Så känner du igen ett bluffmeddelande – se hurdana bluffmeddelanden vi fått vetskap om

Det har upprepade gånger sänts bluffmeddelanden i OP:s namn. På den här sidan hittar du de nyaste bluffmeddelandena som vi fått vetskap om. Observera att nätfiskemeddelanden kan ingå i samma meddelandekedja som textmeddelanden som sänts av OP. Den adress som leder till nätfiskesidan byts ofta.

På den här sidan finns bilder och beskrivningar av bluffmeddelanden som nätbrottslingar skickat. Om du får ett sådant här meddelande, så är det ett bluffmeddelande. Meddelandena är vanligtvis på finska.

Som du ser styr bluffmeddelandena nästan alltid läsaren till att klicka på en länk eller en knapp. Vanligtvis går länken till en falsk webbplats som efterliknar en inloggningssida, på vilken brottslingarna fiskar efter bankkoder eller andra uppgifter. Du ska inte klicka på länken eller knappen.

Även om det suspekta meddelande du fått inte finns med på den här sidan ska du inte reagera på det, då det kan vara ett nytt bluffmeddelande. Ta en skärmdump av det suspekta textmeddelandet och skicka den till adressen tietoturvailmoitukset(at)op.fi. Om du fått meddelandet per e-post, spara meddelandet och skicka det som bilaga till ett e-postmeddelande till adressen tietoturvailmoitukset(at)op.fi. Du kan också kontakta vår kundtjänst för att reda ut saken.

Så ser ett bluffmeddelande ut – de nyaste bluffmeddelandena vi fått vetskap om

20.7.2022 "OP Online-käyttösi on jäädytetty epätavallisen toiminnan vuoksi"

Det finskspråkiga meddelandet lyder så här: "OP: Online-käyttösi on jäädytetty epätavallisen toiminnan vuoksi. Palauta käyttöoikeus noudattamalla ohjeita osoitteessa..."

20.7.2022 "Olemme havainneet epänormaalia toimintaa tililläsi"

I meddelandet sägs på finska att "Olemme havainneet epänormaalia toimintaa tililläsi. Estääksesi eston käy osoitteessa..."

20.7.2022 "Maksusi on kirjautunut järjestelmäämme"

I meddelandet sägs på finska så här: "Arvoisa asiakkaamme, Maksusi on kirjautunut järjestelmäämme. Jos et ole tehnyt tätä siirry osoitteeseen... peruuttaaksesi maksu". 

20.1.2022 ”Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä” (“Som en förebyggande åtgärd”)

I meddelandet hänvisas till systemkontroller enligt Europeiska unionen och Finlands centralbankslag, och du bes uppdatera uppgifter.

 

20.1.2022 ”Olet maksamassa palvelussamme” (“Du håller på att betala i vår tjänst”)

I meddelandet sägs att en betalning till en privatperson kommer att tas ut från ditt konto.

20.1.2022 ”OP tilisi on lukittu” (“Ditt OP-konto har låsts”)

I meddelandet påstås att ditt konto har låsts. 

Meddelandena som visas ovan är med säkerhet bluffmeddelanden. Nätbrottslingarna gör ofta ändringar i sina meddelanden och därför är det möjligt att det också förekommer andra falska meddelanden i omlopp.

Om du misstänker att dina koder har hamnat i fel händer, ska du spärra koderna genom att ringa 0100 0500 (privatkunder) eller 0100 05151 (företagskunder). När vår telefontjänst är stängd ska du ringa till OP:s spärrtjänst +358 100 0555. Den är öppen dygnet runt.