OP Konkurrensfördel Booster 13/2022 (endast OP-Privat kunder)

Emittent: OP Företagsbanken Abp

Emissonsdag: 5.5.2022

Återbetalningsdag: 23.5.2028

ISIN: FI4000518915

Lånet OP Konkurrensfördel Booster 13/2022 är ett placeringsobjekt som kan anslutas till fondanknutna försäkringar beviljade av OP-Livförsäkrings Ab. Placeringsobjektet är ett cirka sexårigt strukturerat lån, vars Underliggande tillgång utgörs av aktieindexet Solactive Market Leaders 25 AR Index. Placeringsobjektet är av obligationslånetyp och emittenten är OP Företagsbanken Abp. Ingen säkerhet har ställts för lånet (placeringsobjektet). Underliggande tillgång är aktieindexet Solactive Market Leaders 25 AR Index, som består av 25 internationella företag som har en ledande marknadsandel inom respektive bransch. Gottgörelse är den positiva värdeförändringen i aktieindexet som utgör Underliggande tillgång multiplicerad med avkastningskoefficienten. Lånet OP Konkurrensfördel Booster 13/2022 är en branschdiversifierad och kostnadseffektiv placering i ett aktieindex som består av 25 internationella storföretag. Lånet passar placerare som tror på en positiv utveckling av aktieindexet som utgör underliggande tillgång under de följande sex åren, och som är villiga att bära riskerna i anslutning till placeringen. Företagen i indexet är stabila företag med en ledande marknadsandel inom centrala affärsområden.

Konsumentprisinflationen som belastar konsumenternas köpkraft samt kostnadstrycket som belastar företagens resultatprestanda har varit centrala teman i diskussionerna om ekonomin redan under flera månader. Företagen i hela världen har klagat på de höjda produktionskostnaderna längs hela året 2021 och inflationen var ett av de vanligaste teman i företagens kommentarer kring resultatpubliceringen för det sista kvartalet. Lånet underliggande aktieindex består av företag som är marknadsledare inom sina branscher. Marknadsledarskapet ger företagen betydande konkurrensfördel och goda förutsättningar att klara sig framgångsrikt också i en omvärld med höjda kostnader.

Under 2021 ökade företagens kostnadstryck markant då priset på framför allt energi, frakt och många råvaror steg kraftigt. Då produktionskostnaderna har ökat har företagen höjt konsumentpriserna, vilket syns bland annat i industrins produktionsprisindex som mäter prisnivån för de produkter som industriföretagen säljer. Enligt de färskaste mätningarna har producentprisindexet visat historiskt höga årliga förändringar och till exempel inom euroområdet steg industrins producentpriser i januari med hela 30,6 % jämfört med januari året innan, vilket klart är alla tiders rekord. Det kan vara svårt för företagen att verka i en omvärld med stigande kostnader eftersom det särskilt för företag med en liten marknadsandel samt företag inom hårt konkurrerade branscher kan vara besvärligt att överföra de ökade kostnaderna till konsumentpriserna. Om företagens kostnader ökar mer än konsumentpriserna minskar företagets rörelsevinstmarginal och resultatkapaciteten försvagas. Det här innebär att det ofta är företag med god konkurrensfördel som under hårt kostnadstryck utgör goda placeringsobjekt. Företag med god konkurrensfördel kan ofta överföra kostnadsökningen till konsumentpriserna så effektivt som möjligt eller på annat sätt stävja kostnadstrycket. Dylika företag har i snitt bättre möjligheter att försvara sina rörelsevinstmarginaler och klara sig relativt sett framgångsrikare också då inflationen är högre. Konkurrensfördel kan uppstå till exempel på grund av ledande marknadsposition. Den stora marknadsandelen medför skalfördelar samt bättre utgångsläge vid förhandlingar med underleverantörer, vilket ofta har en direkt inverkan på företagets rörelsevinstmarginaler. Å andra sidan är en stor marknadsandel också ett bevis på förstklassig ledning, eftersom man kan anta att företaget för att bli marknadsledare och behålla sin position behöver en exceptionellt kompetent ledning. En skicklig ledning är sannolikt kapabel till en verksamhet som i snitt är bättre också under kostnadstryck då hanteringen av kostnader och maximeringen av produktiviteten är speciellt viktiga faktorer. Aktieindexet Solactive Market Leaders 25 AR Index består av 25 internationella börsföretag som finns i förteckningen nedan. Indexvikten för företagen som hör till aktieindexet rebalanseras kvartalsvis till 4 procent. Indexet upprätthålls av en av Europas ledande indexleverantörer, tyska Solactive. Indexet belastas med en syntetisk utdelning på 4,5 %. Med syntetisk utdelning avses att man från indexets värdeutveckling gör ett årligt procentuellt avdrag. Om indexets värdestegring (utdelning + kursuppgång) är till exempel 8 %, stiger indexet som utgör underliggande tillgång med 3,5 % och slutvärdet för det strukturerade lånet skulle vara 109,1 % med beaktande av Avkastningskoefficienten.

Tilläggsinformation Grundfakta, avkastning- och nyckeltal

Grundfakta

Portföljförvaltare
OP Företagsbanken Abp
Begynnelsedag
05.05.2020
ISIN / ID
FI4000518915
Andelens värde (12.12.)
117,00 EUR
Månadsöversikt
Ladda ner
Fakta
Ladda ner
Stadgar
Ladda ner

Ackumulerad avkastning

1mån 3mån 6mån 1 år 3 år p.a. 5 år p.a.
OP Konkurrensfördel Booster 13/2022 (endast OP-Privat kunder - - - - - -

Årlig avkastning

2019 2020 2021 2022 2023 Fr årets början
OP Konkurrensfördel Booster 13/2022 (endast OP-Privat kunder - - - −20,35 % +13,56 % +29,35 %

Nyckeltal

Volatilitet 12 mån vola 12mån Sharpe 12 mån
OP Konkurrensfördel Booster 13/2022 (endast OP-Privat kunder - -