OP Uusimaa: asuntojen hintojen laskun myötä ensiasunnon ostajat liikkeellä alkuvuonna

OP Uusimaan alkuvuoden tilastojen mukaan ensiasunnon ostajien hakemusten määrä on kasvanut tammikuussa noin 40 % loppuvuoteen 2022 verrattuna. Asuntojen hintojen lasku hyödyttääkin nyt erityisesti ensiasunnon ostajia.

Samalla kun ensiasunnon luottoa hakevien asiakkaiden määrä on merkittävästi kasvanut, haettu kokonaisluottomäärä on OP Uusimaan tilastojen mukaan palautunut alkuvuoden 2022 tasolle. 

- Tämä kertoo siitä, että asiakkaat valmistautuvat aktiivisesti hyödyntämään laskeneet asuntohinnat, OP Uusimaan henkilöasiakasrahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riikka Kangas kertoo. 

Asuntojen hinnat ovat laskeneet vuodenvaihteen 2019–2020 tasolle, mikä on etenkin ensiasunnon ostajien etu. Ensiasunnon ostajien keskimääräinen lainamäärä Uudellamaalla oli vuoden 2023 alussa noin 218 000 euroa, kun se vuonna 2022 oli keskimäärin noin 232 000 euroa. 

OP Uusimaan tilastojen mukaan ensiasuntoluoton hakijoiden keski-ikä on laskenut viimeisten vuosien aikana. Tällä hetkellä hakijoiden keski-ikä on 33 vuotta, kun vuonna 2020 keski-ikä oli 35 vuotta.

Asuntoluottojen kysyntä vuoden 2020 tasolla

Myös muiden kuin ensiasuntojen asuntoluottojen kysyntä on myös hieman piristynyt alkuvuonna Uudellamaalla. Vaikka asuntoluottojen kysyntään liittyy luontaista kausivaihtelua, OP Uusimaan tilastojen mukaan asuntoluottojen kysyntä oli alkuvuonna 2023 samalla tasolla kuin vuonna 2020 samaan aikaan. 

- Ensiasunnon ostajilla voi olla tällä hetkellä enemmän tarjontaa asuntomarkkinalla, sillä sijoitusasunnon ostajat eivät näyttäisi olevan vielä liikkeellä. Ensiasunnon ostajat näkyvät nyt asuntonäytöillä, ja haussa ovat erityisesti pienet asunnot: yksiöt ja kaksiot, Riikka Kangas kertoo.