BSP-konto2

BSP-konto

Ett BSP-konto, alltså ett bostadssparpremiekonto, är ett enkelt och belönande sätt att spara till den första egna bostaden. På BSP-kontot får du bättre ränta på dina besparingar.

1

Ett enkelt och belönande sätt att spara till den första bostaden

Spara 10 % av bostadens anskaffningspris på ett BSP-konto, så får du förmånliga villkor för ditt lån. Du kommer igång med 50 euro i månaden.

2

Exceptionellt bra ränta på besparingarna för den första egna bostaden

På BSP-kontot samlar dina besparingar inte bara en bättre insättningsränta utan också en rejäl tilläggsränta som betalas i samband med bostadsköpet.

3

Bättre lånevillkor för BSP-sparare

Med BSP-besparingar och statsborgen kan du få ett förmånligt BSP-lån med smart ränta för din första egna bostad. Du kan också få statens räntestöd för BSP-lånet i 10 års tid.

Vad är ett BSP-konto?

Ett BSP-konto, alltså ett bostadssparpremiekonto, är ett enkelt och belönande sätt att spara till den första egna bostaden. På BSP-kontot får du bättre ränta på dina besparingar. När du har sparat det belopp som behövs och det blir aktuellt att köpa en bostad, kan du få ett BSP-lån till förmånliga villkor. Som ägarkund i andelsbanken samlar du också OP-bonus för pengarna på BSP-kontot.

Hur öppnar man ett BSP-konto?

Du öppnar enkelt ett BSP-konto genom att logga in i tjänsten op.fi med din OP-koder. Börja spara till din första bostad redan i dag. Du kan också boka tid för ett möte eller ringa vår kundtjänst för att öppna ett BSP-konto.

För vem lämpar sig BSP-sparande?

Om du drömmer om en första egen bostad, passar BSP-sparande för dig. Du kan BSP-spara som 15–44-åring. Det lönar sig att börja spara i god tid även om det blir aktuellt att köpa ett eget hem först om flera år. Du behöver inte ha regelbundna inkomster för att börja BSP-spara. 

 

Hur går BSP-sparandet till?

 • Den första insättningen på BSP-kontot görs när kontot öppnas.
   
 • Du kan sätta in minst 150 euro per kvartal och max 4 500 euro per kvartal. För att uppfylla villkoren för BSP-kontot behöver du sätta in 150–4 500 euro under totalt åtta kalenderkvartal. 
   
 • Sparandet är flexibelt, eftersom kvartalen inte behöver följa direkt på varandra och du vid behov även kan hoppa över kvartal. Du kan också smidigt ändra på beloppen och tidpunkterna för sparandet under spartiden.
   
 • På BSP-kontot betalas utöver den årliga skattefria insättningsräntan på 1 % även en skattefri tilläggsränta på 4 % för det år du börjat med insättningarna och för de fem följande åren, om BSP-villkoren är uppfyllda och du skaffar din första bostad med hjälp av BSP.
   
 • När du har sparat 10 % av köpesumman för bostaden, kan banken bevilja dig resten som BSP-lån. Om du ska köpa en bostad tillsammans med någon annan, måste du köpa minst 50 % av bostaden och spara 10 % av priset på den andel som du kommer att äga.

 

Du kan även ringa våra dagliga tjänster om du har frågor:
Telefon +358 (0)10 257 2901

Eller besöka oss på Köpmansgatan 2 i Mariehamn

Vi håller öppet:
måndag - fredag
9:30 - 16:15 

Läs mer om villkor och övriga frågor här.

Kontot beviljas av andelsbanken.