Liikenteen valot

SEPA pikasiirto

Reaaliaikaista maksamista Euroopan kattavasti
1

Kiireelliset maksut perille viiveettä

Voit siirtää rahaa pankista toiseen muutamassa sekunnissa, ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

2

Likviditeetin hallinta helpottuu

Raha siirtyy reaaliajassa ja saapuvat varat ovat heti käytettävissä. Yksi pankkitili riittää kattamaan koko euromaksualueen.

3

Tieto maksuista heti käytössäsi

Voit täsmäyttää yrityksesi myyntireskontraa jo samana päivänä. Näin nopeutat toimituksia ja parannat asiakaspalvelua.

Reaaliaikaista maksamista sekunneissa

SEPA pikasiirto muuttaa maksamisen reaaliaikaiseksi koko euromaksualueella. Euromääräiset tilisiirrot toteutuvat sekunneissa palvelussa mukana olevien pankkien välillä.

  • Varat siirtyvät ja ovat käytettävissä tilillä 10 sekunnin sisällä maksusta 24/7 vuoden jokaisena päivänä.
  • Suomessa toimivien pankkien välillä sekä maksettaessa muutamiin muihin eurooppalaisiin pankkeihin maksun summalla ei ole euromääräistä ylärajaa. SEPA-alueella on tällä hetkellä yleinen 100 000 euron yläraja. 
  • Sama palvelu toimii koko SEPA-alueella niiden pankkien kesken, jotka ovat mukana palvelussa. 
  • Pankit liittyvät palveluun oman aikataulunsa mukaisesti ja tarjoavat palvelua vaiheittain. Osa pankeista saattaa tarjota aluksi vain pikasiirtojen vastaanottoa.

Miten saan SEPA pikasiirron käyttööni?

  • OP:n asiakkaana saat SEPA pikasiirrot käyttöösi ilman eri toimenpiteitä. 
  • Reaaliaikaisten SEPA pikasiirtojen vastaanotto on ollut mahdollista keväästä 2019 lähtien.
  • Myös lähtevät SEPA pikasiirrot saat käyttöösi automaattisesti.
  • Yritysasiakkaiden tavallisia SEPA-tilisiirtoja ohjataan pikasiirroiksi yritysten käyttämissä maksamisen palveluissa, kuten op.fi-palvelussa ja OP-yritysmobiilissa. Maksutyypin valinta SEPA pikasiirroksi on myös mahdollista rajapintapalveluissa, Web Services -kanavassa ja maksamisen API-ratkaisussa.
  • SEPA pikasiirtojen palvelumaksu on sama kuin muillakin viite- ja viestisiirroilla.

Nyt on oikea hetki tarkistaa, miten yrityksesi saa kaiken hyödyn irti rahan reaaliaikaisesta liikkumisesta. Neuvomme sinua mielellämme. Ota yhteys omaan yhteyshenkilöösi tai varaa aika maksuliikeneuvotteluun.

Haluatko ajantasaista tietoa maksuliikkeen ja rajapintojen kehityksestä OP:ssa?

Miten reaaliaikamaksu on käytettävissä?

Reaaliaikamaksuja (SEPA pikasiirtoja) voidaan tehdä ja vastaanottaa koska tahansa: palvelu toimii 24 tuntia vuorokaudessa, vuoden jokaisena päivänä. Ainoastaan Web Services -kanavassa ja OP:n verkkopalvelun Aineistonsiirtokanavassa eräaineistojen käsittelysykli pankkipäivinä on poikkeus reaaliaikaisuuteen.

Minkä pankkien välillä reaaliaikamaksu toimii?

Reaaliaikamaksuja voidaan tehdä ja vastaanottaa koko Euroopassa: sama palvelu toimii koko SEPA-alueella niiden pankkien kesken, jotka ovat mukana palvelussa. Palvelulla on mahdollisuus laajentua kattamaan kaikki SEPA-maat. Lue lisää >

Mitä tapahtuu, jos maksun vastaanottava pankki ei ole mukana palvelussa?

Jos vastaanottava pankki ei ole mukana palvelussa, SEPA-maksu siirtyy tavallisena tilisiirtona. Jos yritys on valinnut maksutyypiksi SEPA pikasiirron käytetyn palvelun niin mahdollistaessa, esim. Web Services -kanavassa tai maksuliikkeen API-ratkaisussa, ja vastaanottava pankki ei ole mukana palvelussa, maksu hylätään ja siitä saadaan hylkäyksen syyn selittävä palaute.

Mitä valuuttaa reaaliaikamaksut voivat olla?

Reaaliaikaiset SEPA pikasiirrot ovat euromääräisiä maksuja.

Onko reaaliaikamaksun summalla väliä?

Suomessa toimivien pankkien välillä sekä maksettaessa muutamiin muihin eurooppalaisiin pankkeihin maksun summalla ei ole euromääräistä ylärajaa. Yleisesti SEPA-alueella on tällä hetkellä 100 000 euron yläraja. 

Miten saapuneiden suoritusten päivitys tapahtuu jatkossa?

Päivän aikaiset tili- ja viitetapahtumat on mahdollista noutaa Tapahtumaotekyselynä camt.052-sanomalla Web Services -kanavasta 24/7/365. Tiliote- ja viiteaineistojen muodostuksen käytännöt ja ajankohdat ovat samat kuin aikaisemmin eli ne muodostetaan noudettaviksi pankkipäivinä. Järjestelmien automaattinen reaaliaikainen integrointi on helpoiten toteutettavissa maksuliikkeen API-ratkaisujen kautta. 

Mistä voin nähdä, onko saapunut suoritus maksettu reaaliaikaisena maksuna?

Jos maksu on pankin toimesta ohjattu reaaliaikaisesti, saaja näkee suorituksen omalla tilillään sekunneissa. Maksun lähettäjä voi kysyä myös OP:n chatbotilta, Opotilta, jos maksun perillemeno mietityttää. Jos yritys on valinnut maksutyypiksi SEPA pikasiirron eikä saa siitä hylkäyspalautetta, maksu on normaalitilanteessa välitetty onnistuneesti saajalle.

Mitä tapahtuu nykyisin Suomessa käytössä olevalle pikamaksulle?

Kun suomalaiset pankit ovat liittyneet uuteen SEPA pikasiirto -palveluun, tulee vanha pikamaksu korvautumaan uudella maantieteellisesti entistä kattavammalla ja reaaliaikaisella palvelulla. Pankit liittyvät palveluun omien aikataulujensa mukaisesti. 

E-laskutuspalvelu mahdollistaa yritysten ja henkilöasiakkaiden laskuttamisen.
Saapuvat ulkomaanmaksut mahdollistaa valuuttamääräisten ja Euroopan maksualueen ulkopuolelta tulevien maksujen vastaanottamisen yrityksen osuuspankissa olevalle tilille.