Hyväksyttävät henkilöllisyystodistukset pankissa

Pankissa tarvitsemasi henkilöllisyystodistus riippuu siitä, minkälaista asiaa hoidat. Jos sinulla on passi tai suomalaisen viranomaisen myöntämä henkilökortti, ota se mukaasi.

✓ Kun asiasi liittyy OP:n tunnuksiin, tarvitset voimassa olevan passin tai henkilökortin. Tämä koskee esimerkiksi tapauksia, joissa olet unohtanut tai hukannut pankkitunnuksesi. 

✓ Jos olet esimerkiksi tulossa OP:n asiakkaaksi ja haet samalla pankkitunnuksia, ota mukaasi suomalainen passisi tai henkilökorttisi. 

✓ Henkilöllisyystodistuksesi tulee olla kuvallinen, ehjä ja voimassa.

Liittyykö käyntisi pankkitunnuksiin?

Pankkitunnuksiin ja vahvaan sähköiseen tunnistautumiseen liittyvissä asioissa tarvitset passin tai henkilökortin

  • Passin tai henkilökortin tulee olla myönnetty Suomessa tai muualla Euroopan talousalueella (ETA), San Marinossa tai Sveitsissä. 
  • Sinulla täytyy olla myös suomalainen henkilötunnus. 
  • Kysymme passia tai henkilökorttia aina, kun asiointisi liittyy vahvaan sähköiseen tunnistautumiseen. Et esimerkiksi voi hakea tai uusia tunnuksia ilman passia tai henkilökorttia. 
  • Jos käyntisi koskee tunnusten ja palveluiden avaamista lapsellesi, voit tunnistautua myös ajokortillasi. 

Henkilöllisyyden todistaminen pankissa

Jos asiointisi ei koske pankkitunnuksia, tai olet avaamassa palveluita lapsellesi, henkilöllisyystodistukseksi kelpaavat Suomen viranomaisen myöntämä

  • Passi, merimiespassi tai diplomaattipassi (ei muukalaispassi)
  • Henkilökortti, josta ilmenee sen voimassaoloaika
  • Ajokortti (Suomen kansalaiselle 1.10.1990 jälkeen myönnetty, ei kuitenkaan väliaikainen, tilapäinen, vaihdettu eikä mobiiliajokortti)

Voit todistaa henkilöllisyytesi myös ulkomaisen viranomaisen myöntämällä passilla, diplomaattipassilla tai Euroopan talousalueella (ETA), San Marinossa tai Sveitsissä myönnetyllä matkustusasiakirjaksi kelpaavalla henkilökortilla.

Henkilöllisyystodistuksesi ei saa olla vahingoittunut eikä vanhentunut. Sinut pitää myös voida tunnistaa sen kuvasta. 

Toimi näin, jos sinulla ei ole hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta 

Suomen kansalaisten kannattaa yleensä hakea passia. Voit samalla hakea henkilökorttia. Lue passin hakemisesta poliisin sivuilla 

  • Jos asiasi koskee pankkitunnuksia eikä sinulla ole Euroopan talousalueeseen (ETA) kuuluvan maan, Sveitsin tai San Marinon viranomaisen myöntämää henkilöllisyystodistusta, sinun täytyy käydä tunnistautumassa poliisilla.
  • Sinun tulee pyytää poliisilta tunnistusta henkilöllisyyden todentamiseksi myös silloin, jos sinulla ei ole tunnistautumiseen kelpaavaa asiakirjaa etkä ole saanut ulkomaalaisen henkilökorttia.  
  • Poliisi tunnistaa sinut, minkä jälkeen poliisi lähettää todistuksen ensitunnistuksesta kirjattuna kirjeenä suoraan pankille. Löydät ohjeet ja poliisikäyntiä varten täytettävän lomakkeen poliisin internet-sivuilta. Lue ensitunnistuksesta poliisin sivuilla