Hur mycket bolån kunde du få?

När drömmen om en egen bostad utvecklas till en riktig bostadsfeber, är det dags att ta reda på hur mycket bolån du kan få. En realistisk uppskattning av beloppet på bolånet i förhållande till dina inkomster ger ramen för ditt bostadssökande och visar vilka drömmar du har råd med.

1. Räkna ut ett lämpligt lån för dig med bolåneräknaren

Med bolåneräknaren kan du lätt uppskatta en hurdan bostad du har råd med. Lånebeloppet är lämpligt då du har kvar tillräckligt mycket pengar att leva på och sätta undan i besparingar också efter amorteringen. I räknaren kan du också ändra lånebeloppet och räntan och se hur de påverkar månadsbetalningen och lånetiden.

2. Ansök om bolån

Du kan lätt ansöka om bolån på nätet, direkt via låneräknaren, om du vill. Då du ansöker om lån ska du utöver dina personuppgifter ge information om dina inkomster, utgifter och skulder samt din förmögenhet. Låneansökan binder dig inte till att ta lån, utan på basis av den räknar vi ut en preliminär offert för dig.

3. Bolåneoffert

Du kommer nu att få en preliminär bolåneoffert av oss. Vi kontaktar dig för att komma överens om en tid för låneförhandlingar. Vid förhandlingarna kontrollerar vi säkerheterna för ditt lån. Du får en låneoffert som är bindande för banken efter låneförhandlingarna. Med hjälp av den försäkrar du dig om att du får lån och om villkoren för lånet. Offerten gäller vanligen i tre månader och den binder dig inte till att ta lån.

Du kan tryggt gå på bostadsvisningar och lämna ett köpanbud på drömbostaden, då du vet att finansieringen ordnar sig. Vi rekommenderar att du ger köpanbudet villkorligt, eftersom din låneoffert är preliminär tills säkerheterna för lånet har godtagits i banken.

4. Köp din bostad

När du har hittat din drömbostad och säljaren har godkänt ditt anbud, är det dags för själva bostadsköpet. Köpslutet sker oftast i köparens bank, så det är i din bekanta bank som lånet tas ut, pengarna överförs till säljaren, bostaden pantsätts som säkerhet till banken och alla andra ärenden i anslutning till köpet sköts.

Bolånet beviljas av andelsbanken.