Kaksi miestä neuvottelee

Yrityskaupan rahoitus

OPlta löydät asiantuntemuksen yrityskaupan kokonaisvaltaiseen suunnitteluun ja rahoitukseen. Tarjoamme tarpeeseesi parhaiten sopivan rahoitusratkaisun.

Kun yrityksen ostaminen on ajankohtaista, tarjoamme yrityskaupan rahoittamiseen monia vaihtoehtoja. Yrityskaupan rahoituksen kohteina voivat olla ostajat, kaupan kohteena oleva yritys sekä järjestelyssä muodostuva uusi yritys.

Yrityksen oston rahoitus hoituu useimmiten pankkilainalla​

Yrityskauppaa voidaan rahoittaa pankkilainalla, jos yrityksellä on kaupan jälkeen myönteiset tulevaisuuden näkymät uusien omistajien käsissä. Kaupan jälkeen lainaa maksetaan takaisin yrityksen kassavirralla. Yrityksen ostamiseen tarvittava rahoitus hoituu yleisimmin pankkilainalla, jota voidaan täydentää esimerkiksi muiden rahoittajien luotoilla tai omistajien rahoituksella. Pankkilainan ottaminen voi edellyttää ostajalta vakuuksia. Toisaalta vakuuksien ja lainan eritysehtojen eli kovenanttien avulla voidaan vaikuttaa lainan hintaan.

Kun yrityskaupassa ostetaan liiketoiminnan lisäksi kaupan kohteena olevan yrityksen koneita ja kalustoa, ostaja voi hyödyntää myös kohdevakuudellista rahoitusta. Tämä tarkoittaa, että lainan vakuuden muodostaa lainan kohde, kuten esimerkiksi tuotantokone.

OP:lta sopiva rahoitus jokaiseen kauppaan

Rahoitusratkaisuun vaikuttaa keskeisesti se, miten suuri yrityskauppa on kyseessä. Pienet kaupat rahoitetaan yleensä ostajan varoilla ja pankkilainalla. Kun kaupan koko ja kaupan järjestelyiden monimutkaisuus kasvavat, tarvitaan useampia rahoitusmuotoja ja rahoittajia. Suuremmat kaupat vaativat monipuolista osaamista ja ymmärrystä siitä, miten yrityskaupat vaikuttavat muun muassa verotukseen ja rahoitukseen sekä henkilöstöstä huolehtimiseen.

Täytä rahoitushakemus kätevästi verkossa >

Tähtäimessä yrityskauppa?

Jokainen yrityskauppa on yksilöllinen, ja hyville yrityskauppahankkeille löytyy rahoitusta. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, ja varmistetaan yhdessä tarpeisiisi parhaiten sopivat ratkaisut!

Kun yrityskauppa toteutetaan liiketoimintakauppana, ostetaan myyjäyrityksen liiketoiminta eli sopimuksen mukaan esimerkiksi koneet, laitteet, tilat, henkilökunta ja nimi. Myyjäyrityksen taloudelliset ja juridiset vastuut eivät siirry ostavalle yritykselle. Ostamisen jälkeen liiketoimintaa jatketaan uuden yrityksen nimissä.

Osakekaupassa ostaja hankkii itselleen kohderyhmän osakkeet tai osake-enemmistön. Ostettavan yrityksen aiemmat taloudelliset ja juridiset vastuut pysyvät voimassa omistajan vaihdoksesta riippumatta. Ostettava yritys jatkaa toimintaansa yleensä entisellä nimellä ja y-tunnuksella.