Rokotepurkki miehen sormien välissä

OP Placeringsobligation Vaccintillverkare IX/2021

OP Placeringsobligation Vaccintillverkare IX/2021 är en cirka tvåårig placering i utvecklingen av fyra vaccinföretags aktiekurser. Lånets underliggande tillgång utgörs av aktier i GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Pfizer & Sanofi.

Varför placera i lånet OP Placeringsobligation Vaccintillverkare IX/2021?

På läkemedels- och hälsomarknaden kämpar man fortfarande mot Covid 19-viruset som drabbat hela världen. Företagen i den aktiekorg som utgör underliggande tillgång för lånet OP Placeringsobligation Vaccintillverkare IX har deltagit i kampen mot coronapandemin genom att ta fram ett vaccin. Företagen i aktiekorgen är stora aktörer, vilket innebär att de har betydande ekonomiska resurser samt många års erfarenhet som stöd i kampen mot coronan. Av företagen i den underliggande tillgången har Johnson & Johnson och Pfizer utvecklat sina egna coronavacciner, medan GSK och Sanofi utvecklar vacciner i samarbete med andra aktörer.

Fram till nu har bara cirka 3,05 miljarder coronavaccindoser getts, vilket täcker cirka 20 % av världens befolkning. Det kommer alltså att finnas efterfrågan på vacciner ännu länge, så att en större del av världen kan vaccineras mot coronan. Vaccinframställningen utgör endast en del av omsättningen hos företagen i den underliggande tillgången, men efterfrågan på vacciner uppskattas vara stor även framöver. Företagen i aktiekorgen har på senare tider gjort stora framsteg i fråga om sina tekniker för att utveckla vacciner. Exempelvis den RNA-vaccinteknik som Pfizer använder representerar ny teknik som kallats revolutionerande i vetenskapliga branschöversikter. Den erbjuder fördelar jämfört med traditionella vaccintekniker, såsom betydligt snabbare utvecklingsarbete och möjlighet att snabbt skala upp eller ner produktionen. De avancerade teknikerna kan således också utnyttjas för att ta fram kommande nya vacciner.

Trots att en del av länderna redan har vaccinerat en stor del av sin befolkning och kan så småningom börja öppna upp sina samhällen, har majoriteten av världens befolkning ännu inte vaccinerats. Framför allt i tillväxtländer råder det en skriande brist på vacciner, och ute i världen fruktar man spridningen av olika varianter. Företagen i aktiekorgen bedriver en ansvarsfull affärsverksamhet, och skor sig inte godtyckligt på vaccinerna. Företagen har också agerat ansvarsfullt genom att exempelvis donera vacciner till fattigare länder.

Johnson & Johnson, Pfizer, GSK och Sanofi är betydande aktörer inom sina marknadsområden, och de har redan före coronapandemin genererat övertygande resultat. Företagen drar stor nytta av de allmänna tillväxttrenderna inom läkemedelsindustrin och hälsovårdstjänsterna. Läkemedels- och hälsoindustrin ses ofta också som en defensiv bransch, eftersom t.ex. förändringarna i den ekonomiska cykeln inte i betydande grad påverkar efterfrågan på läkemedel. Också då befolkningen i framtiden blir äldre och förmögnare ökar efterfrågan på hälsotjänster, vilket skapar utmärkta affärsrörelsemöjligheter för företagen inom den här branschen.

Lånets struktur erbjuder placerarna avkastningspotential också då marknaden hålls oförändrad eller utvecklas endast något positivt. Samtidigt har utvecklingen av aktiekorgen som utgör lånets underliggande tillgång inte begränsats, varvid placeraren har en obegränsad avkastningspotential om den underliggande tillgången utvecklats ytterst positivt. Det garanterade nominella kapitalet skyddar också aktiekorgen mot en eventuell kraftig negativ utveckling, vilket betyder att lånets struktur erbjuder placerarna möjlighet att ta del av en värdeuppgång i den underliggande tillgången utan full kapitalrisk och utan begränsningar. Placeraren måste dock beakta att den överkurs som betalats inte återbärs.

Hur den eventuella gottgörelsen som betalas till placeraren räknas ut:

Gottgörelsen som betalas till placeraren beror på värdeförändringen i aktiekorgen som utgör den underliggande tillgången. Värdeförändringen i aktiekorgen räknas som den procentuella förändringen i aktiekorgens startvärde (bestämningsdag 15.9.2021) och slutvärde (bestämningsdag 15.9.2023). Om Värdeförändringen är 0–22 %*, är gottgörelsen 22 %*. Då värdeförändringen överstiger kupongen (22 %*), är gottgörelsen lika med värdeförändringen i den underliggande tillgången. Aktiekorgens positiva värdeförändring har inte begränsats. Överkursen återbetalas inte.

Om värdeförändringen hos den aktiekorg som avses i lånevillkoren är negativ 15.9.2023, finns ingen gottgörelse att betala. Till placeraren betalas på förfallodagen dock minst lånets nominella värde dock så att emittentrisken beaktas. Om lånet hålls till förfallodagen och ingen gottgörelse uppstår är den effektiva avkastningen på lånet negativ (-6,59 %) på grund av överkursen. Överkursen återbetalas inte. Lånet saknar säkerhet.

*Kupong 22 % (preliminärt, minst 18 %).

Emittent OP Företagsbanken Abp
Kohde-etuus Aktiekorg (GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Pfizer & Sanofi osakkeet) 
Löptid cirka 2 år (15.9.2021 – 3.10.2023)
Teckningstid 12.7.2021 – 10.9.2021
Teckningspris 115 % av det nominella värdet
Maximiavkastning

Maximiavkastningen är inte begränsad (maximiförlust -6,59 % p.a.)