Nainen juo kahvia huolettomasti, sillä hänellä on Terveysturva.

Viktigt med rätt nivå på FöPL-arbetsinkomsten

Vad är FöPL-inkomst och vad påverkar FöPL-arbetsinkomsten? Läs mer om FöPL-arbetsinkomsten eller fråga mer av Pohjola Försäkrings sakkunniga.

Vad är FöPL-arbetsinkomst?

Med FöPL-arbetsinkomst avses penningvärdet av företagarens arbetsinsats. Företagaren ska komma ihåg att FöPL-arbetsinkomst inte är samma som den lön som företagaren betalar ut till sig själv från företaget. Däremot är FöPL-arbetsinkomst en siffra som beskriver värdet av arbetsinsatsen, och på den siffran baserar sig företagarens socialskydd.

Hur beräknar jag min FöPL-arbetsinkomst?

Du kan uppskatta din FöPL-arbetsinkomst gratis med räknaren för FöPL-arbetsinkomst. Med räknaren för FöPL-arbetsinkomst kan du även jämföra hur FöPL-arbetsinkomsten påverkar socialskyddet och välja det alternativ som är lämpligast för dig.  

Hur bestäms FöPL-arbetsinkomsten?

Det är viktigt att fastställa FöPL-arbetsinkomsten till rätt nivå, eftersom den via FöPL-försäkringen påverkar FöPL-premien samt din framtida pension. Genom rätt dimensionering på arbetsinkomsten får företagaren socialskydd och ekonomisk trygghet såväl under arbetskarriären som efter den. Företagaren bör komma ihåg att FöPL-arbetsinkomsten fastställs slutligt av pensionsförsäkringsbolaget. 

FöPL-premien baserar sig på arbetsinkomsten. För låg FöPL-arbetsinkomst kan leda till för låg FöPL-premie, vilket försämrar socialskyddet och den framtida pensionen. Å andra sidan kan för hög FöPL-arbetsinkomst leda till onödigt höga FöPL-premier och försvaga företagarens ekonomiska situation.  

Det är möjligt att ändra FöPL-arbetsinkomsten om mängden på arbetsinsatsen i företagsverksamheten förändras. Till exempel om din arbetssituation ändras till bisyssla eller huvudsyssla kan en omvärdering av FöPL-arbetsinkomsten behövas. FöPL-arbetsinkomsten kan inte ändras retroaktivt, och därför är det skäl att göra förändringarna med en gång. 

Hur påverkar FöPL-arbetsinkomsten företagarens pensionstillväxt? 

Som företagare bildas din pension av hela din förtjänst i lönearbete och som företagare under din arbetskarriär. För dig kan samlas pension även då du tar en examen från studier eller du får arbetslöshetsdagpenning eller andra sociala förmåner. 

För företagare med FöPL-försäkring samlas arbetspension 1,5 procent av den årliga FöPL-arbetsinkomsten. Undantag är 53–62-åringar, som samlar 1,7 procent pension av FöPL-arbetsinkomsten under en övergångsperiod mellan åren 2017 och 2025. Denna åldersgrupp har även något högre FöPL-premieprocent.  

Vad annat påverkas av FöPL-arbetsinkomsten?  

  • Sjukdagpenning: Som företagare har du rätt att erhålla sjukdagpenning som utbetalas av FPA och som ersätter inkomstbortfall till följd av arbetsoförmåga som pågår i mindre än ett år. Sjukdagpenning ska ansökas hos FPA inom två månader från det att arbetsoförmågan har börjat.  Sjukdagpenning betalas ut efter att arbetsoförmågan har pågått minst självrisktiden. Om företagaren är försäkrad enligt FöPL är självrisktiden dagen för insjuknandet. Om företagaren inte har FöPL-försäkring är hens självrisktid samma som för löntagare: dagen för insjuknandet och de därpå följande nio vardagarna. 

  • Föräldradagpenning: FöPL-arbetsinkomsten avgör beloppet av din föräldradagpenning. FPA:s föräldradagpenning bestäms utifrån årsinkomsten. Som företagare baserar sig din årsinkomst på din FöPL-arbetsinkomst. Om du utöver företagsverksamhet har ett lönearbete utanför ditt företag, påverkas dagpenningen både av din löneinkomst som arbetstagare och av din FöPL-arbetsinkomst som företagare. Årsinkomsten beräknas utifrån inkomsterna under de 12 kalendermånaderna som föregår förmånsrätten.  

Sakkunniga svarar på dina FöPL-frågor 

Att fastställa FöPL-försäkringen till rätt nivå kan kännas krångligt. Pohjola Försäkrings sakkunniga hjälper dig gärna med beräkning av FöPL-premien och FöPL-arbetsinkomsten.  Begär en offert, vår sakkunniga kontaktar dig. Samtidigt får du om du vill en offert på övriga försäkringar för företaget.