Yrittäjän verovähennykset – älä unohda näitä

Yrittäjä voi vähentää verotuksessa monenlaisia kuluja, jotka liittyvät yritystoimintaan ja tulojen hankintaan.

Verovähennyksellä tarkoitetaan kaikkia niitä kuluja, jotka yrittäjä saa vähentää verotettavista tuloistaan. Kyseinen vähennys pienentää summaa, josta yrittäjä maksaa verot. Toisin sanoen vähennykset verotuksessa pienentävät maksettavan veron loppusummaa. Toiminimiyrittäjä ilmoittaa vähennettävät kulut itse elinkeinotoiminnan veroilmoituksessa.

Toiminimen verovähennykset

Toiminimiyrittäjänä eli yksityisenä elinkeinonharjoittajana yrittäjä voi tehdä vähennyksiä seuraavista kuluista, jotka liittyvät hänen yritystoimintaansa:

  • Autokulut: Selvitä elinkeinotoimintaan liittyvät ajokilometrit ajopäiväkirjalla
  • Tilapäiseen työmatkaan liittyvät kulut: Matkustamis- ja majoittumiskulut + lisävähennys
  • Toimitilan vuokra ja työhuonevähennys
  • Markkinointi- ja edustusmenot (edustusmenot ovat 50 prosenttisesti vähennyskelpoisia)
  • Työvaatteet ja maskivähennys
  • Verkkopalvelut, tietokoneohjelmistot, nettiyhteys, puhelin ja puhelinlaskut
  • Kirjanpitokulut
  • Vakuutukset, mukaan lukien YEL-vakuutus verovähennys
  • Erilaiset pysyvään käyttöön tarkoitetut hankinnat eli käyttöomaisuus, kuten rakennukset, koneet ja kalusto. Käyttöomaisuuden hankintahinnan voi vähentää joko kerralla tai poistoina, jolloin se jakautuu useammalle vuodelle. Irtaimen käyttöomaisuuden eli koneiden ja kaluston hankintahinnan voi vähentää kerralla, jos omaisuuden käyttöikä on enintään kolme vuotta (hankinnan hinnalle ei tässä tapauksessa ole ylärajaa) tai kyse on niin sanotusta pienhankinnasta (kyseessä on yksittäinen kuluva käyttöomaisuus, jonka hankintahinta on enintään 1200 euroa). Pienhankintoja voi vähentää yhteensä 3600 euroa tilikaudessa.

Työhuonevähennys

Työhuonevähennys on tulonhankkimismeno. Oikeus työhuonevähennykseen syntyy, kun käytät omaa asuntoa työn tekemiseen tai olet vuokrannut muun tilan työskentelyä varten. Voit saada työhuonevähennyksen, vaikka hankkisit vain satunnaisia sivutuloja omassa kodissa työskennellessä.

Pyydä tarvittaessa apua. Verotuksellisia asioita on hyvä ymmärtää itse, mutta niiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Hyvä kirjanpitäjä voi auttaa yrittäjää hoitamaan verotuksen oikein.

Lue lisää verovähennyksistä Verohallinnon sivuilta

Artikkelia varten on haastateltu Verohallinnon johtavaa veroasiantuntijaa Olavi Tuomea.