Osakeluettelon sähköistäminen – Kaikki mitä taloyhtiön tarvitsee siitä tietää

Asuntojen osakekirjojen sähköistäminen käynnistyi vuonna 2019. Tämä tarkoittaa sitä, että paperiset osakekirjat jäävät historiaan, kun omistukset siirretään vaiheittain sähköiseen rekisteriin eli Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään. Lue, mitä taloyhtiön osakeluettelon sähköistäminen tarkoittaa.

Jos olet asunnon omistaja, osakekirjan sähköistämisellä ei ole kiire. Ensi alkuun osakeluettelon sähköistäminen on vain taloyhtiön vastuulla. Lue, mitä taloyhtiön osakeluettelon sähköistäminen tarkoittaa.

Lue asunnon omistajan ohjeet osakekirjan sähköistämiseen

Osakekirjan sähköistäminen sujuvoittaa asuntokauppaa ja luotonantoa

Siirtyminen digitaaliseen järjestelmään ja paperisista osakekirjoista luopuminen helpottaa monen toimijan arkea. Asunnon omistajankaan ei tarvitse enää miettiä paperisten osakekirjojen turvallista säilyttämistä. 

Sähköinen omistajamerkintä huoneistotietojärjestelmässä tuo luotettavuutta asuinhuoneistojen tietoihin ja omistajamerkintöihin sekä parantaa niiden saatavuutta. Sähköinen omistajamerkintä syrjäyttää paperisen osakekirjan käytön myös asuntokaupan yhteydessä ja lainan vakuutena. 

Taloyhtiön osakeluettelon sähköistäminen käytännössä

Asunto-osakkeen osakeluettelon sähköistäminen tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa taloyhtiöiden tulee sähköistää osakeluettelo vuoden 2023 loppuun mennessä. Osakeluettelon siirto sähköiseen järjestelmään vaatii taloyhtiön hallituksen päätöksen ja siitä pitää ilmoittaa osakkaille. Osakeluettelon siirron voi tehdä isännöitsijä, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai hallituksen kokouksessa valtuutettu henkilö. 

Lue lisää osakeluettelon siirrosta käytännössä

HUOM! Vastuu Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään siirrettävistä tiedoista on taloyhtiöllä.

Taloyhtiön osakkaan osakekirjan sähköistäminen

Osakeluettelon siirron jälkeen asunto-osakkeen omistajalla on kymmenen vuotta aikaa sähköistää asunnon osakekirja. Toisin sanoen sähköistämisellä ei ole kiire.

Lue asunnon omistajan ohjeet osakekirjan sähköistämiseen

Jos asunnon omistaja vaihtuu eikä osakekirja ole vielä sähköisessä muodossa, uudella omistajalla on kaksi kuukautta aikaa sähköistää asunnon osakekirja.

Lue lisää osakekirjan sähköistämisestä asunnon oston yhteydessä

Lue lisää taloyhtiölainasta