Nätbrottslighet – vad termerna betyder

Vad betyder termer som informationsläcka, bedrägeri eller identitetsstöld?

Bedrägerier och hur man känner igen dem

Det finns många olika slags nätbedrägerier. Brottslingarna arbetar rätt professionellt och kommer ständigt på nya sätt att försöka lura oss. Bedragarna kan kontakta sina offer med e-postmeddelanden eller utge sig för att vara poliser och ringa sina offer. Eller så skapar de falska webbplatser som ser trovärdiga ut och påminner om exempelvis inloggningssidan till en nätbank.

Identitetsstöld

Om dina personuppgifter läcker ut och hamnar i fel händer, kan de användas för försök till identitetsstöld.

Identitetsstöld innebär att någon uppträder under en annan persons identitet, använder den personens personuppgifter och orsakar hen skada. Identitetsstölder är ofta förknippade med ekonomisk skada: någon kan till exempel försöka få kredit eller beställa varor med en annan persons stulna uppgifter. Då är det fråga om bedrägeri.

Informationsläcka

En informationsläcka innebär att personuppgifter eller annan konfidentiell information hamnar i fel händer. En informationsläcka kan vara avsiktlig eller oavsiktlig. Till exempel ett brev som sänts till fel person av misstag kan utgöra en informationsläcka. En informationsläcka medför inte alltid skada, men ibland kan läckta uppgifter användas för exempelvis en identitetsstöld.

Dataintrång

Det är fråga om dataintrång till exempel då någon bryter sig in i ett företags datasystem och stjäl konfidentiell information, eventuellt för kriminella syften.

Skadliga program

Ett skadligt program är ett program som installerats på datorn och som brottslingar använder. Programmet kan installeras på datorn när du laddar ner filer från internet eller bilagor som kommit med e-posten, eller när du följer länkar i sociala medier.

Med hjälp av skadliga program försöker brottslingar följa vad du gör på datorn och samla in nätbankskoder eller förfalska betalningar.

Om du misstänker att din enhet har infekterats med ett skadligt program, ska du inte använda den för bankärenden. Vid behov kan du be ett proffs ta bort det skadliga programmet innan du använder enheten igen.

Dokumentbedrägerier

Med dokumentbedrägerier avses bland annat olika nigeriabrev och variationer av dem.

Vanligtvis är det fråga om ett bedrägeri där bedragarna kontaktar offret via sociala medier eller per e-post och meddelar att offret vunnit eller ärvt stora summor. För att få pengarna ombeds offret dock betala överraskande kostnader, såsom tullavgifter, flygfrakt och advokatarvoden.

Så här undviker du dokumentbedrägerier:

  • svara inte på e-post som utlovar stora vinster, arv eller provisioner
  • kom ihåg att ingen hederlig person eller organisation skickar pengar gratis
  • om du inte deltagit i ett lotteri eller spelat lotto utomlands, har du inte kunnat få en sådan vinst
  • sänd aldrig dina personliga uppgifter, såsom kontonummer eller kopia av passet, till en okänd person

Påhittade och förfalskade fakturor

Bedragare vill få åtkomst till företags fakturauppgifter. De kan förfalska kontonumret på en faktura och ändra det till deras eget nummer så att pengarna styrs till bedragarna när fakturan betalas.

För att komma åt företagens fakturauppgifter fiskar bedragarna efter de anställdas användarnamn och lösenord till Office 365 per e-post och med hjälp av bluffwebbplatser. Med koderna loggar bedragarna in på de anställdas e-post och kan sända fler nätfiskemeddelanden eller följa ifrågavarande persons e-posttrafik.