OP Uusimaan ja OP Koti Uusimaan asuntomarkkinakatsaus: Omakotitalojen ja vapaa-ajan asuntojen kauppaa jarruttaa pula myytävistä kohteista

Niin omakotitalojen kuin vapaa-ajan asuntojen kauppaa Uudellamaalla hidastaa erityisesti puute hyväkuntoisista myytävistä kohteista. OP Uusimaan tilastojen mukaan myös omakotirakentaminen on hiljentynyt merkittävästi alkuvuoden aikana.

Uudellamaalla tammi–toukokuussa 2023 tehdyistä asuntokaupoista 14 % oli omakotikauppoja, luku on sama kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Uudellamaalla omakotitalojen hinnat laskivat tammi–toukokuun aikana 6,5 %.

- Pääkaupunkiseudun lapsiperheet ovat tänä vuonna etsineet yhä useammin omakotitaloa Uudenmaan kehyskunnista. Asunnon ostoon käytettävissä olevaa rahaa on vähemmän, ja tämä ohjaa perheitä pois pääkaupunkiseudulta. Hyväkuntoisista 2000-luvulla rakennetuista omakotitaloista on selkeästi pulaa, toteaa OP Koti Uusimaan toimitusjohtaja Kirsi Tenhunen

Tuusulassa omakotitalokauppoja on tehty yhtä paljon kuin viime vuonnakin. Tätä hyvää kysyntää tukee 2000-luvulla valmistuneiden omakotitalojen keskihinta, joka on noin 415 000 euroa.
 

Pula myytävistä kohteista jarruttaa mökkikauppaa

Alkuvuonna mökkikauppaa on tehty 33 % vähemmän kuin viime vuonna ja lähes 50 % vähemmän kuin vuonna 2021. Suomalaiset arvostavat vapaa-ajan asunnossa erityisesti kolmea asiaa: omaa rantaa, luonnon läheisyyttä ja sitä, että mökillä on riittävä perusvarustelu, kuten sähkö ja vesi. 

- Mökkejä, erityisesti hyväkuntoisia ja vesistöjen lähellä sijaitsevia menisi kyllä kaupaksi, mikäli tarjontaa olisi, toteaa Kirsi Tenhunen. 

Uudenmaan suosituimmat mökkikunnat ovat Lohja, Raasepori, Porvoo ja Vihti. Tänä vuonna Lohjalla on mökkikauppa käynyt vilkkaimmin. Mökkejä on myyty 10 % enemmän kuin viime vuonna. Porvoossa mökkikauppa on ollut hyvinkin vaisua viime vuoteen nähden, ja kauppamäärissä ollaan noin 70 % viime vuotta jäljessä.

Tänä vuonna Uudellamaalla tehtyjen kuivanmaan mökkien keskikauppahinta on ollut 90 000 euroa ja vesistöjen rannalla vastaavasti 205 000 euroa. 
 

Myös rakentaminen hiipunut Uudellamaalla

OP Uusimaan tilastojen mukaan sekä omakotitalojen ja vapaa-ajan asuntojen rakentaminen on vähentynyt viime vuodesta: omakotikiinteistöjen rakennushankkeiden määrä on noin 40 % alhaisempi ja loma-asuntojen määrä noin neljänneksen alhaisempi tammi-toukokuussa 2023 verrattuna edellisvuoden samaan aikaan.

- Omakotitalojen rakentamisen hiipuminen näkyy erityisesti Helsingissä, sen sijaan muissa Uudenmaan kunnissa, kuten Porvoossa, Klaukkalassa ja Tuusulassa aloitettujen rakennushankkeiden määrä ei ole tippunut yhtä voimakkaasti, OP Uusimaan henkilöasiakasrahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riikka Kangas sanoo ja jatkaa

- Korkojen nousu ja yleinen taloustilanteen kiristyminen ovat varmasti vaikuttaneet siihen, että uusimaalaiset harkitsevat rakentamisen aloittamista pidempään. Samalla tarkastellaan omaa taloustilannetta ja mietitään, millaisiin neliöihin on aidosti tarvetta ja varaa. Kohonneet rakennuskustannukset näkyvät myös siinä, että asiakkaat hakevat lisärahoitusta aiemmin aloitettujen rakennushankkeiden loppuun saattamiseksi.

Tilastokeskuksen kesäkuussa julkistamat tilastot vahvistavat trendin: Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin alkuvuonna 2023 58 % vähemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan.  Myös rakennuslupien kuutiomäärä väheni 24 % vuodentakaisesta.