Palveluiden saavutettavuutta ovat arvioineet OP Ryhmälle projektiluontoisesti töitä tekevät saavutettavuuden asiantuntijat ja lisäksi sivuston saavutettavuuden osalta on suoritettu itsearviointia.
Itsearvioinnissa on käytetty seuraavia järjestelmiä:
- Tietokoneilla saavutettavuus on testattu Chrome-selaimella ja NVDA-ruudunlukuohjelmistolla.
- Mobiililaitteilla saavutettavuus on testattu Applen-laitteilla, Safari-selaimella (touch gestures) ja VoiceOver-lukuohjelmistolla.
Saavutettavuusvaatimuksia koskevat säännökset ovat Digitaalisten palveluiden tarjoamista koskevassa laissa.
Tämä saavutettavuusseloste on laadittu 30.11.2020 ja sitä on viimeksi päivitetty 27.11.2024.
Digipalvelun saavutettavuuden tila
Palveluraportointi sekä Sopimusten hallinta -palvelu eivät täytä vaatimuksia.
Palveluraportointi-palvelun sisällöt, jotka eivät ole saavutettavia
Joissakin taulukon otsikoissa voidaan käyttää rivejä lajittelevaa toimintoa. Tämän toiminnon kanssa on useita ongelmia. Raportti-pudotusvalikolla ei ole ohjelmallista nimeä. Ruudunlukijakäyttäjä ei kuule elementin nimeä. Yritys-valinta on monimutkainen ja siinä on useita saavutettavuusongelmia, kuten ohjelmallisten nimien puuttuminen päivämääräkentiltä. Päivämääräkentät eivät ole ohjelmallisesti ryhmitettyjä, minkä vuoksi ruudunlukijakäyttäjä ei kuule elementin nimeä ei saa tietoa niiden välisestä suhteesta. Sivun lataamisen jälkeen kohdistus on usein asetettu epätyypilliseen kohteeseen, kuten alatunnisteeseen, mikä on hyvin hämmentävää. Ruudunlukijakäyttäjälle ei anneta palautetta virheilmoitusten tai hakutulosten määrästä sivun lataamisen jälkeen. Tekstin kontrasti on ongelmallinen joissain kohdissa. Lomake ei sovi 320 CSS-pikselin levyiselle näytölle vaakasuuntaista vieritystä käyttämättä. Virheilmoituksissa on joitain saavutettavuus- ja käytettävyysongelmia. Päivämäärävalitsimia ei voi käyttää näppäimistöllä tai ruudunlukijalla. Näppäimistökohdistus on joskus huonosti näkyvissä. Sivutus-elementtiä ei ole ohjelmallisesti erotettu muusta sivun sisällöstä, mikä voi tehdä sen ymmärtämisen ruudunlukijakäyttäjälle vaikeaksi. Ohjeet-linkillä ei ole ohjelmallista nimeä, joten ruudunlukijakäyttäjät eivät tiedä, mitä linkki tekee. Ohjeen välilehdissä on useita ongelmia. Alla puutteet lueteltuna tarkemmin.
WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet
WCAG 1.3.2 Merkitykseen vaikuttava järjestys
WCAG 1.4.10 Responsiivisuus
WCAG 1.4.11 Ei-tekstimuotoisen sisällön kontrasti
WCAG 2.4.3 Kohdistusjärjestys
WCAG 2.4.6 Otsikot ja nimilaput
WCAG 2.4.7 Näkyvä kohdistus
WCAG 4.1.2 Nimi, rooli, arvo
WCAG 4.1.3 Tilasta kertovat viestit
Sopimusten hallinta-palvelun sisällöt, jotka eivät ole saavutettavia
Saavutettavuuspuutteita on muun muassa siinä, että nimilaput puuttuvat käytännössä kaikilta lomakekentiltä, joten ruudunlukijakäyttäjä ei saa tietoa, mikä kenttä milloinkin on kyseessä. Ruudunlukijakäyttäjä ei saa tietoa virheilmoituksesta ilman kohdistuksen siirtoa, myöskään kenttäkohtaisia virheilmoituksia ei ole liitetty kenttiin ohjelmallisesti. Toimintojen suorittamisesta ei saa palautteita ruudunlukijalla. Näppäimistökohdistus ei näy kaikissa elementeissä, joten näppäimistökäyttäjä ei tiedä, missä elementissä kohdistus on. Joissain tapauksissa sarkainjärjestys poikkeaa linkkien järjestyksestä sivulla, myöskään kalenterielementit eivät ole sarkainjärjestyksessä. Sivuja on aseteltu taulukoilla, mikä aiheuttaa ruudunlukijoille ylimääräistä luettavaa eikä taulukoissa ei ole huomioitu responsiivisuutta. Sivujen otsikkotiedot pysyvät samoina prosessien eri vaiheissa, jonka vuoksi ruudunlukijakäyttäjä ei saa selkeää palautetta siitä, mitä on tapahtumassa. Sovelluksen tekstin ja taustan välisissä kontrastisuhteissa on puutteita. Alla puutteet lueteltuna tarkemmin.
WCAG 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö
WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet
WCAG 1.3.2 Merkitykseen vaikuttava järjestys
WCAG 1.3.3 Aistinvaraiset ominaispiirteet
WCAG 1.4.3 Kontrasti (minimi)
WCAG 1.4.10 Responsiivisuus
WCAG 1.4.11 Ei-tekstimuotoisen sisällön kontrasti
WCAG 2.4.2 Sivuotsikot
WCAG 2.4.3 Kohdistusjärjestys
WCAG 2.4.6 Otsikot ja nimilaput
WCAG 2.4.7 Näkyvä kohdistus
WCAG 3.3.1 Virheen tunnistaminen
WCAG 3.3.2 Nimilaput ja ohjeet
WCAG 4.1.1 Jäsentäminen
WCAG 4.1.2 Nimi, rooli, arvo
WCAG 4.1.3 Tilasta kertovat viestit