Tietovuoto, tietomurto ja identiteettivarkaus

Tietomurroista ja tietovuodoista kohutaan aika ajoin mediassa, ja identiteettivarkauksista on löydetty aihetta elokuviksi asti. Mutta tiedätkö, mistä niissä oikeastaan on kysymys?

Tietovuoto tarkoittaa sitä, että henkilökohtaisia tietoja päätyy enemmän tai vähemmän vääriin käsiin. Aina tietovuotoon ei liity minkäänlaista rikosta. Jos esimerkiksi lähetät henkilökohtaisia tietoja sisältävän kirjeen vahingossa väärälle henkilölle, kyseessä voi olla tietovuoto, vaikkei siitä koituisi vahinkoa kenellekään.

Tietovuoto voi kuitenkin olla myös tahallinen teko ja esimerkiksi vuotaneita yhteystietoja saatetaan käyttää erilaisiin kalasteluyrityksiin tai roskapostitukseen. Tuntemattomilta tahoilta tuleviin puheluihin tai viesteihin kannattaakin suhtautua varauksella.

Tietomurrosta sen sijaan on kyse silloin, kun joku murtautuu tietojärjestelmään ja varastaa sieltä luottamuksellisia tietoja. Tietomurron tekijällä on usein rikolliset tarkoitusperät ja aikomus käyttää varastamiaan tietoja omaksi hyödykseen.

Kenties tyypillisin esimerkki tästä on varastettujen kirjautumistietojen hyödyntäminen: esimerkiksi varastetuilla verkkopankkitiedoilla voi saada taloudellista hyötyä, koska niillä pääsee käsiksi uhrin pankkitietoihin.

Varastettuja yhteystietoja rikolliset hyödyntävät esimerkiksi tietojenkalasteluviestien levittämiseen ja kalastelupuheluiden soittamiseen. Jos varastetut tiedot ovat arkaluontoisia, niillä voidaan myös yrittää kiristää uhreja.

Tietojärjestelmiin murtautumalla rikolliset voivat myös salata tärkeitä tiedostoja niin, ettei niiden omistaja enää itse pääse niihin käsiksi, ja vaatia lunnaita niiden avaamiseksi.

Identiteettivarkaudessa hyödynnetään vuodettuja tai varastettuja tietoja

Jos henkilötietosi vuotavat vääriin käsiin joko tietovuodon tai tietomurron yhteydessä, saattavat rikolliset yrittää tehdä niiden avulla identiteettivarkauden. Identiteettivarkaus tarkoittaa käytännössä sitä, että joku esiintyy toisen ihmisen henkilöllisyydellä ja aiheuttaa hänelle toiminnallaan haittaa.

Usein identiteettivarkauksista koituu uhrille taloudellinen vahinko. Rikolliset voivat esimerkiksi yrittää saada varastamillaan henkilötiedoilla erilaisia luottoja tai tilata tavaroita verkkokaupasta. Tällöin kyseessä on identiteettivarkauden lisäksi petos.

Identiteettivarkaus huomataan usein siinä vaiheessa, kun tiliotteelle tai luottokorttilaskulle ilmestyy maksuja, joiden vastaanottajaa uhri ei tunnista, tai laskuja tavaroista tai palveluista, joita hän ei ole itse tilannut. Oman tilin tapahtumia ja luottokorttilaskuja kannattaakin seurailla ja olla yhteydessä omaan pankkiin heti, jos huomaa niissä jotain kummallista.

Epäiletkö, että henkilökohtaisia tietojasi on päätynyt vääriin käsiin?

Ole yhteydessä pankkiisi, jos vuotaneissa tiedoissa on verkkopankkitunnuksesi tai niiden osa, tai maksukortin numero tai osa siitä. Ilmoita pankkiisi myös, jos henkilöllisyystodistuksesi tai sen kopio on kadonnut.

Tee rikosilmoitus, jos epäilet tai tiedät jonkun käyttävän henkilö- tai pankkitietojasi ja seuraa viranomaisilta saamiasi ohjeita.

Oma luottokielto auttaa suojautumaan identiteettivarkaudelta

Tekemällä itsellesi maksullisen, vapaaehtoisen luottokiellon voit vaikeuttaa uusien lainojen ottamista nimissäsi. Jos teet omaehtoisen luottokiellon, saat erillisen tositteen, jolla voit osoittaa luottokelpoisuutesi silloin kun itse haluat ottaa uuden luoton.

Muista kuitenkin, että kaikki palveluntarjoajat eivät tarkasta luottotietoja esimerkiksi osamaksusopimuksia tehtäessä. Oma luottokielto ei siis takaa täyttä suojaa identiteettivarkauksia vastaan.

Kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus korvaa asianajokuluja identiteettivarkauden sattuessa

Jos joudut identiteettivarkauden uhriksi ja asia etenee poliisitutkintaan ja sen jälkeen oikeuteen, Pohjola Vakuutuksen kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus voi auttaa. Oikeusturvavakuutus korvaa asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja myös identiteettivarkauden sattuessa.

Ole yhteydessä vakuutusyhtiöösi siinä vaiheessa, kun rikosasian esitutkinta on päättynyt ja asia etenee oikeuskäsittelyyn.

Lisäksi OP-Visa Platinum -korttiin sisältyy ID-Turva, joka auttaa selvittämään identiteettivarkauden aiheuttamia haittoja.