Så här börjar du fondspara
Ju tidigare du börjar, desto större nytta hinner du fåGenom att spara i en fond kan du vara säker på att dina besparingar är diversifierade.
Då du sparar i en fond sprids dina besparingar utomlands, i olika branscher och genom att spara månatligen också tidsmässigt. Du kan välja mellan mer än 60 fonder.
I synnerhet då du är ägarkund i andelsbanken lönar det sig att spara.
Som ägarkund sparar du alltid förmånligare, eftersom du köper och säljer nästan alla fonder utan kostnader och får årligen 0,35 % i OP-bonus för dina fonder.
Det är lätt att börja och sluta fondspara
Det viktigaste är att du börjar spara. Ju tidigare du börjar, desto större nytta hinner du få. Du kan börja enkelt i OP-mobilen eller i tjänsten op.fi genom att göra en engångsplacering eller genom att spara månatligen. Du kan ändra ditt månatliga sparbelopp, hålla paus i sparandet, byta fond eller sälja ditt fondinnehav. Om du beslutar dig för att sälja, får du pengarna på ditt konto vanligtvis inom 1–2 bankdagar.
Vad är ett lämpligt sparbelopp?
En bra tumregel är att spara 10 % av nettoinkomsterna varje månad. Våra fonder har inget minimiteckningsbelopp så du kan börja spara till exempel med 10 euro per månad. Om du inte har möjlighet att spara månatligen kan du också göra engångsplaceringar i fonder.
Så här kan dina besparingar växa – testa sparräknaren
Avkastning och risk går hand i hand
Då du sparar och placerar går risk och avkastning alltid hand i hand. Ju större avkastning du är ute efter, desto större risk måste du ta. Du kan minska risken genom att sprida besparingarna till exempel i flera fonder. Innan du börjar spara skulle det vara bra att ha en buffert för överraskande situationer.
Hur länge kan du hålla kvar pengarna i fonder?
När man fondsparar lönar det sig att vara tålmodig och låta besparingarna göra jobbet. Ju längre du håller kvar pengarna i fonderna, desto mer nytta har du av fenomenet ränta på ränta och desto mindre påverkas dina placeringar av marknadsfluktuationer. Ta ut besparingar först när du verkligen behöver dem.
- Om placeringstiden är kort, ska du välja en fond med låg risk.
- Om placeringstiden är lång, kan du välja en fond med högre risk.
Varför lönar det sig att sprida besparingarna?
Du har säkert hört talesättet “Lägg inte alla ägg i samma korg”. Att sprida besparingar och placeringar betyder just det här, att sträva efter att fördela risken. Syftet med spridning är att det inte ska påverka placeringshelheten för mycket om en placering misslyckas. Om en placeringen drabbas, kan övriga klara sig bättre och balansera helheten.
Olika tillgångsslag reagerar på ekonomiska ändringar på olika sätt. Därför kan en väl spridd placeringshelhet erbjuda jämnare avkastning på lång sikt, eftersom den inte är beroende av till exempel en enskild bransch eller ett enskilt geografiskt område.
Utan spridning kan placeringarnas värdefluktuationer vara stora, vilket kan förorsaka stress. Spridning avlägsnar inte alla risker, men det är en effektiv metod för att hantera dem. Tre sätt att sprida fondplaceringar:
- Tidsmässig spridning förverkligas enkelt genom att månadsspara.
- Kvalitetsmässig spridning förverkligas genom att välja fonder som placerar i olika branscher.
- Geografisk spridning förverkligas genom att välja fonder som placerar i olika länder.
Det här är reklam. Fonderna förvaltas av OP-Fondbolaget Ab, och för portföljförvaltningen svarar det portföljförvaltningsföretag som specificeras i fondprospektet för OP:s fonder. Placering är alltid förknippat med risker. Placeringarnas värde kan öka eller minska, och placeraren kan förlora det placerade kapitalet delvis eller helt. Den historiska utvecklingen är ingen garanti för eventuell avkastning i framtiden. Ju högre kostnader fonden har, desto större inverkan har de på den förväntade avkastningen på placeringen. Dessutom beror den eventuella avkastningen på beskattningen, som i sin tur beror på placerarens personliga situation. Således kan avkastningen förändras i framtiden. Om fonden marknadsförs utomlands kan OP-Fondbolaget Ab besluta att avsluta sådan marknadsföring. Den information som presenteras på den här sidan ger inte en fullständig bild av fondens egenskaper.
Vid placeringsbeslut ska man beakta fondens alla egenskaper eller mål som beskrivs i fondprospektet för OP:s fonder och i övriga handlingar som gäller fonden. Innan du fattar det slutliga placeringsbeslutet ska du ta del av fondprospektet för fonderna samt faktabladet och fondens stadgar som finns på fondens webbsida. Fondprospektet och en sammanfattning av placerarnas rättigheter avseende placeringsfonder finns i tjänsten op.fi. Materialet finns på svenska, finska och engelska.