Epäiletkö joutuneesi tietovuodon tai identiteettivarkauden kohteeksi?

Tietovuoto tarkoittaa sitä, että henkilökohtaisia tietojasi on saattanut päätyä vääriin käsiin. Aina tietovuodosta ei koidu vahinkoa, mutta joskus tiedoilla saatetaan tehdä identiteettivarkaus. Lue, mitä voit tehdä, jos epäilet henkilötietojesi vuotaneen ja pelkäät jonkun käyttävän niitä hyväkseen.

Termit tutuiksi

Mitä tarkoittaa tietovuoto?

Tietovuoto tarkoittaa sitä, että henkilötietoja tai muuta luottamuksellista tietoa päätyy ulkopuolisille. Tietovuoto voi olla tahallinen tai tahaton. Esimerkiksi vahingossa väärälle henkilölle lähetetty kirje voi olla tietovuoto, vaikkei siitä koituisi vahinkoa kenellekään.

Mitä tarkoittaa tietomurto?

Tietomurto on kyseessä esimerkiksi silloin, kun joku murtautuu yrityksen tietojärjestelmään ja varastaa sieltä luottamuksellisia tietoja, mahdollisesti rikollisiin tarkoituksiin.

Mitä tarkoittaa kalastelu?

Sinulta voidaan myös yrittää kalastella tietoja huijaussähköpostilla, -viestillä tai puhelimitse, Kalastelun tavoitteena on usein saada huijattua sinulta verkkopankkitunnuksesi tai maksukorttitietosi.

Mitä tarkoittaa identiteettivarkaus?

Jos henkilötiedot vuotavat vääriin käsiin, saatetaan tiedoilla yrittää tehdä identiteettivarkaus.

Identiteettivarkaus tarkoittaa sitä, että joku esiintyy toisen ihmisen henkilöllisyydellä ilman lupaa ja aiheuttaa tälle toiminnallaan haittaa. Usein identiteettivarkauksiin liittyy taloudellinen vahinko: varastetuilla tiedoilla voidaan esimerkiksi yrittää ottaa toisen henkilön tiedoilla luottoja tai tilata tavaroita. Tällöin kyseessä on petos.

Epäiletkö, että henkilökohtaisia tietojasi on vuodettu?

  • Ole välittömästi yhteydessä pankkiisi tai sulkupalveluun, jos vuotaneissa tiedoissa on verkkopankkitunnuksesi tai niiden osa, tai maksukortin numero tai osa siitä. Ilmoita pankkiisi myös, jos henkilöllisyystodistuksesi tai sen kopio on kadonnut.
  • Tee rikosilmoitus, jos epäilet tai tiedät jonkun käyttävän henkilö- tai pankkitietojasi.
  • Seuraa viranomaisilta saamiasi ohjeita.
  • Seuraa tilitapahtumiasi ja noudata tavanomaista varovaisuutta.
  • Tietovuodoissa vuotaneita yhteystietoja saatetaan käyttää myös kalasteluyrityksiin tai roskapostitukseen. Tuntemattomiin yhteydenottoihin puhelimella ja viesteillä kannattaa suhtautua varauksella.
  • Voit myös harkita puhelinnumeron muuttamista salaiseksi. Harkitse numeron vaihtamista, jos saat siihen häiritseviä tai huijausyrityksiltä vaikuttavia puheluita tai viestejä.

Epäiletkö, että olet joutunut identiteettivarkauden uhriksi?

Identiteettivarkautta voi olla syytä epäillä, jos huomaat tiliotteellasi tai luottokorttilaskulla tunnistamattomia maksun vastaanottajia tai saat laskuja tavaroista tai palveluista, joita et ole tilannut.

Rikosilmoitus

Tee rikosilmoitus poliisille.

Yhteys pankkiin

Ole välittömästi yhteydessä pankkiisi tai sulkupalveluun, jos vuotaneissa tiedoissa on verkkopankkitunnuksesi tai niiden osa, tai maksukortin numero tai osa siitä. Ilmoita pankkiisi myös, jos henkilöllisyystodistuksesi tai sen kopio on kadonnut.

Salasanat  

Vaihda mahdollisesti vääriin käsiin joutunut salasana kaikista niistä palveluista, joissa se on sinulla käytössä. Käytä eri palveluissa eri salasanaa. Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistus niissä palveluissa, joissa se on mahdollista.

Oma luottokielto

Lisäksi voit rajoittaa uusien lainojen ottamista nimissäsi tekemällä maksullisen, vapaaehtoisen luottokiellon. Saat erillisen tositteen, jolla osoitat luottokelpoisuutesi omaehtoisesta luottokiellosta huolimatta. On kuitenkin syytä muistaa, että kaikki palveluntarjoajat eivät tarkasta luottotietoja esimerkiksi osamaksusopimuksia tehtäessä.

Vakuutusturva

Ole yhteydessä vakuutusyhtiöösi siinä vaiheessa, kun rikosasian esitutkinta on päättynyt ja asia on edennyt oikeuskäsittelyyn.

Pohjola Vakuutuksen kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus korvaa asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja myös identiteettivarkauden sattuessa.

OP-Visa Platinum -korttiin sisältyy ID-Turva, joka auttaa selvittämään identiteettivarkauden aiheuttamia haittoja.