Nuori nainen istuu sohvalla hymyillen ja tablettietokonetta selaillen.

Hur ska jag sköta mina dagliga penningaffärer?

Då studierna inleds för det ofta också med sig ett större ansvar för den egna ekonomin. Du sköter dina dagliga penningaffärer smidigt då du lär dig att använda de verktyg som passar just dig och din situation.

Allt utgår från ett brukskonto

Med hjälp av ett brukskonto sköter du lätt dina dagliga penningaffärer. Som studerande lönar det sig för dig att styra dina regelbundna inkomster, såsom studiestödet eller lönen för bisysslor, till ett brukskonto. Då är det lätt att sköta också de dagliga betalningarna från kontot: räkningar, inköp och lånebetalningar. När du har ett brukskonto kan du till det ansluta ett lämpligt kort och olika elektroniska tjänster, t.ex. nätkontoutdrag och e-faktura.

Du följer enkelt upp transaktionerna på brukskontot via OP-nättjänsten eller med din telefon i OP-mobilen och i mobilplånboken Pivo.

Om det samlas besparingar på ditt brukskonto kan du styra pengarna till ett särskilt sparkonto eller öppna en avgiftsfri Sparbössa i OP-nättjänsten.

Sköt penningaffärerna med din telefon

Om du vill kan du följa upp dina penningaffärer med din telefon genom att ta i bruk OP-mobilen. OP-mobilen är ett utmärkt sätt att sköta penningaffärerna enkelt och snabbt. Bäst av allt är att du alltid har den med dig i telefonen och på datorplattan. Med OP-mobilen

  • ser du snabbt dina inkomster och utgifter.
  • kontrollerar du snabbt ditt saldo och dina kontotransaktioner utan nyckeltal om du använder den utvidgade mobiltjänsten.
  • ser du uppgifterna om dina räkningar i telefonen då du tar en bild av räkningens streckkod.
  • kan du följa upp dina placeringar, handla med aktier, teckna fonder och göra upp en uppföljningslista över objekt som intresserar dig.
  • får du uppgifter om dina försäkringar och ditt reseförsäkringskort. I OP-mobilen finns också instruktioner för skadefall.

Betala mobilt 

Du följer behändigt upp din konsumtion då du laddar ner Pivo. Med Pivo kan du också betala till kompisar, på nätet och vid butikskassan.

Pivo är en betalningsapp som du också kan följa upp din konsumtion med. I Pivo kan du lätt kontrollera kontosaldot och följa upp användningen av pengar med hjälp av Pivos automatiska kategorisering. Du kan också följa upp dina kreditkortstransaktioner och se hur mycket kredit du har använt. I Pivo får du också förmåner och rabatter och kan utnyttja våra samarbetspartners tjänster för en enklare vardag.

Du kan också ansluta ditt nuvarande kort till Pivo och betala med din telefon vid butikskassan. Pivos kontaktlösa betalning kan användas i Android-telefoner.

Det lönar sig att spara

Även om dina inkomster under studietiden ofta går åt till att finansiera studierna och sköta de dagliga utgifterna, lönar det sig att i mån av möjlighet också lägga undan lite besparingar.

Sparbössan, som du kan öppna i OP-nättjänsten, är ett enkelt och roligt sätt att spara. Ställ upp ett sparmål, öppna och sköt Sparbössan gratis. Om du vill kan du också överföra pengar till ett särskilt sparkonto. Välj ett konto för dina besparingar utgående från dina mål. Till exempel ett Tillväxträntekonto passar dig om du har den öppningsinsättning som krävs och inte har aktivt behov av de pengar som du överför till kontot.

Många studerande drömmer om att skaffa sig en egen bostad. Ett BSP-konto är ett bekvämt och flexibelt sätt att spara till den första egna bostaden. Du kan börja BSP-spara som 15-åring. När du har sparat minst 10 % av köpesumman för bostaden, kan banken bevilja dig resten som BSP-lån.

Överraskande problem

Ta genast kontakt med oss om du stöter på överraskande problem som leder till att dina pengar inte räcker till. Vi kan komma överens om t.ex. en betalningsfri månad vid amorteringen av ett lån eller ändringar i lånearrangemangen. Vänd dig till oss i stället för att ty dig till exempelvis dyra snabblån.
Om du låter bli att betala räkningar och inte tar kontakt med dem som du är skyldig pengar, växer skulderna och inom kort får du en betalningsanmärkning. Det kan i sin tur leda till många bekymmer:

  • inget lån, inget kreditkort, ingen möjlighet till avbetalning
  • ingen hyresbostad, ingen arbetsplats (också säsongarbetarnas kreditupplysningar kan kontrolleras)
  • inget mobilabonnemang, inget bredband osv.


Också dina nuvarande och framtida studier kan försvåras till följd av betalningsanmärkningar, eftersom FPA inte beviljar statsgaranti för studielån till en person som har betalningsanmärkningar.