Nuori mies ja nainen kantavat muuttolaatikoita tyhjään asuntoon.

Ett eget hem ‒ men hur?

Ska du börja studera och planerar att samtidigt flytta till eget? Funderar du på vilken boendeform som är det mest fungerande alternativet: bo i studentbostad, bo på hyra eller kanske köpa en egen bostad? I den här artikeln hittar du information om respektive boendeform samt en minneslista över vad du ska tänka på i samband med en flytt.

Jag vill flytta in i en studentbostad

Om du vill bo med ett bra gäng i närheten av din studieplats eller nära bra kommunikationer, så är en studentbostad det rätta valet. Bostäder finns för alla livssituationer: från studentrum till stora familjebostäder. Det första hemmet för en studerande är ofta en studentbostad med några rum där kök och badrum delas med rumskompisar. Enrummarna är de mest eftertraktade studentbostäderna.

Oftast ingår internetuppkoppling, el och vattenavgiften i hyran. Den studerande bör dock teckna en egen hemförsäkring för sin studentbostad. Ett krav för att få en bostad är att man har fått behörighet att studera i någon skola efter grundskolan.

Jag vill hyra en bostad

Viktiga frågor att tänka på då du bor på hyra är hyresgaranti och hemförsäkring. Hyresvärden vill i regel ha en hyresgaranti som motsvarar 1–3 månaders hyra.

Det är en bra idé att öppna ett hyresgarantikonto dit du sätter in garantin. Hyresgarantikontot är avgiftsfritt i Andelsbanken för kunder under 26 år. Kontakta oss, om du behöver lån för att betala hyresgarantin.

Dessutom ska du ta en hemförsäkring för hyresbostaden.

Jag vill ha en egen bostad

Det är skäl att noggrant överväga köp av en egen bostad. Den dag du har betalat av hela lånet minskar dina boendekostnader och bostaden är helt och hållet din. Och det bästa är att värdet på bostaden sannolikt har stigit.

Med låneräknaren på op.fi kan du räkna ut hur mycket lån du kunde ta och hur stora månadsbetalningarna på lånet då skulle bli. Du kan också fylla i en låneansökan på nätet. Att skicka den binder dig inte till någonting. Vår bostadsrådgivare tar kontakt med dig. På det här sättet får du sakkunnig hjälp.

BSP ‒ spara i några år

Finska staten stödjer 15-44-åringar som skaffar sin första ägarbostad. Det här systemet kallas för bosparpremie, dvs. BSP. Du kan dra nytta av BSP, när du

  • kvartalsvis sparar minst 150 euro (dvs. i genomsnitt 50 euro per månad)
  • sparar minst två år och du
  • med dina besparingar och annan finansiering får ihop minst 10 % av bostadens pris.


Vi betalar också tilläggsränta på dina bostadsbesparingar.

Kom också ihåg att försäkra din bostad

Oavsett om du flyttar till en studentbostad, hyresbostad eller till en egen bostad, kom ihåg att teckna en försäkring som skydd för ditt hem. Hemma inträffar både större och mindre skador som gör en förargad och kostar pengar. Lyckligtvis kan du försäkra ditt hem mot oväntade situationer. Om du är mellan 18 och 27 får du hemförsäkringen förmånligare, eftersom du får 21 % i rabatt på nästan alla hem- och familjeförsäkringar (Måttskydd).

Kom ihåg att ansöka om bostadsbidrag när du flyttar in i en egen bostad

Om du har rätt till studiestöd från FPA, kom ihåg att fylla i också punkterna gällande bostadsbidrag när du fyller i ansökan om studiestöd. Det lönar sig att ansöka om studiestöd och bostadsbidrag i tid, eftersom handläggningstiderna kan vara långa särskilt på hösten. Du kan skicka ansökan till FPA, även om du inte har alla nödvändiga dokument, och skicka dem i efterhand, eller göra ansökan på FPA:s webbplats.

Kom ihåg att göra flyttanmälan i tid

Det är bra att göra flyttanmälan i god tid, så att din post kommer till rätt adress från och med önskat datum. Du kan göra flyttanmälan till Posten och/eller magistraten. Flyttanmälan till magistraten eller Posten görs i Postens e-tjänst där du också kan uppdatera övriga kontaktuppgifter till Posten.

När du har gjort flyttanmälan förmedlas dina adressuppgifter automatiskt till myndigheterna: bland annat FPA, skatteförvaltningen, fordonsförvaltningen, församlingarna samt försvarsmakten. Dessutom får många banker, försäkringsbolag, pensionsanstalter, organisationer, företag och tidningshus dina nya adressuppgifter direkt från befolkningsregistersystemet.

Hur är det med internetuppkoppling?

Det lönar sig att skaffa en internetuppkoppling i tid så att den fungerar direkt på flyttdagen.  Bland annat följande operatörer tillhandahåller internetanslutningar: DNA, Sonera och Elisa. Internetoperatörerna erbjuder såväl mobilt som fast bredband. Det är bra att kontrollera med operatören vilket bredband som passar bäst för just din bostad (det här kan du göra på operatörernas webbplatser).

Glöm inte elavtalet!

Ofta ingår inte elen i hyresavtalet (med undantag för studentbostäder), utan den boende måste själv teckna ett elavtal. Ett nytt elavtal kan tecknas hos energibolaget per telefon eller via nätet. Det är bra att teckna elavtalet minst två veckor innan flytten.

Meddela disponenten följande

När du flyttar till en ny bostad är det bra att meddela dina uppgifter till disponenten senast en vecka efter flytten, så att disponenten vet vem som bor i bostaden och du får ditt namn på din bostads dörr.