Aloittavan yrityksen rahoitus

Aloittavan yrityksen rahoitus

Yritystoiminnan starttaaminen voi vaatia myös ulkopuolisia rahoittajia. Onneksi rahoitusmahdollisuudet OP:ssa ja Suomessa ovat valoisat. Tutustu yleisimpiin aloittavan yrityksen rahoituslähteisiin.

Oletko jo startannut yritystoimintasi vai poltteleeko liikeidea vielä pöytälaatikossa? Tiedätkö, mistä voit saada rahoitusta yrityksellesi? 

Suomessa on nyt jos koskaan tilausta hyville liikeideoille ja uusille yritystoimijoille. Yrittäjyys on rohkea päätös, ja me OP:ssa haluamme tukea tietäsi yrittäjänä.

Keskeinen edellytys yritystoiminnan käynnistymiselle on, että aloittavalla yritykselle on toimiva, fiksusti järjestetty rahoitus. Aloittavana yrittäjänä sinun kannattaakin mahdollisimman ajoissa tulla pankkiin keskustelemaan liikeideastasi sekä yrityksesi laina- ja rahoitustarpeista.

Oma ja ulkopuolinen rahoitus yrityksen perustamiseen

Pääsääntöisesti uusi yritys rahoittaa omaa toimintaansa omalla ja vieraalla pääomalla sekä myöhemmin tulorahoituksella.

Aloittavan yrityksen rahoittaminen omilla varoilla ei aiheuta lyhennys- tai korkomenoja, mikä pienentää yrityksesi kuluja etenkin alussa. Oma pääoma alkaa tuottaa sijoituksena sitten, kun yrityksesi menestyy ja tuottaa tulosta. Yrittäjän ja yrityksen osakkaiden pääomapanokseen kiinnittävät huomiota myös ulkopuoliset rahoittajat. Kun omia varoja on sijoitettu yritykseen riittävästi, tämä auttaa potentiaalisia rahoittajia vakuuttumaan yritystoimintaan sitoutumisesta, jolloin mahdollisia rahoituslähteitä on tarjolla enemmän.

Tutustu yleisimpiin yrityksen rahoitusratkaisuihin >

OP:lta monipuolinen rahoitus myös ajoneuvoille ja työkoneille

Aloittavan yrityksen rahoitus on onnistunut, kun se tukee uuden yrityksesi liiketoimintaa ja tavoitteita. Monipuoliset rahoitusratkaisumme katsotaan aina yrityksesi tilanteeseen ja tarpeisiin sopivaksi yhteistyössä kanssasi.

Mikäli uusi yrityksesi on yhtiömuotoinen (Oy, Ky, Ay), niin osana muuta rahoitusta voimme myös rahoittaa leasing-rahoituksella tai osamaksurahoituksella esimerkiksi ajoneuvojen tai työkoneiden hankintaa. Tällöin hankintakohde muodostaa samalla vakuuden.

TE-toimiston starttiraha

Aloittava yrittäjä voi hakea rahoitusta useasta eri lähteestä. Tukea aloittavalle yrittäjälle antavat esimerkiksi Finnvera ja TE-toimisto. Finnveran alkutakausta voit hakea OP:n kautta. 

Voit saada oman alueesi ELY-keskuksesta aloittamiseen liittyviä käynnistysavustuksia ja tukia. Tiedustele myös starttirahan myöntämisen mahdollisuutta paikallisesta TE-toimistostasi. Starttirahalla turvataan yrittäjäksi ryhtyvän toimeentuloa ja arjen pyörittämistä yritystaipaleen alkuvaiheessa.

Muistathan hakea starttirahaa paikallisesta TE-toimistostasi ennen yrityksen perustamista. Lisätietoja löydät Työ- ja elinkeinoministeriön Yritys-Suomi-sivustolta.

Yrityslaina uudelle yritykselle

Aloittava yritys tarvitsee lähes aina myös vierasta pääomaa ulkopuolisilta rahoittajilta. Useimmiten ulkopuolinen rahoittaja on pankki. Uusi yritys tarvitsee yrityslainaa varten uskottavan toiminta-ajatuksen sekä vakuudet, joita ovat usein reaalivakuudet tai erilaiset takaukset. 

Kun tarvitset lainaa yrityksen perustamista varten, valtion omistaman erityisrahoitusyhtiö Finnveran alkutakaus auttaa uusia pk-yrityksiä saamaan yrityslainaa OP:sta erilaisiin investointi- ja käyttöpääomatarpeisiin. Yrityslainan vakuutena toimii tällöin Finnveran myöntämä alkutakaus, ja takausosuus voi olla enintään 80 prosenttia lainan määrästä. OP hakee sinun puolestasi Finnveran alkutakausta. OP voi hakea alkutakausta, jos nämä ehdot täyttyvät yrityksesi kohdalla:

  1. Yrityksesi täyttää EU:n määritelmän pk-yrityksestä. 
  2. Yrityksesi on rekisteröity kaupparekisteriin enintään kolme vuotta sitten. 
  3. Yrityksesi omistajat ovat luonnollisia henkilöitä. 
  4. Yrityksesi on kotimainen yhtiö tai rekisteröity toiminimi. Finnvera ei myönnä alkutakausta osuuskunnille.