Korttiturvallisuus-kuva2

Turvallista maksamista kassalla ja verkossa

Kortin katoamisen tai väärinkäytöksen varalta maksukortille on hyvä asettaa turvarajat. Säilytä korttiasi yhtä huolellisesti kuin käteistä rahaa.

Aseta kortillesi turvarajat

Kortin katoamisen tai väärinkäytöksen varalta maksukortille on hyvä asettaa turvarajat. Vuorokausikohtaiset turvarajat voit asettaa käteisnostoille, varmennettaville korttiostoille ja verkkomaksamiselle sekä muille etäostoille. Rajat täytyy käydä asettamassa erikseen kortin Credit- ja Debit-puolelle. Turvarajoihin eivät sisälly kortin credit-ominaisuudelta OP-verkkopalvelussa tehtävät tilisiirrot ja laskunmaksut.

Rajojen asettaminen ja muuttaminen onnistuu OP-verkkopalvelussa. Uudet rajat tulevat voimaan heti. Suosittelemme muuttamaan turvarajoja aina tarpeesi mukaan.

Huomaathan, että kortin turvarajan lisäksi myös tilillä voi olla käyttöraja, joka rajoittaa korttimaksuja.

Pidä kortistasi ja tunnusluvustasi huolta

 • Opettele korttisi tunnusluku ulkoa ja hävitä pankista saamasi tunnuslukukirje. Älä merkitse tunnuslukua korttiin tai muualle.
 • Älä koskaan luovuta korttiasi toisen käyttöön tai paljasta tunnuslukua toiselle – edes pankki tai viranomaiset eivät tarvitse tunnuslukuasi missään tilanteissa.
 • Säilytä korttiasi yhtä huolellisesti kuin käteistä rahaa. Varmista aika ajoin, että korttisi on tallessa.
 • Älä jätä korttiasi valvomattomaan paikkaan, esimerkiksi autoon, hotellihuoneeseen tai ravintolan pöytään. Jos oma huolimattomuutesi myötävaikuttaa korttisi väärinkäyttöön, vastaat itse väärinkäyttötappiosta joko osittain tai kokonaan. Kortin tunnuslukua ei esimerkiksi saa missään tapauksessa säilyttää kortin kanssa samassa paikassa.
 • Kun korttisi uusitaan, tuhoa vanha kortti leikkaamalla sen magneettijuova ja siru kahtia.

Seuraa korttitapahtumia ja reklamoi virheistä

Jos huomaat tiliotteellasi tai luottokorttilaskullasi korttitapahtumia, joita et tunnista, voit tehdä korttitapahtumien selvityspyynnön eli reklamaation.

 

 • Älä käytä automaattia, jos sen läheisyydessä on ylimääräisiä henkilöitä.
 • Anna puolestasi muille asiointirauha.
 • Suojaa näppäimistö sivullisilta, kun näppäilet tunnuslukusi.
 • Jos tunnet olosi turvattomaksi, paina tunnusluvun sijaan punaista Stop-näppäintä. Ota kortti ja nosta rahaa myöhemmin.
 • Jos havaitset automaatissa jotain epäilyttävää, ota yhteys pankkiin, automaatin hoitajaan tai poliisiin.
 • Pyri välttämään tilanteita, joissa korttisi viedään pois näkyviltäsi.
 • Tarkista summa ennen tunnusluvun näppäilyä tai allekirjoitusta.
 • Kun näppäilet tunnuslukusi, suojaa näppäimistö sivullisilta.
 • Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi – kyseessä on oma etusi.
 • Varmista, että saat oman korttisi takaisin maksun jälkeen.
 • Säilytä maksutosite ja vertaa sitä tiliotteeseen tai korttilaskuun.
 • Hävitä vanhat maksutositteet huolellisesti.
 • Kun maksat verkossa, asioi verkkokaupoissa, joissa on maksuvaihtoehtona Verified by Visa tai MasterCard SecureCode.

Lähimaksaminen on helppo, nopea ja turvallinen tapa maksaa pienet ostokset, ja maksutapa yleistyy koko ajan. Ilman tunnuslukua tehtävät maksut vähentävät mahdollisuuksia tunnusluvun urkintaan maksutapahtuman yhteydessä. Lähimaksun avulla kortin tunnusluku ei siten joudu rikollisen käsiin.

 • Lähimaksuominaisuudella varustetulla kortilla voit maksaa enintään 50 euron ostokset ilman tunnuslukua.
 • Maksupääte pyytää aika ajoin asettamaan kortin maksupäätteeseen ja syöttämään kortin tunnusluvun – myös alle 50 euron ostoissa. Näin varmistetaan, että kortti on oikean kortinhaltijan hallussa.
 • Vääriin käsiin joutuneella kortilla ei voida tehdä useita veloituksia, sillä ilman tunnuslukua tehtyjen lähimaksujen määrää ja kokonaisarvoa on rajoitettu.

Verified by Visa ja MasterCard SecureCode ovat palveluja, jotka lisäävät verkossa maksamisen turvallisuutta. Palvelun avulla varmistat, että verkossa maksaminen on turvallista. Kun maksat ostoksesi verkossa Verified by Visa tai MasterCard SecureCode -palvelun kautta, siirryt maksuvaiheessa OP-verkkopalveluun, jossa kuittaat ostoksen suojatussa verkkoyhteydessä omilla verkkopalvelutunnuksillasi. Näin sekä kauppias että ostaja on tunnistettu luotettavasti. Palveluita käyttävät verkkokaupat tunnistat Verified by Visa tai MasterCard SecureCode -logosta.

Näin palvelu toimii:

 1. Tee ensin ostokset ja siirry sitten maksamiseen.
 2. Valitse maksutavaksi Visa tai MasterCard.
 3. Anna korttisi numero ja voimassaoloaika.
 4. Paina "Maksa"-painiketta. Nyt siirryt OP-verkkopalveluun.
 5. Näyttöön avautuu pieni ikkuna, johon kuittaat ostoksesi OP-verkkopalvelun käyttäjätunnuksella, salasanalla ja vaihtuvalla avainluvulla.
 6. Saat vahvistuksen onnistuneesta maksusta.
 7. Palaat kauppiaan sivuille, saat kauppiaalta tilausvahvistuksen.
 8. Kun maksat luottokortilla, ostos veloitetaan seuraavassa Visa- tai MasterCard -laskussasi. Maksaessasi OP-Visa Debitillä veloitetaan ostos suoraan pankkitililtäsi.

Verified by Visa -palvelun avulla varmistat, että verkossa maksaminen on turvallista. Palvelu ei vaadi erillistä käyttöönottoa, sillä maksaessasi ostokset verkossa OP Visa Business Card -kortilla Verified by Visa -palvelun kautta saat maksuvaiheessa puhelimeesi kertakäyttöisen vahvistuskoodin. Vahvistuskoodin avulla tunnistaudut ja hyväksyt maksun. Näin sekä verkkokauppa että ostaja tunnistetaan luotettavasti.

Palvelua käyttävät verkkokaupat tunnistat Verified by Visa -logosta.

Näin toimii turvallinen Verified by Visa -palvelu

 1. Tee ensin ostokset ja siirry sitten maksamaan.
 2. Valitse maksutavaksi Visa.
 3. Kirjoita pyydetyt kortin tiedot ja jatka maksamiseen.
 4. Näyttöön avautuu ikkuna, jossa sinua pyydetään tunnistautumaan vahvistuskoodilla.
 5. Saat puhelimeesi kertakäyttöisen vahvistuskoodin.
 6. Tunnistaudu ja hyväksy maksu kirjoittamalla vahvistuskoodi siihen varattuun kenttään.
 7. Saat vahvistuksen onnistuneesta maksusta ja palaat verkkokaupan sivuille.

OP Ryhmälle on tärkeää suojata asiakkaiden tietoja ja toimintaa pankkiasiointiin liittyen. Korttimaksamisen osalta se tarkoittaa maksukorttitietojen sekä maksutapahtumien käsittelyn tietoturvan varmistamista näihin liittyviä vaatimuksia vasten. Tältä osin olemme tehneet merkittävän edistysaskeleen.

Maksukorttitietojen ja -tapahtumien turvaamiseksi ja kuluttajien suojaamiseksi näihin liittyviltä uhkilta on kehitetty korttimaksamisen tietoturvastandardi PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard). OP Ryhmä on viime vuosina kehittänyt vahvasti korttimaksamiseen liittyviä prosesseja ja toimintaa kyseisen standardin tietoturvavaatimuksia vasten. Tämän kehittämisen myötä OP on saavuttanut PCI DSS -tietoturvastandardin asettamat vaatimukset ja saanut toiminnalleen niitä vastaavan PCI DSS -sertifioinnin.

”Asiakkaiden asioinnin turvallisuuden huomioiminen on meille hyvin tärkeää ja on hienoa, että pystymme osoittamaan sen nyt vielä korttimaksamisen sertifioinnin ja sen jatkuvan ylläpidon kautta”, sanoo OP:n korttiliiketoiminnasta vastaava Anssi Huhta.

Maksukorttien käyttäjien on hyvä muistaa muutama perussääntö. Korttia tulee säilyttää huolellisesti ja pitää kortin tunnusluku vain omana tietonaan. Tunnuslukua ei tule kertoa kenellekään, vaikka kysyjä vaikuttaisikin luotettavalta tai asialliselta. Jos korttisi tai tunnuslukusi katoaa tai päättyy vääriin käsiin, ota välittömästi yhteys sulkupalveluun.

Soita sulkupalveluun 0100 0555 (24 h/vrk)

Ulkomailta soitettaessa numero on +358 100 0555 (24 h/vrk)

Payment Card Industry Data Security Standard eli PCI DSS on tietoturvastandardi, joka määrittää vaatimukset turvalliselle korttitietojen käsittelylle. PCI DSS -standardi koskee kaikkia toimijoita ja järjestelmiä, jotka tallentavat, käyttävät, siirtävät tai muulla tavoin käsittelevät maksukorttitietoja ja -tapahtumia. Standardin ovat laatineet suurimmat korttiyhtiöt (Visa, MasterCard, American Express, Discover ja JCB).

Korttiturvallisuus