Världens största vårfest Kevätjuhlalive ordnas för Finlands unga 29.5.

Barn- och ungdomsstiftelsen, Pohjola Försäkring, K-gruppen och Sanoma ordnar världens största vårfest Kevätjuhlalive 29.5 kl. 12–14. På festen uppträder bl.a. Cledos, Jannika B, Seksikäs Suklaa och en grupp unga. På programmet står också tal av unga som får sin examen. Konferencierer för festen är skådespelarna Krista Kosonen och Christoffer Strandberg. Festen är öppen för alla oavsett ålder eller årskurs, och den direktsänds av HS Lasten uutiset på Helsingin Sanomats webbplats, i videotjänsten Ruutu och i Ilta-Sanomats webbtjänst.

Traditionella vårfester är inställda i skolorna på grund av samlingsförbudet. För många unga är vårfesten en av årets höjdpunkter. Barn- och ungdomsstiftelsen, Pohjola Försäkring, K-gruppen och Sanoma ville säkerställa att de unga får en fest som de förtjänar trots coronaepidemin. Det gav upphov till idén om Världens största vårfest. 

- Vi lät göra en utredning med 10 frågor om coronasituationen. Utredningen visar att unga är väldigt besvikna på att allt trevligt har inställts på grund av coronaviruset. Samtidigt har lärarna gjort otroliga satsningar genom att genomföra det digitala språnget på några korta veckor. Vi ville bjuda de unga på en oförglömlig skolavslutning och lärarna möjlighet att komma med de unga till en färdigt planerad vårfest, berättar Olli Alanen, verksamhetsledare för Barn- och ungdomsstiftelsen. 

Temat för världens största vårfest är drömmar och framtidstro. Avsikten med den gemensamma festen är att visa för de unga att livet fortsätter efter coronan och att trevliga evenemang ordnas trots undantagstillståndet. 

- Redan före coronaepidemin prövades de ungas framtidstro bland annat av klimatförändringen och osäkerheten i arbetslivet. Vi vill tillsammans berätta för de unga att det är viktigt att ha drömmar även under den rådande undantagssituationen och att fundera hur vi kan göra samhället ännu bättre. Det var härligt att se hur entusiastiskt Pohjola Försäkring, K-gruppen och Sanoma genast kom med i projektet, fortsätter Alanen. 

Evenemangets program uppdateras på webbsidan www.nuori.fi/kevatjuhlalive i takt med att det bekräftas. 

- När Barn- och ungdomsstiftelsen tog kontakt med oss och föreslog att vi skulle ordna en vårfest tillsammans, blev vi genast pigga på idén. I den här exceptionella situationen vill vi påminna om att det gäller att leva också i detta ögonblick. Det är viktigt att vi har drömmar och arbetar för att uppnå dem, säger Pohjola Försäkring´s Antti Huhtala. 

Alla kan följa med evenemanget på Ruutu.fi och HSTV på fredag 29.5 klockan 12–14. Skolor uppmuntras att anmäla sig till evenemanget på förhand. Skolorna utmanas också att producera innehåll till evenemanget i form av ett vårfesttal eller en hälsning från en klass. Instruktioner om produktionen och inlämningen av innehåll till Barn- och ungdomsstiftelsen finns på adressen www.nuori.fi/kevatjuhlalive (på finska). 

Kevätjuhlalive ordnas av Barn- och ungdomsstiftelsen, Pohjola Försäkring, K-gruppen och Sanoma. Evenemanget får stöd av Dentsu Aegis och Vanda stad.