Taksikuski kuljettamassa asiakasta, tietäen että vakuutusasiat ovat kunnossa.

Taksialan riskejä ja vakuutuksia – tutustu oman alasi vakuutuksiin esimerkkien avulla

Uuden taksiyrittäjän voi olla vaikea hahmottaa, millaisia vakuutuksia tarvitaan ja millaisia tilanteita vakuutuksilla voi korvata. Tältä sivulta löydät esimerkkejä tilanteista, joita taksiyrittäjille suunnatut vakuutukset korvaavat.


Taksivakuutus 

Taksivakuutuksen ottaneet taksiyrittäjät saavat kaikkein yleisimmin korvauksia kolareiden aiheuttamista vaurioista liikennetilanteissa. Lisäksi takseissa on yleensä maksupääte, jonka rikkoutumisesta taksiyrittäjät voivat saada korvauksia siltä osin kuin omavastuuosuus ylittyy.

Nämä kummatkin tilanteet korvataan isokasko-vakuutuksesta, sillä suppein osakasko-vakuutus ei kata näitä tapahtumia. Liikennevakuutuksesta korvataan liikennevahingoista aiheutuneita henkilövahinkoja sekä syyttömän osapuolen vahingot. Siksi kannattaakin ottaa laajemman turvan takaava autovakuutus. Suurin osa taksiyrittäjinä työskentelevistä ottaakin lasi-, keskeytys- ja konerikkokeskeytysvakuutukset täydentämään kaskovakuutustaan. 

Seuraavaksi käymme läpi pari havainnollistavaa esimerkkiä siitä, miten taksivakuutus korvaa vaurioita ja tapahtumia eri tilanteissa.

Esimerkki 1: Pysäköitynä parkkihallissa 

Taksiyrittäjä viettää tavanomaista taksikuskin työpäivää, kun lounasaika koittaa. Taksiyrittäjä pysäköi taksinsa parkkihallin kolmanteen kerrokseen ja lukitsee auton. Lounaan jälkeen hän palaa takaisin taksille. Hänen poissa ollessaan on sattunut varkaus. Taksia lähestyessään hän huomaa, että auton sivulasi on täysin säpäleinä ja autosta on kadonnut maksupääte, vaikka se ei ollut näkyvillä.

Tapahtumien kulku on mennyt poliisin mukaan seuraavasti: Tuntematon henkilö murtautui taksiin rikkomalla sivulasin. Henkilö yritti käynnistää ajoneuvoa muutamaan otteeseen, mutta ei kuitenkaan onnistunut tässä. Lopulta hän tyytyi varastamaan maksupäätteen ja pakeni paikalta portaikon kautta.  

Edellä mainitussa tilanteessa vakuutuksen korvaukset menisivät seuraavasti: omavastuun jälkeen autovakuutuksen varkausvakuutus korvaa rikki menneen sivulasin, Ammattiliikenne-extran esinevakuutus korvaa varastetun maksupäätteen ja keskeytysvakuutus korvaa sijaisauton käyttökustannukset siltä ajalta, kun taksin sivulasi on korjattavana. 

Esimerkki 2: Kolari eläimen kanssa 

Taksiyrittäjä on ajamassa asiakasta kotiin, kun tien poikki juoksee äkkiarvaamatta hirvi. Tilanteessa ei ole aikaa tehdä väistöliikettä, joten auto törmää hirveen. Kolarin vaikutuksesta tuulilasi menee rikki ja taksin keulaan tulee iso lommo, jonka johdosta moottori menee ajokelvottomaksi. Taksiyrittäjällä on kuitenkin onnea, koska hän ja asiakas säästyivät suuremmilta vammoilta. Tapahtuman seurauksena taksiyrittäjän täytyy hinauttaa taksi korjaamoon ja asiakas joutuu ottamaan toisen taksikyydin kotiin.

Edellä mainitussa esimerkissä isokasko-autovakuutus korvaa kaikki tapahtuneet vahingot lukuun ottamatta päiviä, joina taksi on ajokelvottomana. Eläinvakuutus korvaa hirven autolle aiheuttamat vauriot ja autopalveluvakuutus korvaa taksin hinauksen sekä asiakkaan kyydin kotiin toisella taksilla. Keskeytysvakuutuksesta saa korvauksia niiltä päiviltä, joina taksi on korjattavana.

Ammattiliikenne-extra 

Ammattiliikenne-extra -vakuutukseen luottaa peräti 86 % taksiyrittäjinä työskentelevistä asiakkaistamme. 

Yleisimmin taksiyrittäjät ovat saaneet Ammattiliikenne-extran kautta korvauksia seuraavissa tilanteissa: 

  • Yrittäjän oman kännykän putoaminen ja rikkoutuminen
  • Ajonvälityslaitteiden ja navigaattoreiden sisäiset rikkoutumiset 
  • Taksikuljetuksen aikana likaantuneet auton verhoilut

Seuraavaksi käymme läpi muutaman esimerkin, millaisia vaurioita ja tapahtumia Ammattiliikenne-extra korvaa eri tilanteissa.

Esimerkki: Asiakkaan saattaminen kotiin  

Taksiyrittäjä ajaa asiakasta kotiin kauppareissulta. Asiakas on etsimässä ostostensa kuittia kauppakassistaan, kun hän vahingossa kaataa kassin sisällön taksin penkille.  Kauppakassissa ollut mustikkamehupurkki menee rikki ja tahraa auton takaistuimet.   

