Korttimaksu verkossa

Turvallista maksamista kortilla

Kortilla maksaminen on lähtökohtaisesti turvallinen tapa maksaa kassalla tai verkossa. Korttia käyttäessä tulee kuitenkin noudattaa normaalia varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta. Pidä korttisi tunnusluvusta huolta, aseta kortille turvarajat ja seuraa korttitapahtumiasi säännöllisesti.

Kortin ja tunnusluvun huolellinen käyttö

 

 • Opettele korttisi tunnusluku ulkoa ja hävitä pankista saamasi tunnuslukukirje. Älä merkitse tunnuslukua korttiin tai muualle.
 • Voit tarkistaa unohtuneen tunnusluvun eli PIN-koodin itse helposti ja maksutta kirjautumalla op.fi-palveluun tai OP-mobiiliin. Valitse Rahat-kohdasta Omat kortit ja sieltä kortti, johon tarvitset tunnusluvun ja siirry kortin asetuksissa kohtaan Tarkista tunnusluku. Voit tarkistaa tunnusluvun aina tarvittaessa. 
 • Älä koskaan luovuta korttiasi toisen käyttöön tai paljasta tunnuslukua toiselle – edes pankki tai viranomaiset eivät tarvitse tunnuslukuasi missään tilanteissa.
 • Säilytä korttiasi yhtä huolellisesti kuin käteistä rahaa. Varmista aika ajoin, että korttisi on tallessa.
 • Älä jätä korttiasi valvomattomaan paikkaan, esimerkiksi autoon, hotellihuoneeseen tai ravintolan pöytään. Jos oma huolimattomuutesi myötävaikuttaa korttisi väärinkäyttöön, vastaat itse väärinkäyttötappiosta joko osittain tai kokonaan. Kortin tunnuslukua ei esimerkiksi saa missään tapauksessa säilyttää kortin kanssa samassa paikassa.
 • Kun korttisi uusitaan, tuhoa vanha kortti leikkaamalla sen magneettijuova ja siru kahtia.

Kortin turvarajan asettaminen

Vuorokausikohtaiset kortin turvarajat voit asettaa käteisnostoille, varmennettaville korttiostoille ja verkkomaksamiselle sekä muille etäostoille. Rajat asetetaan erikseen  kortin Credit- ja Debit-puolelle. Turvarajoihin eivät sisälly kortin credit-ominaisuudelta OP-verkkopalvelussa tehtävät tilisiirrot ja laskunmaksut.

Voit asettaa ja muuttaa turvarajoja OP-verkkopalvelussa aina oman tarpeesi mukaan. Uudet rajat tulevat voimaan heti. 

Kortin turvarajan lisäksi tilillä voi olla käyttöraja, joka rajoittaa korttimaksuja. Tilin käyttörajoitus rajaa tilin vuorokausikohtaista tilin käyttämistä ja vaikuttaa samalla kortin käyttämiseen. 
Lue lisää kortin turvarajoista

Korttitapahtumien seuranta ja virheistä reklamointi

Seuraa kortti- ja tilitapahtumiasi, jotta huomaat mahdolliset väärinkäytökset mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.  

Jos huomaat tiliotteellasi tai luottokorttilaskullasi korttitapahtumia, joita et tunnista, sulje korttisi viipymättä soittamalla OP Sulkupalveluun 0100 0555 (pvm/mpm, auki ympäri vuorokauden). Tämän jälkeen voit tehdä korttitapahtumien selvityspyynnön eli reklamaation. 

Olemme parantamassa korttiturvallisuuteen liittyvää asiakaspalvelua, myös vaihtamalla korttiturvallisuuspalvelun puhelinnumeron helpommaksi. Toistaiseksi molemmat numerot ovat käytössä, jonka vuoksi ne löytyvät edelleen sivuilta. Päivitämme uuden numeron myös viestipohjiin mahdollisimman pian.

Korttiturvallisuuteen liittyvistä syistä johtuen korttiturvallisuuspalvelu saattaa lähestyä sinua tekstiviestillä. Kyseessä on kortin turvallisuuteen liittyvä tiedustelu. Jos saat tällaisen viestin, soita korttiturvallisuuspalveluumme joko numeroon 010 252 1530 (auki ympäri vuorokauden), tai numeroon 0100 0530 (auki ympäri vuorokauden). Puheluiden hinnat:

 • 010 252 1530: 0,0835 €/puhelu + 0,167 €/min, kun soitetaan kotimaan kiinteän verkon lankaliittymästä tai matkapuhelinliittymästä (hinta sisältää ALV:n).
 • 0100 0530: Pvm/mpm, kun soitetaan kotimaan kiinteän verkon lankaliittymästä tai matkapuhelinliittymästä.

 

 

 • Älä käytä automaattia, jos sen läheisyydessä on ylimääräisiä henkilöitä.
 • Anna puolestasi muille asiointirauha.
 • Suojaa näppäimistö sivullisilta, kun näppäilet tunnuslukusi.
 • Jos tunnet olosi turvattomaksi, paina tunnusluvun sijaan punaista Stop-näppäintä. Ota kortti ja nosta rahaa myöhemmin.
 • Jos havaitset automaatissa jotain epäilyttävää, ota yhteys pankkiin, automaatin hoitajaan tai poliisiin.
 • Tarkista summa ennen tunnusluvun näppäilyä tai allekirjoitusta.
 • Kun näppäilet tunnuslukusi, suojaa näppäimistö sivullisilta.
 • Lähimaksulla voit maksaa pienet ostokset ilman tunnuslukua ja näin voit välttää mahdollisen tunnusluvun urkinnan maksutapahtuman yhteydessä.
 • Maksupääte pyytää aika ajoin asettamaan kortin maksupäätteeseen ja syöttämään kortin tunnusluvun – myös alle 50 euron ostoissa. Näin varmistetaan, että kortti on oikean kortinhaltijan hallussa.
 • Vääriin käsiin joutuneella kortilla ei voida tehdä useita veloituksia, sillä ilman tunnuslukua tehtyjen lähimaksujen määrää ja kokonaisarvoa on rajoitettu.
 • Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi – kyseessä on oma etusi.
 • Pyri välttämään tilanteita, joissa korttisi viedään pois näkyviltäsi.
 • Varmista, että saat oman korttisi takaisin maksun jälkeen.
 • Säilytä maksutosite ja vertaa sitä tiliotteeseen tai korttilaskuun.
 • Hävitä vanhat maksutositteet huolellisesti.

Kun maksat verkossa, asioi verkkokaupoissa, joissa on maksuvaihtoehtona Verified by Visa tai Mastercard Identity Check . Nämä palvelut lisäävät verkossa maksamisen turvallisuutta. 
Maksaessasi ostoksesi verkossa kyseisten palveluiden kautta, sekä kauppias että ostaja tunnistetaan luotettavasti.
Palveluita käyttävät verkkokaupat tunnistat Visa Secure tai Mastercard Identity Check -logosta.

 

OP Ryhmälle on tärkeää suojata asiakkaiden tietoja ja toimintaa pankkiasiointiin liittyen. Korttimaksamisen osalta se tarkoittaa maksukorttitietojen sekä maksutapahtumien käsittelyn tietoturvan varmistamista näihin liittyviä vaatimuksia vasten.

Maksukorttitietojen ja -tapahtumien turvaamiseksi ja kuluttajien suojaamiseksi näihin liittyviltä uhkilta on kehitetty korttimaksamisen tietoturvastandardi PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard). OP Ryhmä on viime vuosina kehittänyt vahvasti korttimaksamiseen liittyviä prosesseja ja toimintaa kyseisen standardin tietoturvavaatimuksia vasten. Tämän kehittämisen myötä OP on saavuttanut PCI DSS -tietoturvastandardin asettamat vaatimukset ja saanut toiminnalleen niitä vastaavan PCI DSS -sertifioinnin.

Maksukorttien käyttäjien on hyvä muistaa muutama perussääntö. Korttia tulee säilyttää huolellisesti ja pitää kortin tunnusluku vain omana tietonaan. Tunnuslukua ei tule kertoa kenellekään, vaikka kysyjä vaikuttaisikin luotettavalta tai asialliselta. Jos korttisi tai tunnuslukusi katoaa tai päättyy vääriin käsiin, ota välittömästi yhteys sulkupalveluun.

Soita sulkupalveluun 0100 0555 (24 h/vrk).

Ulkomailta soitettaessa numero on +358 100 0555 (24 h/vrk).

Payment Card Industry Data Security Standard eli PCI DSS on tietoturvastandardi, joka määrittää vaatimukset turvalliselle korttitietojen käsittelylle. PCI DSS -standardi koskee kaikkia toimijoita ja järjestelmiä, jotka tallentavat, käyttävät, siirtävät tai muulla tavoin käsittelevät maksukorttitietoja ja -tapahtumia. Standardin ovat laatineet suurimmat korttiyhtiöt (Visa, Mastercard, American Express, Discover ja JCB).