OP Raseborgs rekrytering av sommarjobbare Sommarjobb på OP:s bekostnad 2025

Hej du som är 15–17 år! Söker du efter sommarjobb för kommande sommar? Föreningar i vårt område sysselsätter i sommar unga mellan 15 och 17 år med stöd av OP Raseborg. Ansökningstiden för sommarjobben pågår 3–28.3.2025 och jobben söks direkt hos föreningen.

Vem som helst som är 15–17 år gammal kan söka sommarjobb. Sommarjobben infaller under skolans sommarlov och sommarjobbet pågår i två veckor. Observera att du kan söka arbete hos flera av de föreningar som är med i kampanjen, men du kan bara ta emot ett jobb hos en av dem. Ansök om sommarjobb direkt hos den förening vars sommarjobb du är intresserad av.
Läs mer om de sommarjobb som du kan söka genom kampanjen Sommarjobb på OP:s bekostnad > Här hittar du alla sommarjobben! 

Sök sommarjobb senast fre. 28.3.

Gör en fritt formulerad ansökan och sänd den till föreningen på den e-postadress som du hittar längst till höger på varje rad i tabellen. I tabellen hittar du också kontaktinformation, om du har frågor om sommarjobbet. Ansökningarna ska vara framme senast fre. 28.3 kl. 23.59. 

Berätta bland annat följande i din ansökan om sommarjobb: 

personuppgifter och kontaktinformation: namn, födelsedatum, adress, telefon, e-post
•    vilket jobb du söker och varför just du borde bli vald
•    skola eller studieplats
•    språkkunskap
•    tidigare arbetserfarenhet och arbetsgivare
•    du kan också berätta kort om dina hobbyer
Berätta också om hur du skulle vara som sommarjobbare i föreningen och kort om dig själv.

Vi önskar dig framgång med sökandet av sommarjobb! 

Mer information om sommarjobbkampanjen

Föreningen ansvarar för att välja sommarjobbaren samt för hens introduktion, arbetsledning och lönebetalning samt för jobbets arbetsgivarskyldigheter. Andelsbanken Raseborg donerar ett belopp som motsvarar den ungas lön till föreningarna. 
I hela landet erbjuder OP även i år över 2 000 sommarjobb för unga mellan 15 och 17 år på OP:s bekostnad i allmännyttiga föreningar. Det är den tolfte sommaren som andelsbankerna i hela Finland erbjuder unga möjlighet att prova på arbetslivet via kampanjen. Kampanjen Sommarjobb på OP:s bekostnad började 2014, då OP Lounaismaa och OP Valkeakoski utmanade de övriga andelsbankerna att erbjuda unga sommarjobb. 
Mer information om kampanjen och alla andelsbanker som deltar i kampanjen hittar du på webbplatsen för Sommarjobb på OP:s bekostnad > Till kampanjens hemsida!

Följ oss på sociala medier: #SommarjobbpaOPsbekostnad #KesäduuniOPnpiikkiin

Kontaktuppgifter i banken:
Johanna Eggert
Marknadsföringsansvarig
010 257 3359, 040 632 5633, förnamn.efternamn@op.fi
 

 

Vad handlar kampanjen “Sommarjobb på OPs bekostnad” om? Hur många ungdomar planerar OP att anställa?
 

Första kontakten med arbetslivet är viktig för en ung person. Andelsbanker runt om i Finland erbjuder ungdomar i åldern 15-17 år möjlighet att bekanta sig med arbetslivet. Föreningar kan anställa en ungdom i åldern 15-17 år för sommarjobb i två veckor på OP:s bekostnad.

I genomsnitt får cirka 2000 ungdomar sommarjobb genom kampanjen varje sommar runt om i Finland. Andelsbankerna donerar 400 euro per ungdom till föreningarna genom kampanjen, och den totala summan är cirka 800 000 euro. De andelsbanker som deltar i kampanjen hittar du på: https://www.op.fi/sv/sommarjobbpaopsbekostnad 

 

Varifrån kom idén?


