Mies ja nainen virtuaalilasit päässä

Aloittavan yrityksen rahoitus

Yritystoiminnan starttaaminen voi vaatia myös ulkopuolisia rahoittajia. Onneksi rahoitusmahdollisuudet OP:ssa ja Suomessa ovat valoisat.

Oletko jo startannut yritystoimintasi vai poltteleeko liikeidea vielä pöytälaatikossa? Suomessa on nyt jos koskaan tilausta hyville liikeideoille ja uusille yritystoimijoille. Yrittäjyys on rohkea päätös, ja me OP:ssa haluamme tukea tietäsi yrittäjänä.

Keskeinen edellytys yritystoiminnan käynnistymiselle on, että aloittavalla yritykselle on toimiva, fiksusti järjestetty rahoitus. Aloittavana yrittäjänä sinun kannattaakin mahdollisimman ajoissa tulla pankkiin keskustelemaan liikeideastasi sekä yrityksesi laina- ja rahoitustarpeista.

Oma ja ulkopuolinen rahoitus yrityksen perustamiseen

Pääsääntöisesti uusi yritys rahoittaa omaa toimintaansa omalla ja vieraalla pääomalla sekä myöhemmin tulorahoituksella.

Aloittavan yrityksen rahoittaminen omilla varoilla ei aiheuta lyhennys- tai korkomenoja, mikä pienentää yrityksesi kuluja etenkin alussa. Oma pääoma alkaa tuottaa sijoituksena sitten, kun yrityksesi menestyy ja tuottaa tulosta. Yrittäjän ja yrityksen osakkaiden pääomapanokseen kiinnittävät huomiota myös ulkopuoliset rahoittajat. Kun omia varoja on sijoitettu yritykseen riittävästi, tämä auttaa potentiaalisia rahoittajia vakuuttumaan yritystoimintaan sitoutumisesta.

Aloittava yrittäjä tarvitsee lähes aina myös vierasta pääomaa ulkopuolisilta rahoittajilta, joista luontevin on usein pankki. Ulkopuoliset rahoittajat vaativat uskottavan toiminta-ajatuksen lisäksi lainoilleen vakuudet, joita ovat usein reaalivakuudet tai erilaiset takaukset. Voit saada pankkilainaasi tuntuvan vakuuden Finnveran alkutakauksesta, jonka hakemisen pankki hoitaa puolestasi.

OP:lta monipuolinen rahoitus myös ajoneuvoille ja työkoneille

Aloittavan yrityksen rahoitus on onnistunut, kun se tukee uuden yrityksesi liiketoimintaa ja tavoitteita. Monipuoliset rahoitusratkaisumme katsotaan aina yrityksesi tilanteeseen ja tarpeisiin sopivaksi yhteistyössä kanssasi. Mikäli uusi yrityksesi on yhtiömuotoinen (Oy, Ky, Ay), niin osana muuta rahoitusta voimme myös rahoittaa leasing-rahoituksella esimerkiksi ajoneuvojen tai työkoneiden hankintaa. Tällöin hankintakohde muodostaa samalla vakuuden.

Aloittavan yrittäjän rahoitus ja tuet Finnverasta ja TE-toimistosta

Aloittava yrittäjä voi hakea rahoitusta useasta eri lähteestä. Tukea aloittavalle yrittäjälle antavat esimerkiksi Finnvera ja TE-toimisto. Finnveran alkutakausta voit hakea OP:n kautta. Erityisrahoitusyhtiö Finnvera auttaa uusien yritysten rahoittamista alkutakauksella, ja sen hakeminen hoituu helposti OP:n kautta. Voit tutustua Finnveran muihin rahoituspalveluihin, kuten osakeyhtiön yrittäjälainaan, Finnveran verkkosivuilla.

Voit saada oman alueesi ELY-keskuksesta aloittamiseen liittyviä käynnistysavustuksia ja tukia. Tiedustele myös starttirahan myöntämisen mahdollisuutta paikallisesta TE-toimistostasi. Starttirahalla turvataan yrittäjäksi ryhtyvän toimeentuloa ja arjen pyörittämistä yritystaipaleen alkuvaiheessa.

Muistathan hakea starttirahaa paikallisesta TE-toimistostasi ennen yrityksen perustamista. Lisätietoja löydät Työ- ja elinkeinoministeriön Yritys-Suomi-sivustolta.