Liikenteen valot

SEPA pikasiirto

Saapuvat maksut reaaliajassa yrityksesi tilille
1

Maksut tilillä entistä nopeammin

Voit saada rahat muista pankeista yrityksesi tilille muutamassa sekunnissa, ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

2

Tieto saapuneista maksuista heti hyödynnettävissä

Yritys voi täsmäyttää myyntireskontraansa jo saman päivän aikana nopeuttaakseen toimituksia ja parantaakseen asiakaspalvelua.

3

Likviditeetin hallinta helpottuu ja käyttöpääoman tehokkuus paranee

Saapuva raha on heti käytettävissä. Yksi pankkitili riittää kattamaan koko euromaksualueen.

Reaaliaikaista maksamista Euroopan kattavasti

Maksaminen on muuttumassa yhä reaaliaikaisemmaksi koko euromaksualueella uuden reaaliaikaisen maksutyypin, SEPA pikasiirron myötä. Euromääräiset tilisiirrot toteutuvat sekunneissa palvelussa mukana olevien pankkien välillä. Pankit liittyvät palveluun oman aikataulunsa mukaisesti, mutta palvelun odotetaan olevan hyvin kattava koko SEPA-alueella vuoden 2019 loppuun mennessä.

OP:n asiakkaana voit vastaanottaa reaaliaikaisia SEPA pikasiirtoja keväästä 2019 alkaen automaattisesti ilman eri toimenpiteitä. Kannattaa tarkistaa, miten yrityksesi prosesseja tai järjestelmiä voisi muuttaa niin, että saat kaiken hyödyn irti rahan reaaliaikaisesta liikkumisesta.

Saat reaaliaikaisten maksujen lähetyksen käyttöösi myöhemmin tarkentuvana ajankohtana.

Tarkista, kuuluuko vastapuolen pankki SEPA pikasiirron palveluntarjoajiin >

SEPA pikasiirto pähkinänkuoressa

  • Varat siirtyvät ja ovat käytettävissä tilillä 10 sekunnin sisällä maksun lähetyksestä 24/7 vuoden jokaisena päivänä.
  • Sama palvelu toimii koko SEPA-alueella niiden pankkien kesken, jotka ovat mukana palvelussa.
  • Pikasiirto hyödyntää olemassa olevaa SEPA-maksujärjestelmää. Maksupalvelun tarjoajien on mahdollista liittyä joko pikasiirtojen vastaanottajiksi tai sekä vastaanottajiksi että lähettäjiksi.
  • Suomessa toimivien pankkien välillä ei ole euromääräistä ylärajaa. SEPA-alueella on tällä hetkellä 15 000 euron yläraja.

Miten saan reaaliaikamaksujen vastaanoton käyttööni?

  • Voit vastaanottaa reaaliaikaisia maksuja ilman erillisiä toimenpiteitä. Tarvitset vain euromääräisen maksuliikkeen hoitamiseen soveltuvan tilin OP Ryhmässä.
  • Kun maksajan pankki lähettää maksun SEPA pikasiirtona, rahat ovat tililläsi käytettävissä 10 sekunnin sisällä. 
  • Täyden hyödyn saat, kun hyödynnät tiedon saapuneesta suorituksesta jo päivän aikana toimituksissa ja asiakaspalvelussa.

Mitä SEPA pikasiirto maksaa?

  • Saapuvien SEPA pikasiirtojen palvelumaksu on sama kuin saapuvilla viite- ja viestisiirroilla.

Miten reaaliaikamaksu on käytettävissä?

Reaaliaikamaksuja (SEPA pikasiirtoja) voidaan tehdä ja vastaanottaa koska tahansa: palvelu toimii 24 tuntia vuorokaudessa, vuoden jokaisena päivänä.

Minkä pankkien tilien välillä reaaliaikamaksu toimii?

Reaaliaikamaksuja voidaan tehdä ja vastaanottaa koko Euroopassa: sama palvelu toimii koko SEPA-alueella niiden pankkien kesken, jotka ovat mukana palvelussa. Mahdollisuus laajentua kattamaan 34 Euroopan maata.

Mitä tapahtuu, jos maksaa reaaliaikamaksun eikä vastaanottava pankki ole mukana palvelussa?

OP tarkentaa lähtevien maksujen käsittelyä ennen lähtevien reaaliaikamaksujen käyttöönottoa.

Mitä valuuttaa reaaliaikamaksut voivat olla?

Reaaliaikaiset SEPA pikasiirrot ovat euromääräisiä maksuja.

Onko reaaliaikamaksun summalla väliä?

Suomessa toimivien pankkien välillä ei ole euromääräistä ylärajaa. Tällä hetkellä on 15.000 euron yläraja SEPA-alueella. Yläraja tulee todennäköisesti nousemaan SEPA-alueen laajuisesti ja pankkeja muistakin maista liittyy ylärajattomaan käyttäjäryhmään (ClosedUser Group, CUG).

Miten saapuneiden suoritusten päivitys tapahtuu jatkossa?

Päivän aikaiset tili- ja viitetapahtumat on mahdollista jo tällä hetkellä noutaa Tapahtumaotekyselynä camt.052-sanomalla Web Services -kanavasta 24/7/365. Järjestelmien automaattisempi integrointi API-rajapintojen kautta tulee tarjolle myöhemmin.


Mistä voin nähdä, onko saapunut suoritus maksettu reaaliaikaisena maksuna?

Tapahtuman lisätiedoissa viestinä välitetään ”SEPA PIKASIIRTO”. Tämä näkyy mm. tiliotteella ja tapahtumaotekyselyllä. Tavallisina tilisiirtoina toisesta pankista saapuneista suorituksista samassa tietoelementissä on välitetty viesti ”SEPA MAKSU”.

Mitä tapahtuu nykyisin Suomessa käytössä olevalle pikamaksulle?

Kun suomalaiset pankit ovat liittyneet uuteen SEPA pikasiirto -palveluun, tulee vanha pikamaksu korvautumaan uudella maantieteellisesti entistä kattavammalla ja reaaliaikaisella palvelulla. Pankit liittyvät palveluun omien aikataulujensa mukaisesti. 

E-laskutuspalvelu mahdollistaa yritysten ja henkilöasiakkaiden laskuttamisen.
Saapuvat ulkomaanmaksut mahdollistaa valuuttamääräisten ja Euroopan maksualueen ulkopuolelta tulevien maksujen vastaanottamisen yrityksen osuuspankissa olevalle tilille.