” ”

Studielån

Om du känner att dina inkomster inte riktigt räcker till under din studietid så kan du lyfta studielån. Som ägarkund hos oss får du studielånet utan expeditionsavgift, då du ansöker om studielånet i tjänsten op.fi.

Studielånet är främst tänkt för att du ska kunna fokusera på dina studier, men du får använda pengarna hur du vill. Vårt bästa råd till dig är ändå att spara lite varje månad av lönen från sommarjobbet till de mer skrala månaderna på studieorten, hur lockande det än kan vara att spendera.

Här på Åland är det AMS (landskapsregeringen) som beviljar landskapsborgen för studielån. Det betyder att du inte behöver andra säkerheter för lånet. Du ansöker enklast om landskapsborgen för studielån samtidigt som du ansöker om studiestöd, därefter tar du kontakt med banken.

Här kommer några punkter om studielån och hur du lyfter det hos oss:

  1. Första steget är alltid att lämna in din ansökan till AMS så fort som möjligt! Allra enklast är det att ansöka om studiestöd och landskapsborgen för studielån samtidigt, vilket du kan göra direkt då du fått ett positivt antagningsbesked. Sedan tar du kontant med banken.

    Kom ihåg att studiestöd och studielån ska ansökas om varje läsår och beviljas inte i efterskott, utan tidigast från den månad då du lämnar in din ansökan.
  2. När du har fått beslut om ditt studielån från AMS (elektroniskt i Stuart) behöver du vara i kontakt med banken. Banken kontaktar du enklast genom att skicka ett nätmeddelande via OP-mobilen eller www.op.fi. Nämn i meddelandet att du vill ansöka och lyfta ditt studielån. Då vi fått ditt meddelande sköts låneprocessen digitalt och en kundrådgivare är i kontakt med dig vid eventuella frågor och då ärendet är klart att underteckna. Lånehandlingarna undertecknar du enkelt digitalt med dina nätbankskoder.
  3. För att lyfta lånet har du två val: det lyfts automatiskt via en på förhand överenskommen plan mellan dig och kundrådgivaren, eller så skickar du ett nättmeddelande och berättar hur mycket du vill lyfta och när. 

    Kom bara ihåg att din lyftplan måste följa AMS beslut angående hur mycket du får lyfta och när, man får inte lyfta hela studielånet på samma gång och det kan vi inte ändra på.
  4. Vi snabbspolar några år: med minnen för livet tar du examen, och det är dags att komma ut i arbetslivet. Då studierna upphört börjar du betala hela räntan själv och cirka två år efter att studierna upphört startar avbetalningen av lånet.
  5. Vi är glada att få vara en liten del av din resa mot ditt framtida yrkesliv. Hör gärna av dig om vi kan hjälpa dig med något annat. Välkommen in med ditt beslut och lycka till med studierna!