Perille saapuessa asiakas pyytää taksiyrittäjää saattamaan hänet ovelle, koska ulkona on liukasta. Taksiyrittäjä ja asiakas pääsevät talon ovelle asti, kun taksiyrittäjä liukastuu ja sen seurauksena he molemmat kaatuvat. Tämän tuloksena asiakas loukkaantuu ja joutuu käymään sairaalassa muutaman kerran hoidattamassa nilkkaansa. 

Edellä mainitussa tilanteessa Ammattiliikenne-extra-vakuutus korvaisi taksin sisustuksen puhdistuksen sekä asiakkaan loukkaantumisen aiheuttaneet kulut.  

Tapaturma- ja sairauskuluvakuutus 

Autovakuutuksen ja Ammattiliikenne-extran lisäksi taksiyrittäjät hankkivat yleensä myös tapaturmavakuutuksen. Koska taksinajajana ollaan tien päällä paljon, erilaisten autokolarien ja muiden autotapaturmien riski on korkeampi kuin tavallisilla kuluttajilla. Erityisesti yöaikaan tai pitkän vuoron päätteeksi keskittymisen herpaantuminen voi johtaa vaarallisiin tilanteisiin.

Toisaalta 90 % lyhytaikaisista työpoissaoloista johtuu sairauksista eikä tapaturmista, ja tapaturmavammojenkin syynä on usein jokin sairaus. Tapaturmavakuutuksen lisäksi kannattaa harkita sairauskuluvakuutusta, jos haluat varmistaa itsellesi ja työntekijöillesi turvan ja hyvän hoidon.

Myönnämme Suomen Taksiliiton jäsenyrittäjille, yrityksille ja heidän henkilöstölleen sairauskuluvakuutusta eli Terveysturvaa ryhmäetuna. Edun saamiseksi taksiyrittäjällä tulee olla työtapaturma- ja ammattitautivakuutus, yrittäjien tapaturmavakuutus sekä vapaaehtoinen tapaturmavakuutus Pohjola Vakuutuksessa.

Yrittäjän näkökulmasta sairauskuluvakuutus voi olla hyvä vaihtoehto myös siksi, että vaikka Kelan mukaan yrittäjillä on keskimääräistä vähemmän sairauspoissaolokausia kuin normaaleilla palkansaajilla, heidän poissaolokautensa ovat keskimäärin palkansaajien vastaavia kausia pidempiä. 

Esimerkki: Kipeytynyt olkapää 

Taksiyrittäjä on ajanut pitkiä taksivuoroja 20 vuotta, mutta ajaessaan hän on aina istunut huonossa asennossa. Usein hänen ylävartalonsa on istuessa työnnettynä eteenpäin, minkä tuloksena hänen olkapäänsä ovat alkaneet hiljalleen kipeytymään.

Lopulta kipu alkaa haittaamaan ajamista, ja taksiyrittäjä päättää mennä lääkäriin. Lääkärissä hänen olkapäänsä tutkitaan perin pohjin. Tutkimusten perusteella hänellä todetaan olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymä, johon lääkäri määrää yhden hoitojakson fysioterapiaa sekä kuurin kipulääkkeitä.  
 
Edellä mainitussa tilanteessa laaja terveysturvavakuutus korvaisi yleislääkärin vastaanoton, tutkimukset, kipulääkkeet sekä fysioterapian hoitojakson, sisältäen enintään 10 hoitokertaa. 

YEL-vakuutus 

Sairastuessaan taksiyrittäjä voi hakea Kelasta päivärahaetuutta. Kun hänellä on YEL-vakuutus, hän voi saada sitä jo yhden sairastamispäivän jälkeen. Päivärahan määrä riippuu YEL-työtulon määrästä.

Taksiyrittäjät viettävät ison osan elämästään ratin takana samassa asennossa, minkä johdosta tuki- ja liikuntaelimet, kuten alaselkä, voivat kuormittua liikaa. Kelan mukaan YEL-päivärahaa nostettiin vuonna 2020 juuri eniten tuki- ja liikuntaelinsairauksien aiheuttamien työpoissaolojen takia. 

Vuoden 2021 muutokset taksilakiin  

Vuonna 2021 tuli voimaan uusia taksisääntelyn muutoksia, joiden nojalla taksialan sääntelyä tiukennettiin. Saman vuoden toukokuun alusta alkaen jokaisessa taksissa on oltava taksivalo.  

Lisäksi vuoden 2021 syyskuun ensimmäisestä päivästä lähtien kuluttajille on ennen taksimatkan alkua joko ilmoitettava hinta tai kerrottava, millä perustein se määräytyy.  

Näin ollen taksimatkan hinnan voi joko sopia etukäteen tai se voi määräytyä ajan ja matkan mukaan. Jos hinta määräytyy ajan ja matkan perusteella, taksissa on oltava taksamittari.

Taksiyrittäjä – kysy hinta tarjouspyynnöllä 

Olitpa sitten uusi tai vähän kokeneempi taksiyrittäjä, olemme aina valmiita auttamaan vakuutustarpeiden kartoituksessa ja sopivien vakuutuksien valinnassa. Ota meihin yhteyttä alla olevan tarjouspyynnön kautta, niin asiantuntijamme auttavat sinua löytämään sopivimmat vakuutukset taksiyrityksellesi. 

Yrityksen vakuutukset myöntää Pohjola Vakuutus Oy. Vahingot korvataan lakien ja vakuutusehtojen mukaan. YEL- ja TyEL-vakuutuksen myöntää Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen.