Lotteribedrägerier sprider sig på sociala medier – så här känner du igen ett bedrägeri

Många olika lotteribedrägerier sprider sig nu på sociala medier. Akta dig särskilt om någon bekant kontaktar dig och berättar att ni har vunnit på lotteri tillsammans. Ge aldrig ut dina koder eller lösenord till en annan person.

Lotteribedrägerier går ut på att brottslingar kontaktar sina offer via kapade konton på sociala medier. Det ser ut som om meddelandet skulle komma från en bekant fast meddelandet i verkligheten kommer från en bedragare. 

Bedragaren låtsas vara din bekant och ber om ditt telefonnummer varefter du kan få meddelanden också via andra kanaler än den ursprungliga. Bedragaren berättar om möjligheten att delta i lotteri och vinna en stor summa pengar. Bedragaren lovar meddela dig om vinsten om du ger ditt telefonnummer.

Efter en stund kommer det ett meddelande om vinstpotten och i meddelandet bes om ditt kontonummer, dina bankkoder och ditt lösenord för att kunna betala vinsten till dig. Ge aldrig ut dina koder för digitala tjänster till en utomstående.

Med koderna gör bedragaren begäran om betalningsbekräftelse som ska få offret att tro att det kommer betalningar till kontot. I verkligheten gäller tilläggsbekräftelserna betalningar från kontot. Kolla alltid omsorgsfullt tilläggsbekräftelserna och se till att du endast bekräftar betalningar som du själv gjort.

Om du misstänker att dina koder hamnat i fel händer, ska du genast spärra koderna genom att ringa OP Spärrtjänsten 0100 0555 (öppen dygnet runt).