Korttimaksu verkossa

Näin käytät maksukorttiasi turvallisesti

Kortilla maksaminen on lähtökohtaisesti turvallinen tapa maksaa kassalla tai verkossa, kun noudatat korttia käyttäessäsi normaalia varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta. Pidä kortistasi ja sen tunnusluvusta huolta, aseta kortillesi turvarajat ja seuraa korttitapahtumiasi säännöllisesti.

Kortin ja tunnusluvun huolellinen käyttö

 • Opettele korttisi tunnusluku eli PIN-koodi ulkoa ja hävitä pankista mahdollisesti saamasi tunnuslukukirje. Älä merkitse tunnuslukua korttiin tai muualle.
 • Voit tarkistaa unohtuneen tunnusluvun aina tarvittaessa maksutta kirjautumalla op.fi-palveluun tai OP-mobiiliin. Valitse Rahat-kohdasta Omat kortit ja sieltä kortti, johon tarvitset tunnusluvun ja siirry kortin asetuksissa kohtaan Tarkista tunnusluku.   
 • Älä koskaan luovuta korttiasi toisen käyttöön tai paljasta tunnuslukua muille. Pankin henkilökunta tai viranomaiset eivät missään tilanteissa kysy sinulta maksuvälineiden tunnuksia, kuten verkkopankin käyttäjätunnusta ja salasanaa, kokonaista korttinumeroa tai kortin tunnuslukua.  
 • Käytä korttisi tietoja vain maksaessasi jotain itse. Ole tarkkana, äläkä koskaan hyväksy Mobiiliavaimella tai avainluvulla tapahtumaa, josta et ole varma tai jota et tunnista.  
 • Älä jätä korttiasi valvomattomaan paikkaan, esimerkiksi autoon, hotellihuoneeseen tai ravintolan pöytään. Jos oma huolimattomuutesi myötävaikuttaa korttisi väärinkäyttöön, vastaat itse tappiosta. Kortin tunnuslukua ei saa missään tapauksessa säilyttää kortin kanssa samassa paikassa. 
 • Kun korttisi uusitaan, tuhoa vanha kortti leikkaamalla sen magneettijuova ja siru kahtia.

Kortin turvarajojen asettaminen

Voit asettaa vuorokausikohtaiset turvarajat kortilla tehtäville käteisnostoille, maksupäätteellä tehtäville korttimaksuille sekä verkossa ja sovelluksissa tehtäville ostoille. Aseta turvarajat erikseen kortin credit- ja debit-puolille. Kortin credit-ominaisuudella OP:n digipalveluissa tekemäsi tilisiirrot ja laskunmaksut eivät sisälly turvarajoihin.

Turvarajoja voi asettaa ja muuttaa OP:n digipalveluissa aina tarpeen mukaan. Uudet rajat tulevat voimaan heti. 

Kortin turvarajan lisäksi tilillä voi olla käyttöraja, joka rajoittaa vuorokausikohtaisia korttimaksuja.


Lue lisää kortin turvarajoista

Korttitapahtumien seuranta ja virheistä reklamointi

Seuraa kortti- ja tilitapahtumiasi, jotta huomaat mahdolliset väärinkäytökset mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.  

Jos huomaat tiliotteellasi tai luottokorttilaskullasi korttitapahtumia, joita et tunnista, sulje korttisi viipymättä soittamalla ympäri vuorokauden palvelevaan OP Sulkupalveluun 0100 0555 (pvm/mpm).  Huomioi, että kaupan nimi, jossa teit ostoksen, on usein eri kuin tapahtumaerittelyssä näkyvä nimi. Tutki siis myös maksettuja summia ja päivämääriä.

Lue lisää OP Sulkupalvelusta

Tehtyäsi poliisille rikosilmoituksen tuntemattomista korttitapahtumista voit tehdä niistä reklamaation eli korttitapahtumien selvityspyynnön. Mahdollinen korvauspäätös tehdään vasta reklamaation käsittelyn yhteydessä.   

Katso ohjeet reklamaatioon

Korttiturvallisuuspalvelumme saattaa lähestyä sinua tekstiviestillä korttiturvallisuuteen liittyvissä syissä. Jos saat tällaisen viestin, soita ympäri vuorokauden auki olevaan korttiturvallisuuspalveluumme numeroon 0100 0530 (pvm/mpm).  

 

 • Älä käytä automaattia, jos sen läheisyydessä on ylimääräisiä henkilöitä. Anna myös muille asiointirauha automaatilla.  
 • Suojaa näppäimistö sivullisilta, kun näppäilet tunnuslukusi.  
 • Jos tunnet olosi turvattomaksi, paina tunnusluvun sijaan punaista Stop-näppäintä. Ota kortti ja nosta rahaa myöhemmin.  
 • Jos havaitset automaatissa jotain epäilyttävää, ota yhteys pankkiin, automaatin hoitajaan tai poliisiin.  
 • Tarkista summa ennen tunnusluvun näppäilyä tai allekirjoitusta.
 • Kun näppäilet tunnuslukusi, suojaa näppäimistö sivullisilta.
 • Lähimaksulla voit maksaa pienet ostokset ilman tunnuslukua ja näin voit välttää mahdollisen tunnusluvun urkinnan maksutapahtuman yhteydessä.
 • Maksupääte pyytää aika ajoin asettamaan kortin maksupäätteeseen ja syöttämään kortin tunnusluvun – myös alle 50 euron ostoissa. Näin varmistetaan, että kortti on oikean kortinhaltijan hallussa.
 • Ilman tunnuslukua tehtyjen lähimaksujen määrää ja kokonaisarvoa on rajoitettu, jotta mahdollisesti vääriin käsiin joutuneella kortilla ei voi tehdä useita maksuja.
 • Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi – kyseessä on oma etusi.
 • Pyri välttämään tilanteita, joissa korttisi viedään pois näkyviltäsi.
 • Varmista, että saat oman korttisi takaisin maksun jälkeen.
 • Säilytä maksutosite ja vertaa sitä tiliotteeseen tai korttilaskuun.
 • Hävitä vanhat maksutositteet huolellisesti.

Kun maksat ostoksia verkossa, asioi verkkokaupoissa, joissa on maksuvaihtoehtona Verified by Visa tai Mastercard Identity Check. Nämä palvelut lisäävät verkossa maksamisen turvallisuutta, koska sekä kauppias että ostaja tunnistetaan luotettavasti.

Lue lisää verkkomaksamisesta

Miksi kannattaa maksaa luottokortilla? 

 

OP Ryhmälle on tärkeää suojata pankkiasioinnissa asiakkaiden tietoja ja toimintaa. Korttimaksamisessa se tarkoittaa maksukorttitietojen sekä maksutapahtumien käsittelyn tietoturvan varmistamista. OP Ryhmällä on PCI DSS -sertifiointi.  

Korttimaksamisen tietoturvastandardi PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) turvaa maksukorttitietoja -tapahtumia sekä suojaa kuluttajia näihin liittyviltä uhkilta. Se koskee kaikkia toimijoita ja järjestelmiä, jotka tallentavat, käyttävät, siirtävät tai muulla tavoin käsittelevät maksukorttitietoja ja -tapahtumia. Standardin ovat laatineet suurimmat korttiyhtiöt eli Visa, Mastercard, American Express, Discover ja JCB.