Käydyissä keskusteluissa osapuolet ovat todenneet lähtökohtiensa ja tavoitteidensa uuden pankin rakentamiselle olevan niin yhteneväisiä, että edellytykset yhteisen osuuspankin perustamiselle ovat hyvät. Lähtökohtana on nykyisen konttoriverkoston säilyttäminen. Yhdistymisen jälkeen vahvempi OP Järvi-Häme lisäisi resursseja asiakaspalveluun ja kohentaisi alueellista elinvoimaa Päijänteen molemmin puolin.
Asiakaskäyttäytymisen ja -tarpeiden muutos, pankkeihin kohdistuvan sääntelyn kiristyminen sekä finanssialan uudenlainen kilpailu vaativat pankkien palvelukyvyltä ja tehokkuudelta jatkuvasti enemmän.
– Pankin hallituksen tehtävänä on varmistaa pankin asiakkaiden palvelut sekä toiminnan sääntelynmukaisuus nyt ja tulevaisuudessa. Jo pelkästään sääntelyn edellyttämä riippumattoman riskienhallinnan järjestäminen edellyttää 8–10 työntekijää. Koitin-Pertunmaan Osuuspankissa on tällä hetkellä yhteensä 4 vakituista henkilöä, joten yhtälö on mahdoton toteuttaa. Pieni pankki ei enää pärjää yksin. OP Järvi-Hämeen hallituksen kanssa käydyt keskustelut ja selvitykset osoittavat selvästi, että meidän kannattaa yhdistää voimavarat. Olemme tyytyväisiä yhdistymissuunnitelmaan ja esitämme sen hyväksymistä syksyllä järjestettävässä ylimääräisessä osuuskunnan kokouksessa, toteaa OP Koitti-Pertunmaan hallituksen puheenjohtaja Tauno Hilden.
– Uskon, että nämä kaksi pankkia voivat yhdessä rakentaa vahvan osuuspankin, joka pystyy palvelemaan asiakkaita Päijänteen molemmin puolin laajemmalla palveluvalikoimalla ja vahvemmilla resursseilla. Tulevaisuudessa pystymme kattavammin rahoittamaan uusia paikallisia hankkeita. Yhdessä meillä on vahvempi tase, ja yritysasiakkaat voivat kasvaa suuremmiksi kanssamme, kertoo OP Järvi-Hämeen hallituksen puheenjohtaja Mikko Ruoppi.
– Pienen pankin on erittäin vaikeata selviytyä yksin jatkuvasti lisääntyvästä sääntelyn aiheuttamasta byrokratiasta. Tavoitteenamme on, että pystymme antamaan enemmän aikaa asiakkaalle, kun hallinnolliset tehtävät voitaisiin tehdä keskitetysti yhteen kertaan sen sijaan, että ne tällä hetkellä vievät suuren osan kahden pankin ajasta. Yhdistymisen myötä uudella pankilla olisi vahvempi kyky sekä toimia sääntelyn mukaisesti että valmentaa asiakkaita tekemään parempia taloudellisia valintoja. Pankkien yhdistäminen on siis ennen kaikkea asiakkaiden etu, sanoo OP Koitti-Pertunmaan toimitusjohtaja Jorma Somero.
– Yhdistymissuunnitelman lähtökohtana on, että nykyiset neljä konttoria jatkavat toimintaansa ja uusi pankki tarjoaa myös syvempää asiantuntemusta vaativia palveluita. Yhdistyminen ei aiheuttaisi myöskään henkilöstövähennyksiä, vaan tutut toimihenkilöt palvelisivat asiakkaita jatkossakin. Yhdistymisen myötä henkilöstömme määrä kasvaisi ja se antaisi heille myös mahdollisuuksia uudenlaisiin urapolkuihin sekä asiantuntemuksen kehittämiseen, kertoo OP Järvi-Hämeen toimitusjohtaja Teemu Sarhemaa.
Yhdistyminen ei vaikuttaisi pankkien asiakassuhteisiin, vaan ne jatkuisivat nykyisellään. Esimerkiksi tilinumerot, verkkopalvelutunnukset ja maksukortit säilyvät samoina, eikä asiakkaiden tarvitse tehdä mitään pankkien yhdistymisen vuoksi. Yhdistymissuunnitelman toteutuessa olemassa olevat Vääksyn, Kuhmoisten, Sysmän ja Pertunmaan konttorit jatkavat toimintaansa normaalisti.
Uuden pankin suunnitteluun osallistuvien pankkien hallitukset ovat keskustelleet asiasta myös hallintoneuvostojensa kanssa, ja saaneet myös niiltä selkeän tuen yhdistymishankkeen edistämiselle.
Päätös pankkien yhdistymisestä tehdään OP Järvi-Hämeen edustajiston kokouksessa ja OP Koitti-Pertunmaan osuuskunnan kokouksessa 20.11.2024.