“Kampanjen Kesäduuni OPn piikkiin” började 2014 när OP Lounaismaa och OP Valkeakoski utmanade andra andelsbanker att donera sommarjobbslöner till föreningar. Från en enskild andelsbanks kampanj har det vuxit till en gemensam insats av andelsbankerna för att anställa ungdomar och erbjuda deras första arbetslivserfarenhet.

 

I vilka städer och andelsbanker är kampanjen “Kesäduuni OPn piikkiin” aktiv? Vilka andelsbanker deltar i kampanjen?


De banker som deltar i kampanjen “Kesäduuni OPn piikkiin” finns på våren efter lanseringen på: https://www.op.fi/sv/sommarjobbpaopsbekostnad 

 

Varför vill OP finansiera sommarjobb för ungdomar?


Kampanjen “Sommarjobb på OPs bekostnad” är en del av OP:s hållbarhetsprogram, där vårt mål är att öka barns och ungdomars välbefinnande och framtidstro samt främja anställningsmöjligheter. Som en del av sitt hållbarhetsprogram har OP också åtagit sig att följa samhällsåtagandet för hållbar utveckling 2050, där utvecklingen av ungdomars kompetens är ett av våra mål.

Många arbetsgivare anställer inte personer under 18 år, och för en ungdom i åldern 15-17 år är det första jobbet viktigt.

Målet med kampanjen är att hjälpa till att få den första arbetslivserfarenheten och ett sommarjobb.

Genom kampanjen stöder andelsbanken också den tredje sektorn i sitt område.

 

Varför anställer inte OP själva ungdomar?


Målet med kampanjen är, förutom att anställa ungdomar, att stödja föreningarnas verksamhet runt om i Finland.

Bankarbete kräver att man är 18 år, eftersom även sommaranställda måste underteckna sekretessavtal för att skydda kunduppgifternas banksekretess.

Utanför kampanjen anställer OP myndiga ungdomar runt om i Finland och driver även trainee-program.

 

Vilken nytta har en ungdom av två veckors arbete? Får man verkligen ordentlig arbetslivserfarenhet av det? Får man ett arbetsintyg?


För en ungdom i åldern 15-17 år är det första jobbet viktigt. Genom detta får de arbetslivserfarenhet och bättre möjligheter att få nästa jobb.

Föreningarna förbinder sig att följa principerna för ansvarsfullt sommarjobb i kampanjen och de uppmanas bland annat att ge ungdomarna ett arbetsintyg, vilket förhoppningsvis hjälper dem att få jobb i framtiden.

 

Är en lön på 500 euro för två veckors arbete tillräcklig? Vad baseras det på?


Målet med kampanjen “Kesäduuni OPn piikkiin” är att donera en rimlig summa till föreningen för att anställa en ungdom. En rimlig summa har bedömts vara cirka 500 euro för två veckor, vilket är samma som i andra liknande kampanjer. Även EK rekommenderar samma lönenivå i sin kampanj “Bekanta dig med arbetslivet och tjäna”. Lönen inkluderar semesterersättning för introduktionsperioden.

Arbetstagaren har rätt att få semesterersättning istället för semester för den tid de inte har fått semester eller semesterersättning.

För ungdomars arbetstid rekommenderas maximalt 6 timmar per dag.

 

Hur är kampanjen “Ansvarsfullt sommarjobb” relaterad till kampanjen “Sommarjobb på OPs bekostnad”?


OP deltar i kampanjen “Ansvarsfullt sommarjobb”: https://kesaduuni.org/

Deltagandet i kampanjen “Sommarjobb på OPs bekostnad” syns genom att principerna för kampanjen “Ansvarsfullt sommarjobb” används som kriterier vid valet av föreningar.

OP tillhandahåller alla föreningar som fungerar som arbetsgivare med handledningen för chefer från kampanjen “Ansvarsfullt sommarjobb”, som vi kräver att föreningarna följer.