Henkilöllisyyden todistaminen pankissa

Millaiset henkilöllisyystodistukset kelpaavat pankkiasioinnissa? 

Verkkopalvelutunnuksiin liittyvissä asioissa tarvitset aina passin tai matkustusasiakirjaksi kelpaavan henkilökortin. Passin tai henkilökortin tulee olla myönnetty Suomessa tai muualla Euroopan talousalueella, San Marinossa tai Sveitsissä. Sinulla täytyy olla myös suomalainen henkilötunnus. Tämä koskee kaikkea vahvaan tunnistautumiseen liittyvää asiointia, kuten tunnusten hakemista tai uusimista.  

Muussa pankkiasioinnissa henkilöllisyystodistukseksi kelpaavat Suomen viranomaisen myöntämä 

  • Passi, merimiespassi tai diplomaattipassi (ei muukalaispassi) 
  • Henkilökortti, joka on myönnetty 1.3.1999 jälkeen 
  • Ajokortti (Suomen kansalaiselle 1.10.1990 jälkeen myönnetty, ei kuitenkaan väliaikainen, tilapäinen, vaihdettu eikä mobiiliajokortti) 

Henkilöllisyystodistuksesi ei saa olla vahingoittunut eikä vanhentunut. Sinut pitää myös voida tunnistaa sen kuvasta. Tutunkin virkailijan täytyy tarkistaa henkilöllisyystodistuksesi joka käynnillä.  

Jos sinulla ei ole sopivaa tai voimassa olevaa henkilöllisyystodistusta, voit pyytää poliisilta kertakäyttöisen tunnistuksen esimerkiksi verkkopalvelutunnusten myöntämistä varten. Lisätietoa saat poliisin sivuilta.  

Ulkomaisen viranomaisen myöntämä henkilöllisyystodistus pankkiasioinnissa 

Voit todistaa pankissa henkilöllisyytesi ulkomaisen viranomaisen myöntämällä passilla tai diplomaattipassilla. Henkilöllisyystodistukseksi käy myös Euroopan talousalueella (ETA), San Marinossa ja Sveitsissä myönnetty henkilökortti. Poikkeuksen muodostavat Irlannin, Norjan ja Tanskan kansalaiset, jotka tarvitsevat aina passin pankkiasiointiin.