Euromääräiset SEPA-maksut

Raha liikkuu Euroopan maksualueella edullisesti ja tehokkaasti

Suomi kuuluu yhtenäiseen euromaksualueeseen eli SEPAan. Alueen sisällä tehtävät, euromääräiset rajat ylittävät maksut eivät eroa kotimaisista maksuista.

Voit maksaa yrityksesi euro- tai valuuttamääräiseltä tililtä lähteviä maksuja OPn tilille sekä toiseen rahalaitokseen Suomeen tai ulkomaille. Maksaminen on joustavaa ja edullista: voit tehdä yrityksesi tililtä maksutoimeksiantoja 24 tuntia vuorokaudessa viikon jokaisena päivänä. Maksu on saman hintainen koko euromaksualueelle maksettaessa.

Jos maksusi on muissa valuutoissa kuin euro, lue lisää maksuista ulkomaille.

SEPA pikasiirtona saapunut suoritus erottuu konekielisillä tiliotteilla ja tapahtumaotekyselyillä viesti- tai selitekentässä tekstillä "SEPA pikasiirto". Tavallisena SEPA-maksuna saapunut suoritus erottuu vastaavassa kentässä tekstillä ”SEPA-maksu”. Viitteellisenä saapunut SEPA pikasiirto näkyy tapahtumaluettelolla kuten tavallisena SEPA-maksuna saapunut viitesiirto.

SEPA pikasiirtona lähtenyt suoritus ei erotu tavallisena SEPA-tilisiirtona lähteneestä maksusta tiliraportoinnissa.

Tiliote- ja viiteaineistojen muodostuksen käytäntöihin ja ajankohtiin ei tässä yhteydessä tule muutoksia. Maksuaineistojen ja palautteiden käsittelyajat ovat Web Services -kanavassa samat kuin nykyisin SEPA-maksuilla eli arkipäivisin klo 7-18. Aineistojen käsittelysykli on puolen tunnin välein, kuten nykyisin. Maksut ovat onnistuneen SEPA pikasiirto -käsittelyn jälkeen sekunneissa maksunsaajien tileillä. Ajantasaisena pikamaksuaineistotyyppinä lähetetyt yksittäiset pikasiirrot käsitellään välittömästi ympäri vuorokauden kaikkina vuoden päivinä.

Saapuvat ja lähtevät SEPA pikasiirrot ovat saman hintaisia kuin vastaavat normaaleina SEPA-maksuina saapuvat ja lähtevät viite- ja viestisiirrot.

Maksuvolyymien uskotaan siirtyvän tavallisista SEPA-maksuista SEPA pikasiirroiksi kiihtyvää vauhtia. Suomessa pankkien välillä toimivan POPS-pikamaksun uskotaan korvautuvan SEPA pikasiirrolla, kun suomalaiset pankit ovat ottaneet SEPA pikasiirron käyttöön omissa kanavissaan.

Toistuvat maksut Esim. palkat ja eläkkeet
  • Yrityksesi säännöllisesti toistuvat maksut, kuten palkat ja eläkkeet, maksetaan euromääräisinä SEPA-maksuina Yrityksen pankkiyhteys (Web Services) –kanavassa tai aineistosiirtona selainkanavassa.
  • Voit lähettää aineistomuodossa olevat toimeksiannot pankkiin ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä, ja ne käsitellään pankkipäivisin klo 18.00 asti.
  • Veloitamme toistuvat maksut yrityksesi tililtä yhtenä koontisuorituksena.
  • Tutustu Yrityksen pankkiyhteys (Web Services) -kanavaan:
OPn lähtevä ulkomaanmaksu mahdollistaa maksamisen Euroopan maksualueen ulkopuolelle tai muussa valuutassa kuin euro.

Yrityksesi ajan tasalla pysymiseksi käytössäsi ovat tiliote, viitetapahtumaluettelo ja tilikyselyt.

Jos muodostat maksuaineistosi taloushallinnan järjestelmästä, olemme keränneet kaikki tarpeelliset asiakirjat ja ohjeet yhteen paikkaan.

Valitse sopivin vaihtoehto yrityksesi pankki- ja vakuutusasioiden hoitoon ja seurantaan. Yrityksessäsi käytössä olevat järjestelmät, toiminnan laatu ja esimerkiksi laskutusmäärät vaikuttavat siihen, mikä on sopivin asiointikanava.

Tarkista, millaista saapuvan maksuaineiston tulee olla, millaiset ovat käsittelyaikamme ja mitä muutoksia on tulossa.