavare av K-Plussa Maksuaika- och OP-Visa Business-kort kan använda Mobilnyckeln också om de inte har OP:s koder. 

Läs mer om användningen av Mobilnyckeln utan koder 

Också barn och unga kan använda OP-mobilen och Mobilnyckeln för att sköta sina ärenden. Förutom i OP:s digitala tjänster kan Mobilnyckeln användas till exempel för att bekräfta kortinköp på nätet. Barn över 12 år kan med vårdnadshavarnas samtycke identifiera sig i tjänster som kräver stark autentisering, såsom Studieinfo, MittKanta och FPA. 

Läs mer om koder för barn och unga 

Så här aktiverar du Mobilnyckeln

  1. Ladda ner OP-mobilen till din smarttelefon eller surfplatta i appbutiken, alltså App Store (iPhone och iPad) eller Google Play (Android). 
  2. Installera appen enligt anvisningarna.
  3. Öppna appen och identifiera dig med OP:s koder, alltså med användarkoden, lösenordet och nyckeltalslistan.
  4. Kontrollera att det telefonnummer som anslutits till din kod är rätt.
  5. Följ appens anvisningar för att aktivera Mobilnyckeln.

Första gången du identifierar dig i OP-mobilen får du välja en personlig Mobilnyckel-PIN-kod. 

Efter det kan du förutom i OP:s digitala tjänster sköta ärenden med Mobilnyckeln också i andra tjänster som kräver stark autentisering. Mobilnyckeln hittar du genom att öppna OP-mobilen i din smartenhet.

Du kan aktivera OP-mobilen och Mobilnyckeln också med en annan enhet. Välj det här alternativet när du börjar använda en ny smart enhet och redan använder OP-mobilen och Mobilnyckeln i en annan enhet. Anvisningar för byte av telefon 

Även om du mestadels skulle använda Mobilnyckeln, ska du spara din användarkod, ditt lösenord och din nyckeltalslista. Du behöver dem om din enhet försvinner eller går sönder. Vi rekommenderar att du lär dig användarkoden och lösenordet utantill. Kom också ihåg att meddela oss om det telefonnummer som anslutits till din kod och som används vid tilläggsbekräftelse ändras.

Mer information och detaljerade bruksanvisningar för Mobilnyckeln

Om du behöver närmare anvisningar, kan du läsa bruksanvisningarna för Mobilnyckeln på vår webbplats. Gå till bruksanvisningarna för Mobilnyckeln 

Du kan också läsa vanliga frågor om Mobilnyckeln i avdelningen Vanliga frågor på vår webbplats. Vanliga frågor om Mobilnyckeln