Hyväksyttävät henkilöllisyystodistukset

Henkilöllisyyden todistaminen pankissa

Asioidessasi pankissa tarvitset henkilöllisyystodistuksen. Sinun kannattaa ottaa konttoriin mukaan aina passi tai henkilökortti. Ajokortti ei kelpaa, jos asiointisi koskee verkkopalvelutunnuksia. Tarkemmat tiedot eri viranomaisten ja maiden myöntämistä henkilöllisyystodistuksista löydät alta.

Henkilöllisyystodistuksesi ei saa olla vahingoittunut eikä vanhentunut, ja sinut pitää myös voida tunnistaa sen kuvasta. 

Henkilöllisyystodistus muissa kuin tunnuksia koskevissa asioissa 

Kun asiasi ei koske verkkopalvelutunnuksia, sopivia henkilöllisyystodistuksia ovat: 

 1. Suomalaisen viranomaisen myöntämä ja voimassa oleva
  a) henkilökortti, joka on myönnetty 1.3.1999 jälkeen. Myös alaikäisen henkilökortti, ulkomaalaisen henkilökortti ja väliaikainen henkilökortti kelpaavat.
  b) Suomen kansalaiselle myönnetty passi, väliaikainen passi, virka- tai diplomaattipassi tai merimiespassi. Hätäpassi ei kelpaa. Myös ulkomaisen viranomaisen myöntämä matkustusasiakirjaksi kelpaava ja voimassa oleva passi sekä diplomaattipassi kelpaavat.
  c) Suomen kansalaiselle 1.10.1990 jälkeen myönnetty ajokortti (muovinen). Ei kuitenkaan väliaikainen ajokortti, tilapäinen tai sähköinen ajokortti, vaihdettu ajokortti (ajokortissa ehtokoodi 70), eikä ulkomaalaiselle myönnetty ajokortti. Ajokortti ei kelpaa, jos haet konttorista verkkopalvelutunnuksia.  
 2. ETA-maan sekä Sveitsin tai San Marinon viranomaisen myöntämä matkustusasiakirjaksi kelpaava ja voimassa oleva passi, diplomaattipassi tai henkilökortti. Poikkeuksen muodostavat Irlannin, Norjan ja Tanskan kansalaiset, jotka tarvitsevat aina passin pankkiasiointiin.  
 3. Muun ulkomaisen viranomaisen myöntämä matkustusasiakirjaksi kelpaava ja voimassa oleva passi tai diplomaattipassi. 

Henkilöllisyystodistus verkkopalvelutunnuksiin liittyvissä asioissa 

Jos asiasi liittyy verkkopalvelutunnuksiin, ajokortti ei kelpaa henkilöllisyystodistukseksi. Tunnuksia koskevissa asioissa tarvitset Suomen, toisen ETA-maan, Sveitsin tai San Marinon myöntämän passin tai henkilökortin. Sinulla tulee olla myös suomalainen henkilötunnus.  

Kun asiointisi liittyy tunnuksiin, voit tunnistautua konttorissa näillä asiakirjoilla:  

 1. Suomalaisen viranomaisen myöntämä ja voimassa oleva henkilökortti, joka on myönnetty 1.3.1999 jälkeen. Myös alaikäisen henkilökortti, ulkomaalaisen henkilökortti ja väliaikainen henkilökortti kelpaavat.  
 2. Suomen kansalaiselle myönnetty passi tai väliaikainen passi, muttei hätäpassi. Myös virka- tai diplomaattipassi kelpaavat.  
 3. ETA-maan sekä Sveitsin tai San Marinon viranomaisen myöntämä matkustusasiakirjaksi kelpaava ja voimassa oleva passi, diplomaattipassi tai henkilökortti.  

Toimi näin, jos sinulla ei ole hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta 

Jos asiasi koskee pankkitunnuksia eikä sinulla ole ETA-maan, Sveitsin tai San Marinon viranomaisen myöntämää henkilöllisyystodistusta, sinun täytyy käydä tunnistautumassa poliisilla. Tämä koskee esimerkiksi Yhdysvaltain, Venäjän ja Ison-Britannian kansalaisia.  

Sinun tulee pyytää poliisilta tunnistusta henkilöllisyyden todentamiseksi myös silloin, jos sinulla ei ole tunnistautumiseen kelpaavaa asiakirjaa etkä ole saanut ulkomaalaisen henkilökorttia.  

Poliisi tunnistaa sinut, minkä jälkeen poliisi lähettää todistuksen ensitunnistuksesta kirjattuna kirjeenä suoraan pankille. Löydät ohjeet ja poliisikäyntiä varten täytettävän lomakkeen poliisin internet-sivuilta.