” ”

Paloriskit

Rakennuksissa syttyy tulipaloja vuosittain 6 000–7 000 kappaletta, paloissa kuolee alle 100 henkilöä ja loukkaantuu ihmisiä tuhansittain. Vakuutusyhtiöt korvasivat paloista aiheutuneita vahinkoja noin 200 milj. euroa vuonna 2014. Useimmat palot johtuvat tietämättömyydestä, huolimattomuudesta, tai ne sytytetään tahallaan.

Yrityksessäsi voidaan vaikuttaa päivittäiseen paloturvallisuuteen kiinnittämällä huomiota sähkölaitteiden kuntoon, työpaikan järjestykseen ja siisteyteen, tupakointiin, tulitöihin, alkusammutuskaluston käyttökoulutukseen sekä tuhopolttojen ehkäisyyn. On tärkeää, että yrityksessäsi kaikki tietävät työympäristön palovaarat ja omaksuvat paloturvalliset toimintatavat päivittäisissä työtehtävissä.

Mitä jokaisen tulisi tietää palon torjunnasta?

Rakenteellinen palontorjunta perustuu paloturvallisiin rakenteisiin ja palotekniseen rakennusten osastointiin. Osastoivien rakenteiden on oltava jatkuvasti toimintakunnossa, ja toimintakunto on tarkastettava säännöllisesti.

Automaattiset sammutinjärjestelmät, mm. sprinklerit, kaasusammutuslaitteistot ja palonilmaisimet ja -hälyttimet pienentävät jo syttyneen tai syttymäisillään olevan tulipalon seurauksia.

Huolehdithan, että yrityksesi sammutusjärjestelmät ja -laitteistot tarkastetaan ja testataan säännöllisesti. Sisätiloissa ja  tasalämpöisissä kohteissa sammutin tarkastetaan kahden vuoden välein. Tiloissa,  joissa sammutin altistuu tärinälle, kosteudelle, pakkaselle tai lämpötilan vaihteluille, se tarkastetaan vuoden välein.  Sammutin huolletaan aina käytön jälkeen ja silloin, kun siihen on muuta tarvetta.

Automaattiset sprinkleri- ja vesisumulaitteistot tarkastetaan kerran kahdessa vuodessa,  kaasusammutuslaitteisto kerran neljässä vuodessa ja paloilmoitinlaitteistot kerran kolmessa tai viidessä vuodessa tai yleisesti pelastusviranomaisen määräämin väliajoin. Lisäksi laitteistoille on tehtävä säännöllisiä kuukausikokeiluja.

Milloin yritys on velvollinen laatimaan pelastussuunnitelman?

Yrityksesi tulee laatia pelastussuunnitelma rakennukseen tai muuhun kohteeseen, jos työntekijöitä on 10 tai enemmän. Pelastussuunnitelman tarkoituksena on ohjeistaa, miten ehkäistään vaaratilanteiden syntymistä, varaudutaan henkilöiden, omaisuuden ja ympäristön suojaamiseen vaaratilanteissa sekä miten varaudutaan sellaisiin pelastustoimenpiteisiin, joihin työntekijät omatoimisesti kykenevät. Suunnitelmaa on päivitettävä olosuhteiden muuttuessa ja siitä on informoitava myös kaikkia asianosaisia.

Palotarkastukset

Kiinteistön omistaja on vastuussa kiinteistön paloturvallisuudesta ja palotarkastuksista. Tarkastuksia suorittavat pelastusviranomainen ja vakuutusyhtiöt. Myös yritykset tekevät omia sisäisiä palotarkastuksia olemassaolevan pelastussuunnitelman mukaisesti.

Ennaltaehkäisty vahinko on halvin vahinko yrittäjälle.

Suojeluohjeita noudattamalla voit ehkäistä vahinkojen syntymistä ja pienentää vahingon määrää sekä vaikutusta liiketoimintaasi.

Nainen selaa kannettavalla tietokoneellaan tietoja tilanteista, joissa vastuuvakuutus on hyödyksi.
Vastuuvakuutukset
Vastuuvakuutuksilla turvaat yrityksesi korvausvelvollisuuden varalta.
Kuvassa näkyy nainen porttikongissa
Taloyhtiön vakuutukset
Turvaa taloyhtiösi omaisuusvahinkojen ja korvausvelvollisuuden varalta.
Nainen ja mies juovat kahvia ulkona ja keskustelevat kiinteistövakuutuksesta, joka toimii yrityksen ja taloyhtiön omaisuuden turvana.
Kiinteistövakuutus
Kaikenlaisille rakennuksille sopiva vakuutus.